ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προχωρούν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τη μείωση της χοληστερόλης

Προχωρούν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τη μείωση της χοληστερόλης

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μετά τα θετικά αποτελέσματα δοκιμών για ένα «εμβόλιο» που θα καταπολεμά τα λιπαρά κατάλοιπα στις αρτηρίες, που έγιναν σε ποντίκια, οι ερευνητές ετοιμάζουν την έναρξη κλινικών μελετών Φάσης 1 σε ανθρώπους.

Σε περίπτωση που οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς και δεν καταδείξουν κανένα λόγο ανησυχίας για την ασφάλεια, η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ενέσεις για την καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης στα άτομα που παρουσιάζουν πολύ υψηλές τιμές.

 Το φάρμακο, το AT04A, δεν είναι αυστηρά εμβόλιο, καθώς ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί σε μια φυσικά απαντώμενη πρωτεΐνη, γνωστή ως PCSK9, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στην κυκλοφορία του αίματος.

 Σε μελέτες, τα ποντίκια που διατρέφονταν με ανθυγιεινή «δυτική» διατροφή παρουσίασαν μείωση κατά 53% στη συνολική χοληστερόλη αίματος και μείωση κατά 64% των ινωδών αποθέσεων στα τοιχώματα των αρτηριών σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου.

 Η δυνητική αυτή θεραπευτική επιλογή για όσους πάσχουν από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL έχει αναπτυχθεί από μία αυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας, την AFFiRis. Εάν το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου επιβεβαιωθεί στις κλινικές δοκιμές, το "εμβόλιο" θα μπορεί να χορηγείται κάθε χρόνο για να ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

 Ο Δρ Gunther Staffler, Ερευνητής και Διευθυντής Τεχνολογίας στην AFFiRis, αναφερόμενος στο AT04A, επεσήμανε ότι το φάρμακο ήταν σε θέση να προκαλέσει αντισώματα που στοχεύουν ειδικά το ένζυμο PCSK9 καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης στον οργανισμό-μοντέλο που χορηγήθηκε η θεραπεία. Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνονταν σταθερά και συνεχώς, με αποτέλεσμα τη μείωση των λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες και την αθηροσκληρωτική βλάβη, καθώς και τη μειωμένη φλεγμονή του αρτηριακού τοιχώματος.

 Υπήρξε θετική απάντηση στα ευρήματα μέχρι στιγμής, αλλά τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με το ότι μια τέτοια θεραπεία θα απαιτούσε μακρά παρακολούθηση για τον προσδιορισμό τυχόν μόνιμων παρενεργειών. Έχει, επίσης, υποστηριχθεί ότι η θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη, αν και αυτό δε βρέθηκε να συμβαίνει σε ποντίκια που αποτελούσαν μέρος της αρχικής μελέτης.