ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ερώτηση Καλαφάτη στη Βουλή για τα αναλώσιμα και την καθυστέρηση πληρωμής τους

Ερώτηση Καλαφάτη στη Βουλή για τα αναλώσιμα και την καθυστέρηση πληρωμής τους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τις ελλείψεις αναλωσίμων και σκευασμάτων στα φαρμακεία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κατέθεσε την Πέμπτη 13 Ιουλίου ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης στην ερώτησή του μεταφέρει την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Τα προβλήματα που οξύνονται βαθμιαία στις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής των παραπεμπτικών από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένα προϊόντα φέρνουν σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.   

Η χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/ αναπνευστικών συσκευών από τα φαρμακεία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη προβληματική ενώ τα αποθέματα εξαντλούνται.

Αιτία παραμένει η έκταση των άλυτων προβλημάτων στη φάση ελέγχου των γνωματεύσεων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή των παραπεμπτικών.

Οι φαρμακοποιοί της πόλης είναι απλήρωτοι για υλικά που χορήγησαν από την αρχή του έτους και σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές του Οργανισμού στα παραπεμπτικά, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης μιας οξύτατης κατάστασης για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν. Απεναντίας η ‘’κοινωνική πολιτική’’ του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης κατ’ επέκταση υλοποιείται τόσους μήνες με… ξένες πλάτες.

Η αύξηση του προσωπικού των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που θα ακολουθήσει αναλογικά την ραγδαία αύξηση των μηνιαίων υποβολών συνταγών αλλά και η λύση των αναγκαίων αυτοματοποιημένων ελέγχων, θα έπρεπε να είναι αυτονόητες επιλογές των αρμοδίων, φορέα και υπουργείου, για να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση που δημιούργησε για άλλη μια φορά η κυβερνητική ολιγωρία στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των οξύτατων προβλημάτων που συσσωρεύονται πριν τα φαρμακεία βρεθούν σε ολική αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα αναλώσιμα, σκευάσματα και ιατροτεχνολογικά υλικά;».

 

Δεσμεύσεις που καίνε

Στο μεταξύ προβληματισμό στους φαρμακοποιούς δημιουργεί η επιστολή (letter of intent) της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστιν Λαγκαρντ την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή και στην οποία περιλαμβάνεται μία λίστα με 21 διαρθρωτικά ορόσημα τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει έως τον Ιούνιο του 2018 ζητώντας τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Η επιτολή με τις δεσμεύσεις που φέρει τις υπογραφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση αυξημένης απαρτίας (50%) στις συνελεύσεις των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και δύο ακόμη σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για τους φαρμακοποιούς.

Συγκεκριμένα στο σημείο με αριθμό 6 η κυβέρνηση δεσμεύεται «Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III)» ενώ στο σημείο 8 «Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κλπ) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.α.»