ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γενικεύεται η αντίδραση των φαρμακοποιών απέναντι στην ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ για ιατροτεχνολογικά και αναλώσιμα

Γενικεύεται η αντίδραση των φαρμακοποιών απέναντι στην ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ για ιατροτεχνολογικά και αναλώσιμα

 

Χαράλαμπος Πετρόχειλος

 

Πλησιάζει Αύγουστος και οι φαρμακοποιοί περιμένουν ακόμη να πληρωθούν ιατροτεχνολογικά και αναλώσιμα του Ιανουαρίου τη στιγμή που η συμβατική υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ είναι να πληρώνει σε διάστημα 60 ή το πολύ σε έκτακτες περιπτώσεις 90 ημερών.

Η κατάσταση φαίνεται πως έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και πλέον και μετά τις τελευταίες συναντήσεις των μεγαλύτερων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, όπου υπήρξαν οι πρώτες προειδοποιήσεις για το ότι οι φαρμακοποιοί δεν αντέχουν πλέον να προχωρούν με υποσχέσεις έφτασε και η πρώτη απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου που προειδοποιεί ευθέως ότι εάν μέχρι την 1η Αυγούστου δεν έχουν πληρωθεί για το πρώτο τρίμηνο θα σταματήσουν την πίστωση για τη χορήγηση αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση του ΦΣ Πέλλας ενέκρινε την ομόφωνη πρόταση του ΔΣ για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των αναλώσιμων υλικών όπως αυτά αναφέρονται στην από 02/01/2017 σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ Φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ.

Αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, συμβαίνει:

διότι οι φαρμακοποιοί του Νομού μας παραμένουν απλήρωτοι όλο το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 έως και σήμερα

διότι κατά τον έλεγχο των συνταγών εφαρμόστηκαν καταχρηστικές παρακρατήσεις οι οποίες ουδεμία έννομη βάση παρουσιάζουν σχετικά με τις υποχρεώσεις των φαρμακοποιών κατά την εκτέλεση των διατακτικών

διότι ο έλεγχος των συνταγών μας δεν λαμβάνει χώρα από ιατρούς, φαρμακοποιούς, οδοντιάτρους όπως ο νόμος και η μέριμνα των προσωπικών δεδομένων επιτάσσουν, αλλά στοιχεία ασφαλισμένων διακινούνται μεταξύ ανθρώπων που ουδεμία διαβάθμιση στην διαχείρισή τους έχουν

διότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντί να παρουσιάζει ελεγκτικό χαρακτήρα και να περιορίζει εν τη γενέσει (κατά τη συνταγογράφηση) το σφάλμα παραμένει απεικονιστική αποτύπωση και τίποτα παραπάνω από ηλεκτρονική γραφειοκρατία.

Και ο ΦΣ Πέλλας προειδοποιεί ότι η αναστολή θα συνεχιστεί

μέχρι την εναρμόνιση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεών του, πληρωμές εντός 60 ημερών και σε έκτακτες περιπτώσεις εντός 90 ημερών.

μέχρι την διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας ως φαρμακοποιοί όπως αυτά απορρέουν από το ΠΔ 121/08 και δη την πλήρη απαλλαγή από την αναγεγραμμένη από τον ιατρό διάγνωση

μέχρι την διασφάλιση ότι θα επανέλθει ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων

μέχρι την αλλαγή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία να προλαμβάνει το λάθος που ζημιώνει συνεχώς τους φαρμακοποιούς δίχως λόγο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ για σκευάσματα ειδικής διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη θα προχωρήσει από την 1η Αυγούστου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εάν ο Οργανισμός δεν εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για όσα έχουν χορηγήσει στους ασφαλισμένους  κατά  το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η κατάσταση με τους φαρμακοποιούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με αυτήν που επικρατεί στην επαρχία, όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ.  Εάν μάλιστα σταθεί κανείς στα δεδομένα του ΦΣΑ ότι «η εξόφληση των συνταγών μηνός Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του Φ.Σ. Αττικής» καταλαβαίνει κανείς ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να τρέξουν τις επόμενες μέρες είτε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ είτε μετά την 1η Αυγούστου από τους.. φαρμακοποιούς.