ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μελέτη δείχνει ότι η επέκταση του ρόλου του φαρμακοποιού μπορεί να μειώσει τις επανειλημμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Μελέτη δείχνει ότι η επέκταση του ρόλου του φαρμακοποιού μπορεί να μειώσει τις επανειλημμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εφόσον στους φαρμακοποιούς δοθεί ένας διευρυμένος ρόλος στην εποπτεία των ασθενών, μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα οι ασθενείς υψηλού κινδύνου να επιστρέψουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που υπογραμμίζει τη δυνατότητα να δοθεί μία οικονομική λύση στην αυξανόμενη έλλειψη γιατρών στις ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η πιο πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της πρακτικής των φαρμακοποιών θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς και ακόμη να εξοικονομήσει χρήματα που ξοδεύονται στο σύστημα υγείας», δήλωσε ο υπεύθυνος συγγραφέας της μελέτης Jeffrey McCombs, αναπληρωτής καθηγητής στο USC  Τμήμα Φαρμακευτικής και ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικής Υγείας και Οικονομικών USC Schaeffer.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή για το ότι οι φαρμακοποιοί της κοινότητας μπορούν να μειώσουν το κόστος για την υγεία. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα πληρώσει για να επεκταθεί ο ρόλος τους πέρα από τη χορήγηση των φαρμάκων στον πάγκο;»

Το πρόγραμμα Kern Health Systems που δοκιμάστηκε στην Καλιφόρνια, επέτρεψε στους φαρμακοποιοί με την Synergy Pharmacy Solutions να επιβλέπουν τη μετάβαση των περίπου 1.100 υψηλού κινδύνου ασθενών ασφαλισμένων του Medicaid που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Μάρτιο 2015.

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Managed Care, οι ερευνητές του USC διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα μείωσε τα ποσοστά των επανεισαγωγών στις 30 ημέρες μέχρι και 28%. Επίσης μείωσε τα ποσοστά επανεισαγωγών των ασθενών στις 180 ημέρες  κατά σχεδόν 32%. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το ίδρυμα Komoto, του Synergy Pharmacy Solutions και του Kern Health Systems.

Φαρμακοποιοί για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Τις πρώτες 30 ημέρες μετά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο οι φαρμακοποιοί που μετείχαν στο πρόγραμμα έδιναν συμβουλές στους ασθενείς για να καταστήσουν βέβαιο ότι πήραν τα φάρμακά τους, όπως προβλεπόταν, και στη συνέχεια βοηθούσαν τους ασθενείς που χρειάζονται έναν ειδικό, να κανονίσουν το ραντεβού και να τον επισκεφτούν. Επίσης, συνεργάστηκαν στενά με το φαρμακείο του κάθε ασθενούς για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ή αποριών που προέκυψαν σχετικά με την ασφάλισή τους.

Οι ασθενείς που προσδιορίστηκαν ως υψηλού κινδύνου από το Kern Health Systems, είχαν ιστορικό υψηλών ιατρικών αναγκών, πήραν εξιτήριο με πέντε ή περισσότερες συνταγές, και είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο μέσα στις τελευταίες 45 ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς στη μελέτη ήταν ηλικίας 45 ετών και άνω.

Για την περίοδο των 30 ημερών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόοδο των 830 ασθενών που είχαν υψηλό κίνδυνο και έλαβαν την πρόσθετη φροντίδα από φαρμακοποιό. Συνέκριναν τους ασθενείς αυτούς με μια ομάδα ελέγχου από 1.005 ασθενείς οι οποίοι δεν ήταν υψηλού κινδύνου και είχαν φύγει από γειτονικά νοσοκομεία. Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο κίνδυνο της επανεισαγωγής, 30 ημέρες μετά την έξοδό τους, ήταν εκείνοι με καρδιακή νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), δυνητικά καρκινικούς ιστούς (νεοπλάσματα), παθήσεις του πεπτικού συστήματος, μολυσματικές ή παρασιτικές ασθένειες. Επίσης σε κίνδυνο ήταν ασθενείς οι οποίοι είχαν συνταγές για αντι-επιληπτικά φάρμακα, πόσιμα διαλύματα και διαιτητικά συμπληρώματα.

Για το χρονικό κομμάτι μετά τις 180 ημέρες από το εξιτήριο, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους 558 από τους ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα  υψηλού κινδύνου της μελέτης, για να καθοριστεί αν η παρέμβαση του φαρμακοποιού θα είχε μακροπρόθεσμα επίδραση.

Μετά την εφαρμογή μιας εναλλακτικής στατιστικής μεθόδου για την προσαρμογή για τα δημογραφικά και κλινικά θέματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς κατά τη μετάβαση του προγράμματος φροντίδας στο πρόγραμμα Kern Family Health Care είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα, όπως προέκυψε από τη μελέτη.