Τα φαρμακεία δηλώνουν έτοιμα να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να καταστούν λύση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας

Τα φαρμακεία δηλώνουν έτοιμα να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να καταστούν λύση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας

Οι φαρμακοποιοί θέλουν να επενδύσουν σε υπηρεσίες προληπτικού χαρακτήρα (εμβολιασμούς ενηλίκων, υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος ή την πρόληψη της παχυσαρκίας, υπηρεσίες point of care με διενέργεια τεστ έγκαιρης διάγνωσης κτλ.) και να πιστοποιηθούν γι’ αυτές με την προοπτική ότι θα αναγνωριστεί η αμοιβή τους

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σημαντικό μήνυμα έστειλαν οι φαρμακοποιοί από την Κρήτη προς την Πολιτεία για το πως οι ίδιοι βλέπουν ότι θα μπορέσουν να παίξουν με επιτυχία το ρόλο που σταδιακά τους ανοίγεται μέσα από τη θεσμοθέτηση υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα είναι οι εμβολιασμοί ενηλίκων ή η διενέργεια τεστ που μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με θέμα «Χρόνιες Παθήσεις και Πρόληψη στο Φαρμακείο» τονίστηκε ότι οι Φαρμακευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα αποτελούν αναγκαιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, κάτι που διαπιστώθηκε και κατά την πρόσφατη υγειονομική κρίση.

Τα φαρμακεία αποτελούν το πλέον αξιόπιστο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας που το χαρακτηρίζει η εγγύτητα του φαρμακείου της γειτονιάς στον πολίτη, η εύκολη πρόσβαση σε αυτό καθώς και οι σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με τους φαρμακοποιούς. Στην Ελλάδα ένα ποσοστό πολιτών μεγαλύτερο του 75% επιλέγει σταθερό προσωπικό φαρμακοποιό τον οποίο συμβουλεύεται για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία του.

Ο Φαρμακοποιός είναι εκείνος ο επιστήμονας που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στην αλυσίδα της υγείας και να συμβάλλει πολύπλευρα ιδιαίτερα στην παροχή προληπτικής αγωγής υγείας καλύπτοντας μεγάλο κενό υπάρχει σε αυτό το πεδίο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα στην πρόληψη που έχει ανακοινώσει  το Υπ. Υγείας με τη διαδικασία ενημέρωσης των δικαιούχων για τα test ανίχνευσης αίματος κοπράνων που αποσκοπούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον μίλησε και για την πρόθεση εφαρμογής προγραμμάτων ανίχνευσης του καρδιαγγειακού κινδύνου σχετιζόμενου με την παχυσαρκία και τον έλεγχο του βάρους.

Προφανώς και τα δύο αυτά προγράμματα μαζί με την πρόσφατη νομοθέτηση της δυνατότητας διενέργειας στα φαρμακεία όλων των εμβολίων ενηλίκων μαζί και εκείνου κατά του COVID -19  το οποίο μάλιστα αναγνωρίζεται ως αποζημιούμενη παρεχόμενη υπηρεσία από τον φαρμακοποιό, ανοίγουν νέους ορίζοντες για το ελληνικό φαρμακείο.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαράκης ο οποίος υποστήριξε ότι «οι αμειβόμενες φαρμακευτικές υπηρεσίες, που θα διενεργούνται από επιστήμονες φαρμακοποιούς με ασθενο-κεντρική προσέγγιση, αποτελούν τη λύση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και για ασθενείς με καλύτερη ποιότητα ζωής, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα ένα σαφές μοντέλο ανάπτυξης και εξέλιξης των φαρμακείων».

Στην ουσία αυτή η τοποθέτηση του κ. Κατσαράκη μαζί με εκείνη του κ. Βαλτά που συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της ημερίδας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι φαρμακοποιοί σε καμιά περίπτωση δεν έχουν την πρόθεση να επαναπαυθούν στο σημαντικό άνοιγμα που κάνει η κυβέρνηση προς τον κλάδο αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αξία και τη δυναμική του. Αντίθετα και οι ίδιοι επενδύουν στην πρόληψη επιδιώκοντας μέσα από τη συνεχόμενη εκπαίδευση να πιστοποιείται ο επιστήμονας φαρμακοποιός για την ορθότητα και την ασφάλεια οποιαδήποτε πράξης κάνει στο φαρμακείο της κοινότητας και θέλουν να δείξουν ότι εάν η πολιτεία συνεχίσει σε αυτό το δρόμο τότε πραγματικά το φαρμακείο και ο επιστήμονας φαρμακοποιός θα κινηθούν με ασφάλεια σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και εξέλιξης, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου προς όφελος και της πολιτείας αλλά και της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών που είναι και το τελικό ζητούμενο για όλους. 

Yυπενθυμίζεται ότι τα φαρμακεία θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» μαζί με το Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», το Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου τις πρώτες μέρες του Ιουνίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται sms στους δικαιούχους ώστε να προσέλθουν σε φαρμακείο της επιλογής τους προκειμένου να παραλάβουν δωρεάν το ειδικό self test ανίχνευσης αίματος κοπράνων. Με βάση τα αποτελέσματα του self test αλλά και των ερωτήσεων διαλογής, οι πολίτες θα παραπέμπονται για τη διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης.