ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Διαβεβαιώσεις Μπερσίμη αλλά και έντονη αντίδραση Λουράντου για τα προβλήματα και την κριτική σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά

Διαβεβαιώσεις Μπερσίμη αλλά και έντονη αντίδραση Λουράντου για τα προβλήματα και την κριτική σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μέσω ανάρτησης του στη σελίδα του στο facebook λίγο πριν –και αυτό σημειολογικά έχει τη σημασία του- τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Ιουνίου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη μαζί με τον ταμία του Συλλόγου κ. Ηλία Χαλιγιάννη με θέμα τα προβλήματα στη διαδικασία αποζημίωσης των αναλώσιμων υλικών στους φαρμακοποιούς, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην έντονη κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες για την απόφαση του να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. 

 Ο κ. Λουράντος στην ανάρτηση του με τίτλο «Μία επιβεβλημένη απάντηση» (διαβάστε την ολόκληρη εδώ) έκανε λόγο για «απαράδεκτη στάση του ΕΟΠΥΥ» που αποτέλεσε μία «πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια προσωπική επίθεση κατά του Λουράντου, γιατί ... πότε θα ξαναβρούν μια τέτοια ευκαιρία» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αν η Σύμβαση αυτή δεν υπογραφόταν τότε, ήταν μονόδρομος για τον ΕΟΠΥΥ η επιλεκτική ατομική σύμβασή του με Φαρμακεία, με ό,τι κινδύνους αυτό εμπεριείχε και για τις συλλογικές συμβάσεις μας, τα ISO και τις πιστοποιήσεις που θα απαιτούντο για τα φαρμακεία κ.λ.π.».

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ βρέθηκε υπό πίεση ειδικά από τη στιγμή που υπήρξαν καταγγελίες για περικοπές συνταγών του Ιανουαρίου λόγω λαθών που διαπιστώθηκαν στον έλεγχο παρά τη συμφωνία που είχε κάνει με τον ΕΟΠΥΥ να μην υπάρξει καμία περικοπή για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της συμβάσεως, αφού δεν λειτουργούσε την περίοδο εκείνη το e-dapy προμηθευτών.

Πάντως στη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ την οποία είχε ζητήσει ο ΠΦΣ προκειμένου να δει εάν θα ενεργοποιήσει την απειλή του για καταγγελία της σύμβασης για μη τήρηση της παραπάνω συμφωνίας φαίνεται να αποφεύγεται η σύγκρουση και να μπαίνει το νερό στα αυλάκι αφού ο κ. Μπερσίμης έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά.

Συγκεκριμένα:

Για τις πληρωμές φαρμάκων η διοίκηση του Οργανισμού ενημέρωση ότι έως 7 Ιουλίου θα εξοφληθούν οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών για τον μήνα Απρίλιο. Σημειώνεται ότι ο χρόνος εξόφλησης των φαρμακοποιών σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά σε λιγότερο από 60 ημέρες, όταν το 2015 ξεπερνούσε τις 90 ημέρες.

Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των παρόχων για αναλώσιμα υλικά, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά στη νέα διαδικασία ελέγχου τελικής εκκαθάρισης, αφήνοντας πίσω οριστικά τον λεγόμενο πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται καθημερινά και αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 23 Ιουνίου εκκινεί η διαδικασία εξόφλησης. Σε περίπτωση περικοπών (το ποσοστό των οποίων μέχρι σήμερα είναι μόλις στο 2,21% των οριστικοποιημένων υποβολών για υγειονομικό υλικό), οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης και έχει προβλεφθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης του σχετικού αιτήματος, σε συνεργασία με τον Π.Φ.Σ. και τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Σωτ. Μπερσίμης, «ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι μονόδρομος και στην προσπάθεια αυτή, ο Π.Φ.Σ. είναι αρωγός με πνεύμα συνυπευθυνότητας. Γι’ αυτό το λόγο συμφωνήσαμε με τον Σύλλογο πριν από λίγους μήνες για τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών από τα φαρμακεία. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό σε θεραπευτικούς όρους για την Υγεία των Πολιτών αλλά και σε οικονομικούς για τον Οργανισμό με περισσότερα από 200 εκατ. Ευρώ προϋπολογισμό».

Το θέμα βεβαίως δεν έχει κλείσει και φαίνεται πως θα είναι στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΠΦΣ, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που μίλησαν στο DPhN (πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα) με αφορμή τις αυριανές εκλογές (Σάββατο 24 Ιουνίου) στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

 

 

Ολόκληρο το κείμενο της δημοσίευσης Λουράντου

 

«Μια επιβεβλημένη απάντηση»

 

Θέλησα από την αρχή να μην ακολουθήσω τον δρόμο της όξυνσης.

Δεν μπορώ όμως να μην στηλιτεύσω τα διάφορα νεοφυή συνδικαλιστικά φυντάνια , αλλά και κομματικούς οσφυοκάμπτες, που σπεύδουν να … πανηγυρίσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φαρμακοποιοί. Η χαρά τους δεν τους αφήνει να τηρήσουν ούτε τα προσχήματα…

Μιλάνε για 11.000 χαμόγελα που πάγωσαν λόγω της πραγματικά απαράδεκτης στάσης του ΕΟΠΥΥ, παραβλέποντας ότι με δικές μας ενέργειες που δεν διαφημίσαμε, η πληρωμή των φαρμάκων (που αποτελεί το 95% των συνταγών μας) μειώθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά όρια που προβλέπονται από την σύμβαση.
Καταλαβαίνω ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια προσωπική επίθεση κατά του Λουράντου, γιατί ... πότε θα ξαναβρούν μια τέτοια ευκαιρία!

Γνωρίζουν όμως όλοι, ότι οι «τρομεροί» συνδικαλιστές του Άδωνι, ήταν απόντες από την συζήτηση στο ΔΣ που αφορούσε την σύμβαση, προτιμώντας τις κομματικές συγκεντρώσεις κατά τις οποίες «δήλωναν» ότι ο ΠΦΣ είναι σε … ξένα χέρια (στα δικά μου δηλαδή) και ζητούσαν την βοήθεια για να ανακτηθεί …

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι Φαρμακοποιοί ότι αν η Σύμβαση αυτή δεν υπογραφόταν τότε, ήταν μονόδρομος για τον ΕΟΠΥΥ η επιλεκτική ατομική σύμβασή του με Φαρμακεία, με ό,τι κινδύνους αυτό εμπεριείχε και για τις συλλογικές συμβάσεις μας, τα ISO και τις πιστωποιήσεις που θα απαιτούντο για τα φαρμακεία κ.λ.π.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί ότι όταν εμείς αγωνιζόμαστε καθημερινά, κάποιοι άλλοι επιδίδονται στο συνδικαλιστικό ... μασάζ στους εκλέκτορες για να κερδίσουν την ψήφο τους.

Γνωρίζω ότι η κριτική είναι εύκολη τακτική, που περιορίζεται όμως στο να υποσκάπτει προσπάθειες , αν δεν περιέχει το στοιχείο της δημιουργίας.

Στους επικριτές και τους πολέμιούς μου δηλώνω ότι θα συνεχίσω με την ίδια διάθεση να αγωνίζομαι και μετά τις εκλογές, χωρίς να υπολογίζω συνδικαλιστικό ή άλλο κόστος και θα συμφωνώ ή θα διαφωνώ, θα κριτικάρω αλλά και θα διατυπώνω σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις αναγνωρίζοντας δημοσίως και τα λάθη μου.

Σε αυτούς αφήνω το παπικό αλάθητο.