ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νομοθετική παρέμβαση και αντικίνητρα του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των καισαρικών

Νομοθετική παρέμβαση και αντικίνητρα του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των καισαρικών

Πολιτική πρωτοβουλία με νομοθετική παρέμβαση για την για υποχρεωτικότητα αιτιολόγησης του τοκετού με καισαρική τομή, λόγω του καταγεγραμμένου υπερβολικού αριθμού καισαρικών στη χώρα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Α. Ξανθός, στην Ελλάδα το 60% των τοκετών γίνεται με καισαρική ενώ ο Π.Ο.Υ θεωρεί αποδεκτό το 15%.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ξάνθος τόνισε πως στο εξής «θα αιτιολογείται και θα τεκμηριώνεται κάθε διενέργεια καισαρικής τομής», ενώ θα διαμορφωθεί και «ένα σύστημα αντικινήτρων». Μεταξύ αυτών θα είναι η υποχρεωτική η αιτιολόγηση και τεκμηρίωση κάθε καισαρικής επέμβασης (από τους μαιευτήρες-γυναικολόγους) και η αλλαγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να διασφαλίζεται πως, σε περίπτωση επιπλοκής σε φυσιολογικό τοκετό (όταν οι γιατροί ακολουθούν αυστηρά τους κανονισμούς) δε θα βαρύνονται με αστική ευθύνη. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμα  και σε αντικίνητρα που θα υπάρξουν αλλά και  σε μία καμπάνια ενημέρωσης που θα «τρέξει» το υπουργείο και θα απευθύνεται τόσο στο ιατρικό προσωπικό όσο και στις γυναίκες με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να μην αποφασίζεται αβασάνιστα ο τοκετός με καισαρική τομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των τοκετών με καισαρική τομή στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), κυμαίνονται περίπου στο 56% (υπάρχουν άλλες αναφορές για ποσοστό 50-70%) έναντι του 30% που είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος και του 15% που θέτει ως αποδεκτό όριο ο Π.Ο.Υ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι χρειάζονται «πολιτικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε ένα φαινόμενο που εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα» και «εκθέτει τους ασθενείς στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η καισαρική τομή». Σημείωσε ότι «είναι προβληματικό σε μία χώρα το 60% των τοκετών να γίνεται με καισαρική» ενώ «ο Π.Ο.Υ αποδέχεται ως λογικό ποσοστό το 15%» και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 25%.  Γενικότερα, αναφερόμενος στη «δέσμη παρεμβάσεων» προς την αλλαγή της κουλτούρας στο θέμα αυτό και στα «πολύ σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα-οδηγίες», τόνισε ότι απαιτείται ένας «μηχανισμός ελέγχου της τήρησής τους» και η επιστημονική κοινότητα «να πείσει τις γυναίκες ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία λύση ασφαλής».