ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τεχνολογία ανίχνευσης τερηδόνας σύντομα στη διάθεση των κλινικών οδοντιάτρων

Τεχνολογία ανίχνευσης τερηδόνας σύντομα στη διάθεση των κλινικών οδοντιάτρων

Με γνώμονα την προληπτική οδοντιατρική, μία νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε στη Σκωτία για την άμεση μέτρηση της απομετάλλωσης των δοντιών αναμένεται σύντομα να βγει στη διεθνή αγορά, καθώς ο κατασκευαστής CALCIVIS ανακοίνωσε πρόσφατα την ολοκλήρωση μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε για την προέγκριση της τεχνολογίας πριν από την εισαγωγή της στην αγορά, γεγονός που θα την καταστήσει διαθέσιμη στους οδοντιάτρους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 111 ασθενών, σε αρκετά οδοντιατρεία στο Εδιμβούργο τους τελευταίους έξι μήνες και τα πρώτα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα σύντομα. Αν τα δεδομένα είναι θετικά, η έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την τεχνολογία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Η συσκευή απεικόνισης CALCIVIS επιτρέπει την ανίχνευση και απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο των ιόντων ασβεστίου που απελευθερώνονται από τις κοιλότητες τερηδόνας, γεγονός που παρέχει ακριβείς πληροφορίες στους κλινικούς οδοντιάτρους για τη θέση της ενεργούς τερηδόνας και άλλων προβλημάτων.

 Το σύστημα, το οποίο έχει λάβει πάνω από 8 εκατομμύρια λίρες επιδότηση από την ΕΕ και την Scottish Investment Bank, μεταξύ άλλων ιδρυμάτων, έχει ήδη εγκριθεί από τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς και αναμένεται στην αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα μέσα στο 2017.

«Η έγκριση από τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για να μεγιστοποιήσουμε το εμπορικό δυναμικό του συστήματος απεικόνισης CALCIVIS, το οποίο πιστεύουμε ότι θα μεταμορφώσει τη διαχείριση της απομετάλλωσης του σμάλτου που συνδέεται με τη διάβρωση του και συνεπώς με την τερηδόνα και θα υποστηρίξει την ευρύτερη υιοθέτηση της προληπτικής οδοντιατρικής», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της CALCIVIS, Adam Christie.