Πειραματικό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο για τη μείωση των σοβαρών κρίσεων άσθματος

Πειραματικό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο για τη μείωση των σοβαρών κρίσεων άσθματος

Πειραματικό φάρμακο της GSK πέτυχε, σε μια δοκιμή τελευταίου σταδίου, τον πρωταρχικό του στόχο να μειώσει τις κρίσεις άσθματος, σηματοδοτώντας μία αισιόδοξη προοπτική για μια θεραπεία που η βρετανική φαρμακοβιομηχανία αναμένει να κάνει κορυφαίες ετήσιες πωλήσεις 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,81 δισεκατομμύρια δολάρια). 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το φάρμακο, που ονομάζεται Depemokimab, έδειξε «σημαντικές και ουσιαστικές μειώσεις» στις κρίσεις άσθματος για ασθενείς με ηωσινοφιλικό άσθμα, δήλωσε η GSK σε ανακοίνωσή της σήμερα Τρίτη 21/5/24.

Αυτή η μορφή άσθματος χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ηωσινόφιλων, που είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να είναι το πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό εξαιρετικά μακράς δράσης με δοσολογικό πρόγραμμα έξι μηνών για ασθενείς με σοβαρό άσθμα, δήλωσε η GSK.

Αναφερόμενος στο νέο φάρμακο, το Depemokimab, ο Tony Wood, επιστημονικός υπεύθυνος της GSK, δήλωσε η ανακάλυψη αυτή «βασίζεται στη βαθιά μας κληρονομιά και ηγετική θέση στην αναπνευστική ιατρική και έχει τη δυνατότητα να κάνει πραγματική διαφορά στα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων η ζωή επηρεάζεται καθημερινά από σοβαρό άσθμα».

Τα αποτελέσματα έρχονται τη στιγμή που η GSK εντείνει την εστίασή της στο χαρτοφυλάκιο αναπνευστικών φαρμάκων, το οποίο γνωρίζει μεγάλη άνθιση επί του παρόντος, χάρη στην ισχυρή κυκλοφορία του εμβολίου Arexvy για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Η εταιρεία αγόρασε επίσης την κατασκευάστρια εταιρεία φαρμάκων για το άσθμα Aiolos Bio, σε μια συμφωνία αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, νωρίτερα φέτος.

Το Depemokimab είναι ένα από τα 12 μεγάλα λανσαρίσματα για τα οποία η GSK ετοιμάζεται να ξεκινήσει το 2025, έχοντας δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης μέχρι το τέλος της δεκαετίας.