ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η Κίνα προσθέτει 36 φάρμακα στο βασικό κατάλογο ασφάλισης μετά από συμφωνία περικοπής τιμών

Η Κίνα προσθέτει 36 φάρμακα στο βασικό κατάλογο ασφάλισης μετά από συμφωνία περικοπής τιμών

από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τριάντα έξι (36) νέα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσθέσει η Κίνα στον κατάλογο των σκευασμάτων που καλύπτονται από τα βασικά συστήματα ιατρικής ασφάλισης της χώρας, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές κατά μέσο όρο 44% έναντι του περσινού λιανικού κόστους τους.

 

Το Υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, ότι οι συμφωνημένες περικοπές τιμών έφτασαν το 70%. Οι αυστηρές περικοπές των τιμών αποτελούν συχνά μια απαίτηση προς τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να γίνουν δεκτά τα προϊόντα τους στο κρατικό ασφαλιστικό σύστημα της Κίνας.

 

Ήδη από το Φεβρουάριο του 2017, όταν η Κίνα ενημέρωσε τον εθνικό κατάλογο αποζημιώσεων για τα φάρμακα, είχε δηλώσει ότι περίπου 45 φάρμακα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, καθώς είχαν μεν υψηλή κλινική αξία αλλά θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ακριβά.

 

Είναι η πρώτη ενημερωμένη έκδοση σε οκτώ χρόνια του εθνικού καταλόγου αποζημιούμενων φαρμάκων για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο. Από τον κατάλογο αυτό, πολλά νέα φάρμακα ήταν εκτός πρόσβασης για τους ασθενείς λόγω υψηλού κόστους, αλλά η πολυαναμενόμενη συμφωνία μείωσης τιμών με φαρμακοβιομηχάνους έφερε αίσιο τέλος, για τη δημόσια Υγεία της χώρας.

 

Το αίτημα για μείωση των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων είναι πάγιο και κοινό για όλες σχεδόν τις χώρες και φυσικά και για την Ελλάδα αλλά  ο μοχλός πίεσης για κάθε χώρα είναι ανάλογος της αγοραστικής της δύναμη. Για τη μικρή αγορά της Ελλάδας, πρόσφατη νίκη στον τομέα αυτό αποτέλεσε η συμφωνία μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και φαρμακευτικών εταιρειών για σημαντική μείωση στο κόστος καινοτόμων θεραπειών υψηλού κόστους.

Εκτός όμως από τη μείωση των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων, πάγιο και απόλυτα δικαιολογημένο είναι και το αίτημα μείωσης των τιμών των ακριβών εμβολίων, τα οποία είναι απόλυτα απαραίτητα και αποτελούν βασικό όπλο ενάντια στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, κυρίως σε παιδιά (και όχι μόνο). Πότε θα υπάρξει εκπλήρωση αυτής της σημαντικής ανάγκης κάλυψης εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών; Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.