ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Care for Caregivers» από τους Γιατρούς του Κόσμου

«Care for Caregivers» από τους Γιατρούς του Κόσμου

Επειδή και αυτοί που προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη χρειάζονται και οι ίδιοι στήριξη, οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ), με το πρόγραμμα «Care for Caregivers», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στο προσωπικό οργανώσεων που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Η επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς -και μάλιστα συχνά υπό δύσκολες συνθήκες- είναι βασική για όσους προσφέρουν στον ανθρωπιστικό τομέα. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη των εργαζομένων, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή διαχείριση του άγχους που ενδέχεται να προκληθεί από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Οι ΓτΚ οργανώνουν σεμινάρια υποστήριξης που απευθύνονται στο προσωπικό τους, αλλά και στους εργαζόμενους όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε καταυλισμούς προσφύγων: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στρατός και αστυνομία, συντονιστές καταυλισμών ή και εθελοντές.

Τα θέματα που καλύπτονται συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διαχείριση του άγχους και την αποτελεσματική επικοινωνία. Από τον Απρίλιο 2016 ως τον Ιανουάριο 2017, πραγματοποιήθηκαν 15 συνεδρίες, στις οποίες συμμετείχαν εργαζόμενοι από τουλάχιστον 10 οργανώσεις, όπως Ύπατη Αρμοστεία, Caritas, Save the Children, Solidarity Now, ΔΟΜ, και πολλοί άλλοι.

Η διαχείριση του άγχους είναι άλλος ένας παράγοντας στον οποίον επικεντρώνονται οι ΓτΚ, οργανώνοντας συστηματικά ειδικές αξιολογήσεις παρατήρησης του επιπέδου του στρες στις ομάδες των εργαζομένων στον τομέα προσφοράς. Οι ΓτΚ πραγματοποιούν, επιπλέον, ατομικές συνεδρίες με το προσωπικό τους, με στόχο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε κάθε άτομο, ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες. Συνολικά, 68 ατομικές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο 2016 έως τον Ιανουάριο 2017.