ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αίσθηση του σκοπού βελτιώνει την ποιότητα ύπνου, λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Η αίσθηση του σκοπού βελτιώνει την ποιότητα ύπνου, λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πολύ λιγότερο υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, όπως η  αϋπνία, τα άτομα που νιώθουν ότι έχουν έναν ισχυρό σκοπό στη ζωή τους, υποστηρίζουν νευρολόγοι.

 Η καλή ποιότητα ύπνου σε μεγαλύτερες ηλικίες βοηθά να σηκωθεί κάποιος με ενέργεια το πρωί, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές που έκαναν μία μελέτη σχετική με τις συνήθειες ύπνου και την αίσθηση του σκοπού στη ζωή.

 Τα άτομα που αισθάνονταν ότι είχαν έναν ισχυρό σκοπό στη ζωή υπέφεραν από λιγότερη αϋπνία και διαταραχές ύπνου από άλλα και υποστήριζαν ότι, ως αποτέλεσμα αυτού, ηρεμούσαν καλύτερα τη νύχτα, σύμφωνα με τη μελέτη.

 Ο Jason Ong, νευρολόγος που ηγήθηκε της έρευνας στο Northwestern University στο Σικάγο, δήλωσε ότι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναπτύξουν την αίσθηση του σκοπού στη ζωή τους θα μπορούσε να τους βοηθήσει να νικήσουν την αϋπνία, χωρίς να χρειάζονται χάπια.

 Περισσότερα από 800 άτομα, ηλικίας από 60 έως 100 ετών, συμμετείχαν στη μελέτη και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα του ύπνου και τα κίνητρα στη ζωή. Για να αξιολογήσουν την αίσθηση του σκοπού τους, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν δηλώσεις όπως: «Αισθάνομαι καλά όταν σκέφτομαι τι έκανα στο παρελθόν και τι ελπίζω να κάνω στο μέλλον». Η αϋπνία και κάποιες άλλες διαταραχές του ύπνου είναι πιο συνηθισμένες στις μεγαλύτερες ηλικίες.

 Σύμφωνα με τον Δρ Ong, οι άνθρωποι που ένιωθαν ότι η ζωή τους είχε περισσότερο νόημα, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν άπνοια ύπνου ή σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια κατάσταση που αναγκάζει τους ανθρώπους να κινούν τα πόδια τους και η οποία είναι συχνά χειρότερη τη νύχτα. «Βοηθώντας τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν ένα σκοπό στη ζωή θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου χωρίς φάρμακα», δηλώνει.

 

Μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, η Age UK, συμβουλεύει τα άτομα με φτωχή ποιότητα ύπνου, να δημιουργήσουν μία ρουτίνα ύπνου: να κοιμούνται και να ξυπνούν την ίδια ώρα κάθε μέρα. Να κόψουν την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη το βράδυ. Να μην τρώνε βαρύ γεύμα αργά το βράδυ, να αποφεύγουν την άσκηση πριν από τον ύπνο, να καταργήσουν, εάν χρειαστεί, το μεσημεριανό ύπνο και να βγάλουν τηλεοράσεις και υπολογιστές από την κρεβατοκάμαρα.