Σε τροχιά επανεκκίνησης η Παμμακάριστος

Σε τροχιά επανεκκίνησης η Παμμακάριστος

Άνοιξαν μετά από 17 χρόνια τα απογευματινά ιατρεία

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια, τα απογευματινά ιατρεία του Νοσοκομείου Παμμακάριστος τέθηκαν στις 22 Απριλίου και πάλι στην διάθεση των πολιτών, μετά από έγκριση αιτήματος του Νοσοκομείου από την 1η ΥΠΕ.

Όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews ο διοικητής του Νοσοκομείου Θρασύβουλος Λαδόπουλος, το αρμόδιο ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου έχει οργανωθεί πλέον με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να υποστηρίξει την απογευματινή λειτουργία των κάτωθι ιατρείων: Παθολογικό, χειρουργικό, νευρολογικό, καρδιολογικό, διαβητολογικό, ΩΡΛ, δερματολογικό και αιματολογικό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία δεν λειτουργούσαν από το 2007, λόγω οικονομικών δυσχερειών, υποστελέχωσης συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων, και εσχάτως λόγω της πανδημίας COVID-19. «Παρόλα αυτά με τις προσπάθειες του προσωπικού και με τη δική μας υποστήριξη, σε συνδυασμό με την αρωγή του υπουργείου Υγείας, το Νοσοκομείο επανέρχεται δυναμικά στο χάρτη υπηρεσιών υγείας. Ήταν και εξακολουθεί να είναι πάγιο αίτημα των πολιτών του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (σ.σ. 7ο)-και όχι μόνο- η παροχή της δυνατότητας απογευματινών επισκέψεων στα ιατρεία μας.

Η “Παμμακάριστος” πιστή στην παράδοση και στην ιστορία της, τάσσεται πάντα στο πλευρό των ευπαθών συμπολιτών και ασθενών και το απέδειξε για άλλη μια φορά. Υπενθυμίζω ότι στην περίοδο της πανδημίας ορίστηκε να είναι Νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας κορονοϊού, παραμένοντας σε αυτή την κατάσταση για σχεδόν δύο συνεχόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να "αποτραπεί" από την κανονική - εφημεριακή - λειτουργία του συμπαρασύροντας με τον τρόπο αυτό και νευραλγικές λειτουργίες του, όπως είναι η λειτουργία των τακτικών του ιατρείων, αλλά κυρίως των χειρουργείων του».

 

Σε πλήρη εξέλιξη μελέτες του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων

Όπως αναφέρει ο διοικητής, ένα άλλο – επίσης – σημαντικό γεγονός είναι η ομαλοποίηση της λειτουργίας του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου, ύστερα από την μηνιαία ενίσχυσή του με αναισθησιολόγους που – προς το παρόν - μετακινούνται στην «Παμμακάριστο» από άλλα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, με στόχο την κάλυψη των αναγκών.

«Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η επανείσοδος σε κατάσταση Γενικής Χειρουργικής Εφημερίας, δύο φορές το μήνα, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων (κυρίως Γενικής Χειρουργικής και ΩΡΛ) που δύνανται να πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο μας.

Η ενίσχυση μέσω της μετακίνησης ιατρών αναισθησιολόγων, θα σταματήσει πολύ σύντομα να έχει προσωρινό χαρακτήρα, μιας κι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης (ύστερα από τον σχετικό διαγωνισμό) μιας αναισθησιολόγου με το βαθμό της Διευθύντριας, ενώ παράλληλα θα προκηρυχθούν άλλες δύο θέσεις.

Σύμφωνα με τον κύριο Λαδόπουλο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και η αντικατάσταση ενεργοβόρουιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, μέσω ΕΣΠΑ, η έγκριση των οποίων αναμένεται μέχρι τέλη Ιουνίου, ενώ τα έργα υπολογίζεται  ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2027.