NEA

Τη στάση του ΠΙΣ επικροτεί ο Σταμάτης Βαρδαρός

   Τη στάση του ΠΙΣ επικροτεί ο Σταμάτης Βαρδαρός

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

Τη στάση και την δημόσια τοποθέτηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με το προσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως αυτές εκφράσθηκαν πρόσφατα από την συνδιάσκεψη του Δ.Σ. του ΠΙΣ με τους προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας μας, επικρότησε χθες με έμφαση και δημοσίως ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε συνέντευξή του στο praktoreio-ygeias.gr του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική απάντησή του Σταμάτη Βαρδαρού:

«Τα σημεία στα οποία εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου ασκούν την κριτική τους είναι πραγματικά αντικείμενο σοβαρότατου προβληματισμού για εμάς. Διότι δεν γίνεται σαφές αν δυσκολεύονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν αυτά που διαβάζουν ή αν μέσω αυτών η «συστημική», θα μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω έτσι, αντιπολίτευση, βρίσκει πιο αποτελεσματικούς τρόπους άσκησης κριτικής. Σε κάθε περίπτωση η σύνεση που δείχνει ο ΠΙΣ, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ο οποίοι αντί του γενικού αναθέματος θα μπορούσαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Εμείς τιμούμε και σεβόμαστε τον ιατρικό κόσμο της χώρας, που ειδικά στα δύσκολα χρόνια που έχουν προηγηθεί, έμεινε στην πατρίδα μας και συνεισέφερε στην φροντίδα των συμπολιτών μας, θα περίμενα ανάλογο σεβασμό να επιδεικνύουν οι συλλογικότητές του στις στοιχειώδεις λειτουργίες της δημοκρατίας μας. Η δημόσια διαβούλευση μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ακριβώς μία τέτοια λειτουργία, είναι επομένως τουλάχιστον άστοχο να εμφανίζονται κάποια συλλογικά όργανα των γιατρών, ως υπέρμαχα ακύρωσης αυτής της διαδικασίας και έναρξης της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας από μηδενική βάση και υπό την προϋπόθεση διαμόρφωσης αποκλειστικά από αυτούς της μίας και μοναδικής νομοθετικής «αυθεντίας». Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να επιστρέψει σε μία εποχή, που ήταν αυτονόητο ότι μία μερίδα της ιατρικής ελίτ πρέπει να νομοθετεί πρώτα και κύρια προς όφελος της και δευτερευόντως προς όφελος των πολιτών».

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας διαψεύσει ο Σταμάτης Βαρδαρός και η δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο του νόμου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αποδειχθεί πραγματικά ουσιαστική και παραγωγική, με ενσωμάτωση προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν στο διάλογο, ιδιαιτέρως με την ενσωμάτωση ικανού αριθμού προτάσεων κατατεθειμένων είτε από τον ΠΙΣ είτε από άλλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας μας είτε ακόμη και από το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Οψόμεθα!