Α. Σκουντάκης: Το μνημόνιο Συνεργασίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου - Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν η αρχή...

Α. Σκουντάκης: Το μνημόνιο Συνεργασίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου - Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν η αρχή...

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου θεωρεί πως οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες υγείας οφείλουν να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Τέτοιου είδους συνεργασίες προωθούν το επάγγελμα και το ρόλο τους στο χώρο της υγείας και της κοινωνίας.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σημαντικές προοπτικές που φτάνουν στη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος για φαρμακοποιούς ή ακόμη στο απώτερο μέλλον και στην ίδρυση μίας ακόμη Φαρμακευτικής Σχολής ανοίγει η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες (στις 25 Απριλίου) το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου με σκοπό την ανάδειξη του παραγόμενου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου σε τομείς της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής επιστήμης μέσω υλοποίησης συνεργιστικών δράσεων και συνεργασιών.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews μιλώντας για το Μνημόνιο αυτό ο κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή κ. Γεώργιο Μ. Κοντάκη και τον κ. Σκουντάκη και στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση ενός πλαισίου συνεργασίας, μέσω κοινών εκπαιδευτικών δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων όπως :

  • Διοργάνωση από κοινού Εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο
  • Συνδιοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων και συνεδρίων
  • Ανάπτυξη από κοινού υλικού πληροφόρησης για τη διάχυση και τη δημοσιότητα επιστημονικών επιτευγμάτων
  • Υλοποίηση κοινής έρευνας, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, συμμετοχή σε κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες και επιστημονικές εκδηλώσεις
  • Ανταλλαγή πληροφοριών και δημοσιεύσεων, δημιουργία προτύπων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την διαρκή εκπαίδευση φαρμακοποιών και άλλων επιστημόνων συναφών με τις επιστήμες υγείας αλλά και τις θετικές επιστήμες.

Η ιδέα δεν προέκυψε τώρα. Υπήρχαν τέτοιες σκέψεις εδώ και πολλά χρόνια στον Φαρμακευτικό Σύλλογο και πριν ακόμη αναλάβω εγώ Πρόεδρος, ανέφερε ο κ. Σκουντάκης. «Εμείς πριν την πανδημία, εάν θυμάμαι καλά, είχαμε συστήσει στο Σύλλογο, άτυπα, μία επιστημονική επιτροπή της οποίας το καταστατικό το οποίο έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου ήταν ακριβώς μέσα στη λογική του μνημονίου που υπογράψαμε πρόσφατα με το Πανεπιστήμιο: να προωθήσουμε επιστημονικά, ερευνητικά προγράμματα».

Με το νέο νόμο 4051 που πρόσφατα ψηφίστηκε δίνεται πλέον η δυνατότητα λειτουργίας τέτοιων επιτροπών που θα μπορούν επίσημα να προχωρήσουν σε συνεργασίες με συλλόγους, φορείς, ιδρύματα ώστε θεσμικά να πετύχουν πράγματα που θα βοηθήσουν τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τα μέλη του.

Η πρώτη επαφή του ΦΣΗ έγινε με τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέα Γραβάνη, που το πρώτο του πτυχίο είναι εκείνο της Φαρμακευτικής. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο κ. Γραβάνης ήταν πολύ θετικός στο άκουσμα των ιδεών που του καταθέσαμε, στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ του ΦΣ Ηρακλείου και του Πανεπιστημίου και ανέλαβε επιστημονικός συνεργάτης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που προτείναμε το οποίο πλέον είναι έτοιμο να προχωρήσει καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές».

«Η καλή σχέση που αναπτύχθηκε με τον κ. Γραβάνη και με άλλους Καθηγητές αλλά και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Κοντάκη, συνέχισε ο κ. Σκουντάκης, οδήγησε στην απόφαση να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα πλαισιώνει στο εξής οποιαδήποτε από κοινού δράση ανάμεσα στον ΦΣ Ηρακλείου και Σχολές του Πανεπιστημίου, κατά κύριο λόγο την Ιατρική Σχολή και πιθανά κι άλλα Τμήματα, το Βιολογικό, το Χημικό κτλ. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχει η προοπτική μίας συνεργασίας με το Ιστορικό Τμήμα καθώς ψάχνουμε να αναδείξουμε τα παλιά φαρμακεία της Κρήτης, μέσα από παλιά όργανα, παλιά συνταγολόγια κτλ».

Στο επικείμενο 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαΐου στο Ρέθυμνο, ο ΦΣΗ θα έχει περίπτερο για να προβληθεί τόσο η συνεργασία του Συλλόγου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που ετοιμάζεται να ξεκινήσει ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο φορέων.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ήδη έχει δρομολογηθεί το επόμενο βήμα που θα κάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου καθώς μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα προχωρήσει και στην υπογραφή ενός ακόμη Μνημονίου Συνεργασίας, αυτή τη φορά με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης σε ανάλογη τελετή.

Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης από πλευράς του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου  συμμετείχαν, ο Επικεφαλής της  Επιστημονικής Επιτροπής του ΦΣΗ και Ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μάριος Σπανάκης. Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΣΗ παραβρέθηκαν οι κ. Μιχάλης Σταματάκης (Γραμματέας) και ο κ. Μιχάλης Αλιφιεράκης (μέλος). Επίσης παραβρέθηκε ο κ. Ιωάννης Τσικανδηλάκης εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Το Πανεπιστημίου Κρήτης εκπροσώπησαν στην εκδήλωση ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Καθηγητής κ. Γεώργιος Κοσιώρης, οι Καθηγητές Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεώργιος Λιαπάκης και ο κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος και η Προϊσταμένη του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΔΙΒΙΜ) κ. Αικατερίνη Τσαλίμη.