ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Στη δημοσιότητα το πόρισμα για το νοσοκομείο Ζακύνθου - Αποικίες σταφυλόκοκκων στην αίθουσα τοκετών!

Στη δημοσιότητα το πόρισμα για το νοσοκομείο Ζακύνθου - Αποικίες σταφυλόκοκκων στην αίθουσα τοκετών!

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) το πόρισμα των γιατρών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την κατάσταση των χειρουργείων και της αίθουσας μαίευσης του νοσοκομείου Ζακύνθου, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2017. 

Το πόρισμα κάνει μεταξύ άλλων λόγο για αποικίες… σταφυλόκοκκων στην αίθουσα μαίευσης του ιδρύματος και προειδοποιεί για τους κινδύνους!

Συγκεκριμένα, το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο επεχείρησε να κρατήσει κρυφό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρει τα εξής:

«Προκύπτει ότι κατόπιν της ολοκλήρωσης των μικροβιολογικών εξετάσεων των περιβαλλοντικών δειγμάτων που ελήφθησαν από τις άψυχες επιφάνειες των χειρουργικών αιθουσών του Γ.Ν. Ζακύνθου στις 7-9/2/2017, σας διαβιβάζουμε τα αποτελέσματα με τα ακόλουθα σχόλια:

  1. Από τις καλλιέργειες που πάρθηκαν από τις αίθουσες της χειρουργικής και της ορθοπεδικής μετά από τελικό καθαρισμό στις 9/2/2017 δεν απομονώθηκαν αξιολογήσιμοι παθογόνοι μικροοργανισμοί ή μύκητες.
    2. Από τις καλλιέργειες που πάρθηκαν από την αίθουσα μαίευσης μετά από ενδιάμεσο καθαρισμό στις 7/2/2017 απομονώθηκαν αποικίες σταφυλόκοκκων (κοαγκουλάση αρνητικών – CNS) που αποτελούν βακτήρια που αποικίζουν το δέρμα, αποτελούν συνήθη παθογόνα που επιμολύνουν το άψυχο Νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι επιφάνειες από τις οποίες απομονώθηκαν οι μικροοργανισμοί ήταν κρίσιμης σημασίας και ήταν τα κύρια και βοηθητικά τροχήλατα εργαλειοδοσίας.
    3. Από τις επαναληπτικές καλλιέργειες που πάρθηκαν από την αίθουσα της μαίευσης μετά από τελικό καθαρισμό απομονώθηκαν από τις ίδιες επιφάνειες ξανά σταφυλόκοκκοι (κοαγκουλάση αρνητικοί CNS) αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό καθώς και μια αποικία χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου.
    Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι τα απολυμαντικά χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χειρουργικών αιθουσών, είναι γενικά αποτελεσματικά έναντι των συγκεκριμένων παθογόνων αλλά χρειάζεται πιο επισταμένη καθαριότητα όσον αφορά τις επιφάνειες της αίθουσας της μαίευσης σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
    Η επιμόλυνση των άψυχων επιφανειών, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ενοχοποιηθεί για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του προσωπικού (χειρουργική και αναισθησιολογική ομάδα) στον ασθενή. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από την καθαριότητα του περιβάλλοντος μέγιστη σημασία έχει η εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων υγιεινής (υγιεινή χεριών, αντισηψία χειρουργικού πεδίου, διαχείριση ενδοφλέβιων φαρμάκων κ.α.) που αφορούν τον χώρο του χειρουργείου".