ΠΟΕΔΗΝ: Η θλιβερή ιστορία πίσω από τη γονική αρπαγή των τεσσάρων παιδιών στο Ίλιον

ΠΟΕΔΗΝ: Η θλιβερή ιστορία πίσω από τη γονική αρπαγή των τεσσάρων παιδιών στο Ίλιον

Ενώ οι Αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των 4 παιδιών που απήχθησαν από τη μητέρα τους, από χώρο παιδικής προστασίας, και συγκεκριμένα από το Κέντρο Βρεφών Μητέρα, στο υπόβαθρο πίσω από το πρωτοφανές περιστατικό ρίχνει φως ο Πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννάκος, αναφέροντας τη θλιβερή ιστορία, που αφορά ένα ακόμα κακοποιημένο παιδί που βρέθηκε σε νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή. 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πώς καταλήξαμε στην κινηματογραφική απαγωγή των 4 μικρών παιδιών από τη μητέρα τους

Πριν 10 χρόνια, ένα 12χρονο κορίτσι φιλοξενήθηκε με εισαγγελική εντολή για πάνω από 6 μήνες, ελλείψει προνοιακής μονάδας, στο Αγλαΐα Κυριακού, λόγω κακοποιητικού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Το κορίτσι αυτό ήταν άκρως επιθετικό με το προσωπικό. Έσπαγε τζαμαρίες, κτύπαγε κατ’ επανάληψη το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, πέταγε πάνω τους ακόμη και μολυσματικές σύριγγες μαζί με τα κουτιά τους. Ενοχλούσε συνοδούς και νοσηλευόμενα παιδιά. Δεν την επισκεπτόταν κανείς. Πολλές φορές, το έσκαγε από το νοσοκομείο και την γύριζε πίσω η αστυνομία από κακόφημα στέκια του κέντρου της Αττικής, σεξουαλικά κακοποιημένη.

«Δεν έφταιγε το κοριτσάκι για όλα αυτά, αλλά η απουσία κράτους πρόνοιας. Έμεινε σε νοσοκομείο υπό αυτές τις συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χωρίς σχολείο, χωρίς να της παρέχονται προγράμματα επανένταξης στη κοινωνία», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος πολύ συχνά διαμαρτύρεται για τα «παρκαρισμένα» παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, όπως τα χαρακτηρίζει.

Μετά 10 χρόνια, το 2023, το τότε κοριτσάκι, γυναίκα 22 ετών πλέον βρέθηκε στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, συνοδεύοντας τα 4 μικρά παιδιά της που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή, λόγω επίσης οικογενειακού κακοποιητικού περιβάλλοντος. Από τη μητέρα, είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια των παιδιών για να προστατευτούν. Της επέτρεψε, ωστόσο, ο Εισαγγελέας να πηγαίνει στο Αγλαΐα Κυριακού και να επισκέπτεται τα 4 μικρά παιδιά.

Μετά από καιρό, βρέθηκε επιτέλους προνοιακή μονάδα, το Κέντρο Βρεφών Μητέρα και μεταφέρθηκαν τα 4 παιδάκια ηλικίας από 1 έως 5 ετών (πέρσι) με εισαγγελική εντολή.

Τα δύο μικρότερα νοσηλεύονταν σε ένα τμήμα και τα δύο μεγαλύτερα σε ένα άλλο τμήμα.

Το κάθε τμήμα στο Κέντρο βρεφών Μητέρα, που φιλοξενεί 13 παιδιά, έχει σε κάθε βάρδια μόνο δύο βρεφοκόμους λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. «Υπενθυμίζεται ότι από τις προνοιακές μονάδες απολύθηκαν 100 επικουρικοί εργαζόμενοι υπερπολύτιμοι! Δεν  ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για δεύτερο χρόνο όπως δικαιούνταν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Στη μητέρα, επιτρεπόταν το επισκεπτήριο στα παιδιά κάθε Τρίτη, στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του προσωπικού του Κέντρου, κάθε Τρίτη που ερχόταν η μητέρα πρόσεχε τα παιδιά της και τους φερόταν καλά. Πριν λίγες ημέρες, της ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους επαγγελματίες της μονάδας ότι τα παιδιά θα δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες: τα δυο μεγαλύτερα σε μία και τα δύο μικρότερα σε άλλη μια οικογένεια.

«Ίσως, αυτό δεν άντεξε η μητέρα και την Τρίτη (14/5), ημέρα που νόμιμα επισκέπτονταν τα παιδιά, οργάνωσε την κινηματογραφική απαγωγή των παιδιών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

 

Η απαγωγή

Βγήκαν τα παιδιά με τη μητέρα, συνοδεία προσωπικού, να παίξουν στο προαύλιο της μονάδας. Η μητέρα έβαλε τα δύο μικρότερα παιδιά σε διπλό παιδικό καρότσι που είχε μαζί της και τα άλλα δύο τα κράταγε από το χέρι τους και κατευθύνθηκε στην περίφραξη της μονάδας που φέρει υψηλό πλέγμα. Πέρασε από μία μεγάλη τρύπα που είχε ανοίξει η ίδια ή οι συνεργοί της, κόβοντας νωρίτερα το πλέγμα της περίφραξης με ψαλίδα.

Μάλιστα, έξω από την περίφραξη, στο σημείο που ήταν κομμένο το πλέγμα, υπήρχε ένα βαν, αραγμένο για ημέρες, που μετά εξαφανίσθηκε και εμπόδιζε τους περαστικούς να δουν το κομμένο πλέγμα.

Όταν προσπάθησε το προσωπικό που συνόδευε στη βόλτα μητέρα και παιδιά να την εμποδίσει  να φύγει, η μητέρα απείλησε ότι υπάρχουν συνεργοί της που είναι οπλισμένοι και θα πυροβολήσουν… Από τις έξω κάμερες, φάνηκε ότι όντως υπήρχε μια γυναίκα – συνεργός, έξω από την περίφραξη, η οποία βοήθησε στην απαγωγή.

«Τι να έκανε το προσωπικό; Να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των παιδιών;

Ευτυχώς, δεν αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στην απαγωγή, γιατί σήμερα μπορεί να είχαμε θύματα συναδέλφους από πυροβολισμούς.

Φυσικά, ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία και το Χαμόγελο του Παιδιού να εκδώσει αγγελία εξαφάνισης», λέει ο κ. Γιαννάκος και τονίζει για άλλη μία φορά την «παντελή απουσία κράτους πρόνοιας».