ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Τα «ψέλνει» συνδικαλιστής σε υπουργείο και Συριζαίους για τα ειδικά μισθολόγια

Τα «ψέλνει» συνδικαλιστής σε υπουργείο και Συριζαίους για τα ειδικά μισθολόγια

Όχι μόνο το σχέδιο νόμου για το νέο τρόπο εφημέρευσης αλλά και τα μισθολογικά διχάζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

 

Ιδιαίτερα καυστικός είναι σε σχόλιό του για το θέμα ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.

«Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα οι υπουργοί Υγείας και τα κυβερνητικο-ιατρο"συνδικαλιστικά" παπαγαλάκια τους ΚΑΙ για το νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο (που ψηφίστηκε στην Βουλή με τον πρόσφατο μνημονιακό πολυνόμο) ΚΑΙ για τις αλλαγές που προωθούν στην "οργάνωση του χρόνου εργασίας" (που αναφέρονται στην σχετική πρόσφατη κυβερνητική πρόταση νόμου την οποία θέλουν να νομοθετήσουν ως το φθινόπωρο)».

Με αυτά ξεκινάει το σχόλιό του για τα ειδικά μισθολόγια των γιατρών ο κ. Πάνος Παπανικολάου και συνεχίζει εξηγώντας:

 

«Όταν δημοσιοποιήθηκε και εισήχθη στην Βουλή προς ψήφιση το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο είχαμε επισημάνει ότι με την κατάργηση του (ως τώρα αφορολόγητου) επιδόματος βιβλιοθήκης και χωρίς καν να υπολογίσουμε την επικείμενη μείωση του γενικού αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα, θα έχουμε καθαρή απώλεια από την τσέπη κάθε γιατρού 800 - 1100 ευρώ ανά έτος (ανάλογα με την βαθμίδα). Τότε τα κυβερνητικά κλιμάκια και τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια έλεγαν αρχικά πως τάχαμου αυτό δεν ισχύει. Έσπευσαν όμως τελικά κάτω από την πίεση της ΟΕΝΓΕ (που είχε καλέσει τον κλάδο σε 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης) την τελευταία στιγμή πριν την τελική ψηφοφορία στην Βουλή να καταθέσουν "νομοτεχνική βελτίωση" που (σε σχέση με το αρχικό κείμενο του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου) έδινε κάτι παραπάνω στο νοσοκομειακό επίδομα : π.χ. στην βαθμίδα του Διευθυντή 340 ευρώ (μεικτά ανά μήνα) αντί τα 250 του αρχικού κειμένου (και αντίστοιχα για τις λοιπές βαθμίδες). Όμως αυτή η "νομοτεχνική βελτίωση" απλούστατα ΔΕΝ καλύπτει την απώλεια λόγω φορολογίας : π.χ. στην βαθμίδα του Διευθυντή η "νομοτεχνική βελτίωση" δίνει 1080 ευρώ μεικτά ανά έτος παραπάνω σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε κατατεθεί στην Βουλή, δηλαδή 700 καθαρά, που ΔΕΝ καλύπτουν την απώλεια 1000 ευρώ καθαρά ανά έτος. Η κυβερνητική πλευρά τότε είχε ανταπαντήσει πως η διαφορά αυτή θα υπερκαλυφθεί με την προβλεπόμενη 6% αύξηση στο ωρομίσθιο της εφημερίας».

Δείτε τώρα τι γίνεται:

 

«Έρχεται όμως τώρα, λίγο μετά την ψήφιση στην Βουλή του νέου μισθολογίου, η νέα κυβερνητική «πρόταση νόμου» για τον χρόνο εργασίας. Λοιπόν, εκτός από όλα τα υπόλοιπα, δείτε τι γίνεται από καθαρά μισθολογική άποψη όσον αφορά τις εφημεριακές αποδοχές. Ως σήμερα ο Ειδικευόμενος γιατρός πραγματοποιεί τακτικές εφημερίες 7 ανά μήνα (κατά τεκμήριο 5 καθημερινές + 2 ΣΚ) και γι’ αυτές αμείβεται με 480 ευρώ καθαρά ανά μήνα. Αν κάνει παραπάνω από 7, αυτές οι παραπάνω αμείβονται εξτρά ως «πρόσθετες» εφημερίες. Αντίστοιχα ισχύουν και για τις άλλες βαθμίδες. Τώρα το νέο μισθολόγιο προβλέπει ωρομίσθιο για τον Ειδικευόμενο 4,48 ευρώ μεικτά δηλαδή 2,8 ευρώ καθαρά (οι κρατήσεις στις εφημερίες είναι περίπου 37%). Από την κυβερνητική πρόταση νόμου περί «χρόνου εργασίας» όπως είναι διατυπωμένη, οι εφημερίες θα πληρώνονται ως γενικά αθροίσματα ωρών ΚΑΙ ΟΧΙ (όπως μέχρι τώρα) ως καθημερινές – νύχτες – αργίες κλπ. Με τα προβλεπόμενα στην πρόταση νόμου, ο κάθε γιατρός αν δεν υπογράψει opt out θα γράφει 13 ώρες εφημερία την εβδομάδα (48 μείον τις 35 του τακτικού πρωινού ωραρίου) δηλαδή το πολύ 58,5 τον μήνα (λέμε «το πολύ» υπολογίζοντας πως κάθε μήνας έχει τεσσεράμιση εβδομάδες) δηλαδή θα αμείβεται όσον αφορά τις εφημεριακές του αποδοχές το πολύ με 58,5 επί 2,8 = 164 ευρώ τον μήνα. Αν υπογράψει δήλωση opt out αποδεχόμενος (υποτίθεται εθελοντικά και με δική του ευθύνη) να εργάζεται 60 ώρες την εβδομάδα, τότε θα γράφει 25 ώρες εφημερία την εβδομάδα δηλαδή το πολύ 112,5 τον μήνα και συνεπώς θα αμείβεται όσον αφορά τις εφημεριακές του αποδοχές το πολύ με 112,5 επί 2,8 = 315 ευρώ καθαρά ανά μήνα». 

 Μ.Τ.