ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έντονος ανταγωνισμός από γενόσημα σε φάρμακο της Merck για τη χοληστερόλη

Έντονος ανταγωνισμός από γενόσημα σε φάρμακο της Merck για τη χοληστερόλη

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης της Merck & Co, αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά, έντονο ανταγωνισμό αφού δύο εταιρείες ανακοίνωσαν το λανσάρισμα γενόσημων εκδοχών του φαρμάκου, που πέρυσι έκανε πωλήσεις πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Μόλις χτες Τετάρτη, ο FDA (ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε ανάλογο γενόσημο (του Vytorin) της Impax Laboratories Inc, η οποία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως την εμπορική εκμετάλλευση του γενοσήμου της, ενώ και η Teva Pharmaceutical Industries Ltd ξεκίνησε την κυκλοφορία άλλου γενόσημου του φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ένα συνδυαστικό προϊόν που περιλαμβάνει τις δραστικές ezetimibe και simvastatin. Το πρώτο φάρμακο (έχασε την προστασία της πατέντας το 2006 και το δεύτερο, το οποίο έκανε το 2016 πωλήσεις ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχασε την προστασία της ευρεσιτεχνίας, πολύ πρόσφατα, μόλις πριν δύο ημέρες.

Σε γενικές γραμμές, τα έσοδα από τις πωλήσεις ενός φαρμάκου όταν χάσει την πατέντα του μπορεί να μειωθούν έως και 90%, όταν κυκλοφορήσουν τα γενόσημά του φάρμακα στην αγορά. Το συγκεκριμένο φάρμακο σήμερα κοστίζει περίπου 300 δολάρια για 30 δισκία.

Η Merck αντιμετωπίζει φέτος ανταγωνιστικές πιέσεις και για άλλα φάρμακα αλλά και για ένα αντιβιοτικό, για ένα ρινικό σπρέι στις Ηνωμένες Πολιτείες και για φάρμακο για την αρθρίτιδα στην Ευρώπη.

Η εταιρεία θέτει στόχο  να αντισταθμίσει τελικά αυτές τις απώλειες με άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου για τον καρκίνο, το οποίο είναι εγκεκριμένο για ορισμένους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και μελάνωμα, ενώ εξετάζεται και για την αποτελεσματικότητά του σε πολλές άλλες μορφές καρκίνου, επίσης.

 

Το Φεβρουάριο, η Merck εξέδωσε μια πρόβλεψη για τα κέρδη του 2017 που ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της Wall Street.

Οι μετοχές της Impax σημείωσαν άνοδο 2,8%, φθάνοντας στα 14,40 δολάρια, μετά τη χτεσινή έγκριση από τον FDA. Οι μετοχές της Teva και της Merck παρέμειναν αμετάβλητες.