Μητσοτάκης: Δίνουμε μάχη να καλύψουμε τις δομικές παθογένειες του ΕΣΥ

Μητσοτάκης: Δίνουμε μάχη να καλύψουμε τις δομικές παθογένειες του ΕΣΥ

«Βήμα με τεράστια σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμα πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας που ξεκίνησε να υλοποιείται την προηγούμενη εβδομάδα με την αποστολή 120.000 sms για δωρεάν test Pap σε όλες τις γυναίκες 21-29 ετών που διαμένουν στον Νομό Αττικής.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η υλοποίηση του προγράμματος «δεν είναι πανάκεια για τη μεταμόρφωση του ΕΣΥ». Αναγνωρίζει τις μεγάλες δυσκολίες, τις δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και την πολυετή υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σημειώνει με έμφαση στην εβδομαδιαία ανασκόπηση για την πορεία του κυβερνητικού έργου, την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά. «Αυτή η καθημερινή μάχη αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα» αναφέρει συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Τι καινούργιο έχω να σας πω λοιπόν; Ότι μέσα στην εβδομάδα, ξεκίνησε το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, αφού εκδόθηκε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για δωρεάν test Pap για όλες τις γυναίκες 21-29 ετών που διαμένουν στον Νομό Αττικής, και έχουν αποσταλεί SMS για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όσες έχουν αυλή συνταγογράφηση (120.000 SMS). Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην υλοποίηση του προγράμματος και σταδιακά θα αποσταλούν τα SMS σε όλες τις δικαιούχους (θα σας ενημερώνω και εδώ όπως κάνω πάντα). Θυμίζω πως το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες 21-65 ετών: για τις γυναίκες 21-29 με δωρεάν test Pap, και για τις γυναίκες 30-65 ετών με δωρεάν test HPV-DNA. Και φυσικά, για όσες γυναίκες παρουσιάσουν ευρήματα, προβλέπεται δωρεάν κολποσκόπηση και βιοψία από εξειδικευμένο γιατρό. Όλες οι πληροφορίες του προγράμματος βρίσκονται στο testpap.gov.gr.

Η σωτήρια αυτή δράση υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αποτελεί πτυχή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη 3 μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θυμίζω ότι μέχρι τώρα, με το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», έγιναν περισσότερες από 320.000 δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες και 20.330 γυναίκες εντοπίστηκαν έγκαιρα με ευρήματα.

Τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και μέσα στο έτος θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η πρόληψη είναι ένα βήμα με τεράστια σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως δεν είναι πανάκεια για να μεταμορφώσουμε το ΕΣΥ. Το γνωρίζουμε, πρώτος εγώ έχω αναγνωρίσει τις μεγάλες δυσκολίες, τις δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και την πολυετή υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά, μια καθημερινή μάχη που αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα. Το σχέδιο ανάταξης του ΕΣΥ που έχουμε δρομολογήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει έμφαση σε βασικές υποδομές (κέντρα υγείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών, αναβάθμιση νοσοκομειακών κτηρίων) καθώς και σε κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού. Την περασμένη Πέμπτη ενισχύσαμε τον στόλο του ΕΚΑΒ με 7 νέα ασθενοφόρα από τα οποία τα 4 θα εξυπηρετούν Κέντρα Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο και τα άλλα 3 μικρά νησιά στο Νότιο Αιγαίου. Αξιοποιούμε όμως και την ψηφιακή τεχνολογία. Απαριθμώ ενδεικτικά το MyHealth app, την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση, το σύστημα έκδοσης Ιατρικών Βεβαιώσεων & το Ψηφιακό Παιδιατρικό Βιβλιάριο».