ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ιωάννης Τζούτζας: Μεγάλο έλλειμα η οδοντιατρική φροντίδα στη χώρα μας

Ιωάννης Τζούτζας: Μεγάλο έλλειμα η οδοντιατρική φροντίδα στη χώρα μας

Ο «φτωχός συγγενής» της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παραμένει στις ημέρες μας η οδοντιατρική φροντίδα. Μόλις την τελευταία στιγμή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός περιέλαβε, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανέφερε στο προεδρείο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την οδοντιατρική στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη νέα δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εν αναμονή του τελικού κειμένου του σχετικού νομοσχεδίου, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ και καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τζούτζας μιλάει σήμερα στο dailypharmanews.gr για το μεγάλο αυτό έλλειμμα της Υγείας στη χώρα μας.

 

Συνέντευξη στον Βασίλη Βενιζέλο

 

  Κύριε καθηγητά, τι εννοούμε όταν λέμε «στοιχειώδη οδοντιατρική φροντίδα» από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ); Τι θα έπρεπε να αναμένει κανονικά ο ασφαλισμένος;

  Με  βάση το σχέδιο Νόμου  για τη  μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, οι ΤΟΜΥ αποτελούν  αποκεντρωμένες  μονάδες  των Κέντρων Υγείας  και  τους  έχει  ανατεθεί η επίτευξη 12  στόχων,  μεταξύ των όποιων είναι η  προαγωγή της  υγείας  του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται, μέχρι και η  συλλογή και αξιοποίηση επιδημιολογικών δεδομένων.

Στις  αρμοδιότητες  των Κέντρων Υγείας και η οδοντιατρική φροντίδα  ενηλίκων και παιδιών, αλλά μέχρι  στιγμής δεν  περιγράφεται το φάσμα των παροχών που θα  διατίθενται, παρά μόνον η διοικητική  δομή  των Μονάδων και ο αριθμός  των πολιτών στους όποιους  θα  απευθύνονται  οι υπηρετούντες  οδοντίατροι.  Ο ασφαλισμένος,  θα ανέμενε  να  υπάρχει ένα  ευρύ φάσμα παροχών, τόσο  στο πλαίσιο της Πρόληψης όσο και στο πλαίσιο της  Θεραπείας   και ίσως  και κάποια  στοιχεία  επανορθωτικής Οδοντιατρικής, 

που διαφαίνονται  από τη μέχρι σήμερα  υφιστάμενη δομή των υπηρεσιών αυτών, στις οποίες  εντάσσονται και Οδοντοτεχνίτες.

 

  • Σας ικανοποιούν οι προσθήκες για την οδοντιατρική, τις οποίες δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας να περιλάβει στο επικείμενο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

Δεν μπορώ να  συνηγορήσω  με την έκφραση δεσμεύθηκε και τούτο  διότι με εξαίρεση  την πρόταση που έχει κατατεθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων  που όρισε  το Υπουργείο, στην οποία όμως  η συμμετοχή  των  θεσμοθετημένων  οργάνων του κλάδου  ήταν  ισχνή  έως  ανύπαρκτη, δεν  υπάρχει  κάποια  άλλη πληροφόρηση  για το θέμα. Επίσης  στα  στοιχεία που  δημιουργούν αμφιβολίες, εντάσσεται και ο τεράστιος  αριθμός  των αναλογούντων  ατόμων-πολιτών  και εν δυνάμει  χρηστών  υπηρεσιών,   ανά  οδοντίατρο, που αγγίζει  τη σχέση 1 προς 10.000 πολίτες.

 

  • Κατά τη γνώμη σας ισχύει η πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία η οδοντιατρική φροντίδα είναι πολύ ακριβή, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν το κόστος τα ασφαλιστικά συστήματα;

Είναι  γεγονός ότι η οδοντιατρική είναι μια  επιστήμη Υγείας  για  την οποία  στις περισσότερες  φορές  απαιτούνται κάποια  οικονομικά μεγέθη. Τα μεγέθη  αυτά ποικίλουν ανάλογα με το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας. Δηλαδή, εάν αυτή  θα είναι προληπτική δράση, θεραπευτική αγωγή ή προσθετική αποκατάσταση.

ΟΛΕΣ οι χώρες της ΕΕ, πλην της Ελλάδας  έχουν κάποιο  σύστημα Οδοντιατρικής Υγείας, που προσφέρει ή αποζημιώνει κάποιες πράξεις, σε κάποιο ποσοστό. Εξαίρεση  σε  αυτό αποτελεί η Ελλάδα  που δεν προσφέρει ΚΑΜΜΙΑ παροχή  υπηρεσίας  στοματικής υγείας  στον πολίτη της, με εξαίρεση   εκείνων που προσφέρονται  στις μονάδες του ΠΕΔΥ. Τα ασφαλιστικά συστήματα μπορούν αν απορρίψουν την ετικέτα «η οδοντιατρική είναι ακριβή», να προβούν σε ανάλογες  παροχές, μιας και οι οικονομοτεχνικές  μελέτες υφίστανται  και είναι και σχετικά πρόσφατες.

 

  • Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κινούνται οικονομικά στα επίπεδα της Ελλάδας – χωρίς την επιτροπεία, ασφαλώς – και προσφέρουν ικανοποιητική ασφαλιστική κάλυψη στην πρωτοβάθμια οδοντιατρική φροντίδα;

 

Ακριβώς αυτό υπονοούσα  στην προηγούμενη  ερώτηση σας. Υπάρχουν και άλλες  χώρες  της έκτασης άλλα και της οικονομικής κατάστασης που  διέρχεται η Ελλάδα  αυτή τη στιγμή, οι οποίες διαθέτουν  κάποιες οδοντιατρικές παροχές, που  προσφέρονται τόσο από  τον Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό τομέα  και αποζημιώνονται  ανάλογα.

 

  • Τι έχει περιορίσει ο Έλληνας ασθενής, όσον αφορά την φροντίδα της στοματικής υγείας του, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής στενότητας στη χώρα μας;

 

Το χαμόγελο   των Ελλήνων. Οι  επιδημιολογικές μελέτες  και οι μελέτες  των αποδόσεων των ιατρείων, σε συνδυασμό με  τα συνεχώς μειούμενα έσοδα  των  ιδιωτικών μονάδων ΠΦΥ, αναδεικνύουν ένα τεράστιο και μοναδικό - ευρωπαϊκά  - πρόβλημα. Ένα  λαό πλήρως  ακάλυπτο οδοντιατρικά, που αναζητεί  παυσίπονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που έχει περιορίσει  την επανόρθωση  στο ελάχιστο, με εξαίρεση βέβαια κάποιους συμπολίτες  μας που  μπορούν πάντοτε και σε οποιαδήποτε οικονομική συγκυρία, να διαθέσουν κονδύλια  για τη  στοματική τους υγεία.

Το γεγονός και μόνον ότι στις  Πανεπιστημιακές Κλινικές  δημιουργείται  κάθε  Σεπτέμβριο  το αδιαχώρητο από πλευράς  αιτημάτων  για  θεραπεία και αποκατάσταση, αποτελεί έναν ακόμα δείκτη των παραπάνω, μια  και οι Σχολές  εδρεύουν  μόνον στην Αθήνα και τη  Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει  δυνατότητα  καταγραφής  παρόμοιων φαινομένων και σε άλλες περιοχές της  χώρας.

 

  • Σε τι επίπεδα κινείται σήμερα η μετανάστευση των Ελλήνων οδοντιάτρων και ποιες είναι οι χώρες οι οποίες την υποδέχονται;

 Ο αριθμός των  Ελλήνων οδοντιάτρων που εργάζονται  στο εξωτερικό είναι  μεγάλος, αλλά  πρέπει να  διαχωρίζονται  οι  συνθήκες  υπό τις οποίες   εργάζονται στο εξωτερικό.  Μεταξύ αυτών ανήκουν οι πτυχιούχοι ξένων σχολών που σπούδασαν στο εξωτερικό και απορροφήθηκαν  απευθείας από την αγορά, οι συνάδελφοι που  σπούδασαν στην Ελλάδα και  αναζήτησαν αμέσως  εργασία στο εξωτερικό, οι  συνάδελφοι που  σπούδασαν στην Ελλάδα, ξεκίνησαν  την άσκηση επαγγέλματος,  χωρία όμως να  ανοίξουν ιδιωτικό οδοντιατρείο ή να προσληφθούν σε κάποια  υπηρεσία ή πανεπιστήμιο και τέλος εκείνοι που διατηρούσαν επαγγελματική εγκατάσταση και επέλεξαν να   συνεχίσουν να εργάζονται  στο εξωτερικό. Οι χώρες που προτιμούν οι Έλληνες οδοντίατροι είναι βασικά το Ην.Βασίλειο, η Γερμανία, η Ελβετία και ακολουθούν πολλές άλλες  χώρες  της κεντρικής  Ευρώπης.

Επειδή  τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι εύκολα  μεταβαλλόμενα,  στις προσεχείς εβδομάδες  θα δημοσιευθεί  μια έρευνα που διεξήγε  η ΕΟΟ και συγκεκριμένα  η επιτροπή επαγγελματικών θεμάτων με υπεύθυνο  τον Αντιπρόεδρο της ΕΟΟ  κο  Τσανίδη, που προσδιορίζει  τον αριθμό των συναδέλφων που εργάζονται  στο εξωτερικό και που αποτελούσαν μέλη  ελληνικών οδοντιατρικών Συλλόγων μέχρι πρότινος.

Αυτό που είναι εξαιρετικά  τιμητικό, είναι η υψηλή  αποδοχή   των πτυχιούχων ελληνικών Οδοντιατρικών πανεπιστημιακών Σχολών, που σε πρόσφατη  καταγραφή  του ινστιτούτου της  Σαγκάης –από τους πλέον απαιτητικούς  αξιολογητές  Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων – η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών κατετάγη στις πρώτες 76  σχολές  σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα  στην πενταετία 2012-2016 όπου η χρηματοδότηση της Πολιτείας  στις  Σχολές  έφτασε επί τρία χρόνια  σε  μηδενικό επίπεδοι.