ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προειδοποίηση Λουράντου στον ΕΟΠΥΥ: Έτσι όπως πάτε ούτε στο τέλος του χρόνου αλλά... η 1η Αυγούστου πλησιάζει

Προειδοποίηση Λουράντου στον ΕΟΠΥΥ: Έτσι όπως πάτε ούτε στο τέλος του χρόνου αλλά... η 1η Αυγούστου πλησιάζει

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τη ίδια μέρα που στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έγινε η πρώτη προσπάθεια για τη συγκρότηση του νέου προεδρείου – η οποία όπως αναμενόταν απέβη άκαρπη και θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη -, ο τέως πρόεδρος κ. Κώστας Λουράντος με την ιδιότητα του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής επιτίθετο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη με αφορμή το γεγονός ότι την προηγούμενη ημέρα (17/7) κατατέθηκαν στον λογαριασμό του Συλλόγου, χρήματα για 68 μόλις φαρμακεία χωρίς διευκρίνηση για το τι αφορά αυτό το ποσό (Φάρμακα; Αναλώσιμα; Παρακρατήσεις;) και σε ποιους δικαιούχους αναφέρεται.

Τα δύο γεγονότα μπορεί να φαίνονται ανεξάρτητα μεταξύ τους όμως όταν ο κ. Λουράντος βρίσκεται εκτός ΔΣ του ΠΦΣ και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην πρωτοβουλία του να προχωρήσει στην υπογραφή της περίφημης σύμβασης για τα ιατροτεχνολογικά και τα αναλώσιμα με τον ΕΟΠΥΥ σημειολογικά αυτή η σύνδεση είναι σχεδόν αυτονόητη.

Ο κ. Λουράντος εμπιστεύθηκε τον κ. Μπερσίμη και κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση γι’ αυτό. Σήμερα όμως, εφτά μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης η κατάσταση δεν δικαιώνει αυτήν την καλή πίστη που έδειξε ο κ. Λουράντος.

Έτσι ο ίδιος πλέον βγαίνει μπροστά και με επιστολή του ΦΣΑ προς τον κ. Μπερσίμη την οποία ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με συνοδευτικό σχόλιο στο οποίο κάνει λόγο για κοροϊδία δείχνει την απογοήτευσή του αλλά και την αποφασιστικότητά του να δικαιωθεί, έστω και σε δεύτερο χρόνο.

Ο κ. Λουράντος μάλιστα συνδέει την προειδοποίηση για αναστολή της πίστωσης για τα ιατροτεχνολογικά και τα αναλώσιμα από 1ης Αυγούστου με το ρυθμό της σημερινής αποπληρωμής του Ιανουαρίου που, όπως αναφέρει είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, εξ’ ου και το σχόλιό του εν είδει τελευταίας προειδοποίησης: «Επειδή η κοροϊδία από τον ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά την πληρωμή των ιατροτεχνολογικών και λοιπών πρϊόντων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι έγγραφες συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ειδικά όταν αυτές έχουν την έγγραφη επί των συμβάσεων εγγύηση του Υπουργού Υγείας, αποστείλαμε σε όλους μας εμπλεκόμενους το παρακάτω έγγραφο. Η 1η Αυγούστου πλησιάζει ....»

Ακολουθεί η επιστολή προς τον κ. Μπερσίμη η οποία κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη και τον Γενικό Γραμματέα Υπ. Υγείας, κ. Γιαννόπουλο.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Για ακόμη μία φορά, χθές 17/7/2017 κατατέθηκαν στον λογαριασμό του Συλλόγου μας, εμβάσματα χρηματικού ύψους 27.520,60 ευρώ που αφορούν 68 (!!!) φαρμακεία, χωρίς να έχουμε λάβει νωρίτερα ή έστω ταυτόχρονα αρχείο που να καθορίζει μας κατηγορία δαπάνης αφορά αυτό το ποσό (Φάρμακα; Αναλώσιμα; Παρακρατήσεις;) και σε ποιους δικαιούχους αναφέρεται.

Μας έχουμε εξηγήσει μας φορές μας λόγους που καθιστούν την τακτική αυτή αποστολής των εμβασμάτων παράλογη. Ο Σύλλογός μας δεν προτίθεται να προβαίνει κάθε φορά που μας αποστέλλονται εμβάσματα, στην ίδια αλληλογραφία και συζητήσεις με τον Οργανισμό μας για να μας εξηγεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή αποστέλλοντας εμβάσματα άνευ σχετικού αρχείου, καθιστά τα χρήματα αυτά μη διαθέσιμα. Δεν ξέρουμε αν το πρόγραμμα μας δε λειτουργεί σε αυτό το σημείο, αλλά το έχετε ήδη εφτά μήνες σε εφαρμογή, έχουμε βοηθήσει και με την συμμετοχή υπαλλήλων του συλλόγου για να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα μας, χωρίς μας επιτυχία.

Επί τη ευκαιρία μας επικοινωνίας μας, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε μας μέχρι στιγμής πληρωμές μας (για ιατροτεχνολογικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα) που αφορούν την Αττική για τον μήνα Ιανουάριο.

23/06/2017 – 133 φαρμακεία – 40.798,96 ευρώ
30/06/2017 – 2 φαρμακεία – 963,90 ευρώ 
07/07/2017 – 14 φαρμακεία – 7.482,45 ευρώ 
12/07/2017 – 188 φαρμακεία – 268,046,98 ευρώ 
13/07/2017 – 98 φαρμακεία – 41.448,07 ευρώ 
17/07/2017 – 68 εμβάσματα – 27.520,60 ευρώ

(Σύνολο φαρμακείων 503 / στα 3132 φαρμακεία)

Με τον ρυθμό που εκδίδονται τα μεμονωμένα εμβάσματα για κάθε ένα φαρμακείο χωριστά (και όχι συλλογικά), η ολοκλήρωση μας πληρωμής των υπολοίπων 2.629 φαρμακείων του Συλλόγου μας, προβλέπεται με μαθηματική ακρίβεια – στην καλύτερη των περιπτώσεων – ότι θα έχει επιτευχθεί στο τέλος του έτους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ