ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Νέο Γενικό Νοσοκομείο στην Κάρπαθο δυναμικότητας 22 κλινών

Νέο Γενικό Νοσοκομείο στην Κάρπαθο δυναμικότητας 22 κλινών

Στο νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, περιλαμβάνεται η ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην Κάρπαθο, δυναμικότητας 22 κλινών, η κατασκευή του οποίου είναι στο τελικό της στάδιο (ανεγείρεται με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Το ΓΝ Καρπάθου, το οποίο αντικαθιστά το Κέντρο Υγείας του νησιού, θα παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, βραχεία νοσηλεία και παρηγορητική ιατρική στον πληθυσμό της απομακρυσμένης Καρπάθου και των γειτονικών νησιών, που μέχρι τώρα στερούνται δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Όλες οι θέσεις του Κέντρου Υγείας μεταφέρονται αυτόματα στο νέο νοσοκομείο, με την ίδια εργασιακή σχέση, κατηγορία και κλάδο (ειδικότητα) και βαθμό που κατέχει κάθε εργαζόμενος.

Το νοσοκομείο έχει έδρα το Δήμο Καρπάθου και την επωνυμία «ΓΝΑ Καρπάθου «Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος». Θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και θα υπάγεται στην 2η ΥΠΕ, την οποία βαρύνουν οι τυχόν οικονομικές υποχρεώσεις του καταργούμενου κέντρου υγείας.

Τα σχετικά με την ίδρυση του ΓΝ Καρπάθου αναφέρονται σε non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Στο non paper παρουσιάζεται αναλυτικά το σύνολο του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης για την τρέχουσα περίοδο και σχετικά με τα ζητήματα Υγείας αναφέρεται ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια υγεία, αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.

 

Παροχή κινήτρων σε γιατρούς για τη στελέχωση του ΓΝ Θήρας

Τέλος, στο ίδιο non paper γίνεται λόγος για παροχή κινήτρων στους ιατρούς για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, αναφέροντας τα εξής:

1) ο χρόνος της υπηρεσίας των επικουρικών ιατρών υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την υπόλοιπη υπηρεσία τους σε άλλα δημόσια νοσοκομεία.

2) παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να παρέχουν με όποιον δυνατό τρόπο στους ιατρούς του Γ.Ν. Θήρας δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους αυτών.