ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ενέργειες του FDA κατά των «παιχνιδιών» εις βάρος των γενοσήμων

Ενέργειες του FDA κατά των «παιχνιδιών» εις βάρος των γενοσήμων

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

 Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη, ότι θα λάβει μέτρα για να εμποδίσει τα «παιχνίδια» των φαρμακευτικών εταιρειών που στόχο έχουν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την είσοδο στην αγορά γενοσήμων ανταγωνιστικών φαρμάκων.

 

 Ο Επίτροπος του FDA, Scott Gottlieb, δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει δημόσια συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου για να εντοπίσει πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τους ίδιους τους κανονισμούς του FDA για να θέσουν εμπόδια στον ανταγωνισμό των γενοσήμων.

 

 «Γνωρίζουμε ότι, μερικές φορές, οι ρυθμιστικοί μας κανόνες μπορεί να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να καθυστερούν τις γενικές εγκρίσεις φαρμάκων πέρα από το χρονικό πλαίσιο που επιδιώκει ο νόμος, με σκοπό τη μείωση του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Gottlieb. «Εξετάζουμε τους τρόπους που οι διατάξεις μας χρησιμοποιούνται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κακοποιούνται..».

 

 Η στάση αυτή του FDA και οι δηλώσεις Gottlieb συνάδουν με τις προσπάθειες αναζήτησης του Προέδρου Donald Trump και των νομοθετών στο Κογκρέσο τρόπων μείωσης του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο Trump ετοιμάζεται να εκδώσει μια εκτελεστική εντολή για την τιμολόγηση των φαρμάκων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου. Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ron Wyden, εισήγαγε νομοσχέδιο που απαιτεί από τις εταιρείες να εξηγήσουν τους λόγους για σημαντικές αυξήσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

 

Όταν ο FDA αποφασίζει αν θα εγκρίνει ένα νέο φάρμακο δεν περιλαμβάνονται στη διαδικασία εκτιμήσεις σχετικά με την τιμή του, ωστόσο, ο Gottlieb δήλωσε ότι ο οργανισμός, για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, θα εγκρίνει την κυκλοφορία γενοσήμων χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει την εξάλειψη ορισμένων εμποδίων που θέτουν οι εταιρείες επωνύμων φαρμάκων στους κατασκευαστές γενοσήμων φαρμάκων.

 

 Ο Gottlieb δήλωσε πρόσφατα ότι ο FDA αξιολογεί εάν θα άρει το προαπαιτούμενο οι εταιρείες γενοσήμων και οι εταιρείες πρωτοτύπων φαρμάκων να μοιράζονται ένα ενιαίο σύστημα σχετικά με την ασφαλή χρήση του φαρμάκου.

 

 Τη στάση του FDA επιδοκιμάζει ο δημοκρατικός γερουσιαστής Chuck Grassley, ο οποίος προέτρεψε τον Gottlieb να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την αντιμετώπιση της αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς στη βιομηχανία φαρμάκων.

 

 Επίσημη απάντηση ή σχόλια από την πλευρά της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας δεν υπάρχουν προς το παρόν.

 

 Ο έλεγχος της ανεξέλεγκτης τιμολόγησης των πρωτότυπων ή καινοτόμων φαρμάκων είναι μία παγκόσμια απαίτηση, που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια της κρίσης και εάν εφαρμοστεί –όχι μόνο για τις νέες θεραπείες αλλά και για τα φάρμακα πρόληψης, όπως τα εμβόλια–  θα επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτά πολλών εκατομμυρίων ασθενών που είναι και το ζητούμενο.( σχτ . άρθρο:http://www.dailypharmanews.gr/site/post/6768/Oikonomiki-ereuna-sti-Notio-Afriki-gia-tis-uperogkes-times-ton-ogkologikon-farmakon)