ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Α. Ξανθός στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ: «Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρηστής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία»

Α. Ξανθός στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ΕΕ: «Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρηστής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία»

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Την ανάγκη συνεργασίας πάνω σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρηστής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την ηλεκτρονική Υγεία στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Αυτονόητη και επιβεβλημένη» χαρακτήρισε ο Έλληνας υπουργός Υγείας τη διακρατική συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ, τόσο για την τεχνική υποστήριξη της ψηφιακής καινοτομίας όσο και για τη δημιουργία ενός πλαισίου επικοινωνίας μεταξύ των κ-μ, ασφαλούς ανταλλαγής δεδομένων ηλεκτρονικής υγείας για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής περίθαλψης,  από κοινού αξιοποίησης  δεδομένων υγείας, αξιολόγησης των πληροφοριακών συστημάτων και εκτίμησης της προστιθέμενης αξίας των νέων υπηρεσιών.

«Στην Ελλάδα, θεωρούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας ως προϋπόθεση της σύγχρονης, διαφανούς και αποτελεσματικής διοίκησης του, αλλά και ως όρο υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην ΠΦΥ, στη φαρμακευτική πολιτική και στις προμήθειες των νοσοκομείων», ανέφερε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι «η γενικευμένη εφαρμογή της πληροφορικής στην Υγεία με «εργαλεία» όπως ο Χάρτης (Άτλας) Υγείας, τα συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (ΒΙ), ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) του πολίτη, τα ηλεκτρονικά ραντεβού και η αναβαθμισμένη Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, όχι μόνο αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες από το σύστημα υπηρεσίες, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας σε αυτές, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων και πληροφοριών. Αυτή η αξιοποίηση συμβάλλει στη διαρκή αξιολόγηση και βελτίωση του συστήματος, στην επιδημιολογική επιτήρηση, στην τεκμηριωμένη, ποιοτική και ανθρωποκεντρική φροντίδα, στον έλεγχο της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς, στην «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας, στην ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων και άρα στον πολιτικό στόχο της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού και της  βιωσιμότητας  της δημόσιας περίθαλψης».