NEA

Σφοδρή επίθεση Λουράντου κατά των κομμάτων εξουσίας

Σφοδρή επίθεση Λουράντου κατά των κομμάτων εξουσίας

του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Σκληρή κριτική κατά των πολιτικών όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων –εξουσίας ουσιαστικά- άσκησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας από το βήμα του 16ου PharmaPoint.

«Συνήθως όλοι έχουν να πουν έναν πολύ καλό λόγο για τους φαρμακοποιούς, αλλά έχουν να κάνουν πολύ κακά έργα για τους φαρμακοποιούς. Τα λόγια σας είναι πάρα πολύ καλά, τα έργα σας είναι πανάθλια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μία περίοδο κρίσιμη για τη χώρα –ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς όπου παίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ, η εκταμίευση της υποδόσης, αλλά και η συζήτηση για το χρέος. Για την κυβέρνηση –με την κυκλοφορία σεναρίων για ανασχηματισμό, αλλά ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες- αλλά και για τους φαρμακοποιούς, που περιμένουν από την κυβέρνηση, ενώ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο στους τοπικούς συλλόγους, να δουν εάν στα νομοσχέδια που θα φέρει για φάρμακο και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα υπάρχουν ρυθμίσεις που τους αφορούν, ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε σε θέματα που έχει μεν ξαναπεί, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι θεωρεί συνυπεύθυνους όλους όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο για τα προβλήματα του κλάδου. «Και το λέω σε όλους που είναι κοντά μας όταν είναι στην αντιπολίτευση και φεύγουν όταν είναι στην κυβέρνηση. Μας συμπαθείτε, λέτε ότι παράγουμε έργο, λέτε ότι είμαστε στην κοινωνία, λέτε πάρα πολλά πράγματα όταν έχετε την ευχέρεια να το πείτε. Αυτά δεν τα λέτε όταν είστε στην κυβέρνηση. Πολύ δε περισσότερο φροντίζετε να απέχετε από τέτοιες δηλώσεις. Όπως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως εάν έχει ή όχι συνέδριο».

Για τον κ. Λουράντο δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική διέξοδος «…διότι εδώ έχουμε το εξής φοβερό πράγμα. Όλοι να είναι ψεύτες. Από τα λεφτά υπάρχουν, από το Τσοβόλα δώστα όλα, από τα Ζάππεια ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, από το πανεπιστήμιο εδώ (στη Θεσσαλονίκη), όπου ειπώθηκε ό,τι μπορούσες να φανταστείς, μέχρι και αυτά που θα πουν στις επόμενες εκλογές. Και συνεπώς τι ευθύνη έχουν αυτοί που ακούν εκ των υστέρων κάποιον και λέει ψέματα;».

Η μόνη διέξοδος κατά τον κ. Λουράντο είναι η στήριξη των πολιτών στον φαρμακοποιό, αλλά και η απόφαση των ίδιων των φαρμακοποιών να αλλάξουν νοοτροπία και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πολιτική, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος για τα φαρμακεία. Και πιο πολύ αισιόδοξος για τους φαρμακοποιούς. Μας έχει ανάγκη ο κόσμος και ο κόσμος θα μας κρατήσει στις θέσεις μας. Δεν μας έχει ανάγκη η πολιτεία και όταν λέω πολιτεία δεν εννοώ την ελληνική πολιτεία, εννοώ την ευρωπαϊκή πολιτεία, εννοώ το ομιχλώδες πανάθλιο σύστημα, το οποίο υφίσταται σε όλη την Ευρώπη και στην οποία είμαστε μέσα και καλώς κάνουμε και είμαστε, αλλά θα έπρεπε και εμείς να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη και όχι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι μόνο. Γιατί κακά τα ψέματα, για να τα πούμε όλα στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Είμαστε στην Ευρώπη. Να φροντίσουμε να αλλάξει η Ευρώπη. Σωστά! Πρέπει, όμως και εμείς να αλλάξουμε τρόπο ζωής, τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων», τόνισε εμφατικά απευθυνόμενος ουσιαστικά σε όσους υποστηρίζουν τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναρωτήθηκε λοιπόν: «Είσοδος των φαρμακείων στα σούπερ μάρκετ, συστεγάσεις με οποιοδήποτε κατάστημα –μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανοίξει φαρμακείο οπουδήποτε- τα ΜΥΣΗΦΑ φεύγουν, το ωράριο ελεύθερο ανοίγει και κλείνει όποιος θέλει, τα τετραγωνικά του φαρμακείου μπορεί να είναι και ένα και δύο και τρία. Ποιος τα ψήφισε αυτά; Η προηγούμενη κυβέρνηση. Και όχι μόνο. Το τρίτο μνημόνιο ποιοι το ψήφισαν; 251 βουλευτές πριν από ένα χρόνο. Όλοι που είστε εδώ το ψηφίσατε! Εκτός του ΚΚΕ, όσοι είστε εδώ και μιλάτε τα ψηφίσατε! Ήμουν εκεί, ήμουν μέσα, σας εκλιπαρούσα! Για το ιδιοκτησιακό, για.. Και έρχεστε τώρα και σας ερωτώ: Τι θα κάνετε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας εάν θα γίνετε κυβέρνηση; Θα αλλάξετε τους νόμους που εσείς εφαρμόσατε πριν από δύο χρόνια και που ο ΣΥΡΙΖΑ ψευδέστατα με περίσσεια υποκρισία είπε ότι θα τα διορθώσει, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τα διορθώσει; Τι θα κάνετε όταν έχουμε στείλει ήδη στον κ. Μητσοτάκη 6-7 έγγραφα και του ζητάμε να μας απαντήσει σε αυτά τα θέματα και δεν έχουμε πάρει ούτε μία απάντηση και δεν μας έχει δώσει ούτε ένα ραντεβού;».

Βεβαίως, ο τρόπος που έκλεισε την ομιλία του ο κ. Λουράντος αναιρεί, στην ουσία, τη σημασία που θα είχε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, εάν πράγματι ισχύουν τα όσα περιέγραψε ότι βιώνει ως πρόεδρος του ΠΦΣ, αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στις συναντήσεις που είχε και έχει με τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια: «Όλοι έχουμε την αγωνία τι θα γίνει την επόμενη μέρα σ’ ένα ομιχλώδες περιβάλλον ψευτιάς, υποκρισίας που όλα έρχονται απ’ έξω, που όταν πάμε στον υπουργό, τον οποιοδήποτε υπουργό, και τον προηγούμενο και τον τωρινό και τον αυριανό θα μας πει κλείνοντας την πόρτα “έχετε απόλυτο δίκιο αλλά θα ρωτήσω την τρόϊκα”. Και σας ρωτώ λοιπόν και εγώ: Αυτό είναι ελευθερία;».