ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πάνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος Φ.Σ. Πέλλας: «Δεν είναι μόνο το ζήτημα της εξόφλησής μας στα αναλώσιμα...».

Πάνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος Φ.Σ. Πέλλας: «Δεν είναι μόνο το ζήτημα της εξόφλησής μας στα αναλώσιμα...».

Συνεπείς στη σκληρή στάση τους απέναντι στους αναξιόπιστους συνομιλητές τους θέλουν να δείξουν ότι είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν βρεθεί ως κλάδος αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες  πολιτικών που είχαν ακριβώς ως κύρια χαρακτηριστικά τους την ασυνέπεια και τον αιφνιδιασμό.

 

Από το Χαράλαμπο Περτρόχειλο

 

Και καθώς, όπως λέει ο λαός «όποιος έχει καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι» οι φαρμακοποιοί πλέον έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικοί σε υποσχέσεις, ακόμη και όταν βλέπουν ότι ο συνομιλητής τους, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση –επτά μηνών στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά-   προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του.

Με αυτό το σκεπτικό η συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Αυγούστου) είναι δεδομένο ότι θα στηρίξει την απόφαση τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων να προχωρήσουν σε άρση της πίστωσης για τα ιατροτεχνολογικά, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής και τα αναλώσιμα από 1ης Αυγούστου.

Και μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται κατά κύριο λόγο στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Πειραιά που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο το τι πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο και γιατί για τους φαρμακοποιούς έχει σημασία αυτός ο αγώνας θα το διαπιστώσει εκεί που το πρόβλημα των πληρωμών μοιάζει να έχει λυθεί.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ (πατήστε εδώ για το σχετικό άρθρο) στην περιφέρεια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πληρωμές Ιανουαρίου έχουν φτάσει στο στάδιο της ενταλματοποίησης σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%. Ωστόσο αυτό εν τέλει και σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας ο πρόεδρος του Φ.Σ. Πέλλας κ. Πάνος Ζαρογουλίδης δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Ο Φ.Σ. Πέλλας, ήταν ο πρώτος Φαρμακευτικός Σύλλογος που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναστολή της πίστωσης στα ιατροτεχνολογικά, προϊόντα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα και αυτό έχει τη σημασία του. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαρογουλίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews «το πράξαμε όχι μόνο για την αθέτηση της υπόσχεσης του χρονικού ορίου που είχαμε θέσει ως χρόνο πληρωμής ο οποίος βεβαίως ήταν  ένας σημαντικός λόγος αλλά και λόγω της στάσης του ΕΟΠΥΥ απέναντί μας ως προς τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Και ένα από αυτά είναι εκείνο που αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα 121/08 αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φαρμακοποιών, των συνταγογραφούντων ιατρών και των ελεγκτών ιατρών. Στο Προεδρικό αυτό Διάταγμα αναφέρεται ρητά ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι υπεύθυνος για την ορθή αναγραφή της διάγνωσης και των ποσοστών συμμετοχής από την πλευρά του γιατρού. Υπεύθυνος είναι ο γιατρός. Επίσης αναφέρεται ότι οι συνταγές που έχουν περάσει από τον ελεγκτή γιατρό δεν κόβονται και ότι αποτελεί υποχρέωση του φαρμακοποιού να τις εκτελέσει ως έχουν. Και όμως στο Σύλλογο μας υπήρξαν πάρα πολλά περισταστικά περικοπών συνταγών που έγιναν παρά τα όσα προανέφερα ότι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα».

Για τον πρόεδρο του Φ.Σ. Πέλλας φαίνεται και σε αυτήν την περίπτωση ότι «ο φαρμακοποιός πέρα από σημείο εκτόνωσης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον μόνιμο αποδιοπομπαίο τράγο για όσους θέλουν από κάπου να κόψουν χρήματα και να εξορθολογίσουν κόστη. Εμείς αυτόν το ρόλο του θύματος δεν μπορούμε να τον αποδεχτούμε».

Για τον κ. Ζαρογουλίδη η ομαλοποίηση των πληρωμών είναι ένα θέμα. Ωστόσο, όπως αναφέρει «δεν είναι εκεί η ουσία» από τη στιγμή μάλιστα που η Πέλλα, όπως πληροφορήθηκε «ήταν από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους με τα υψηλότερα ποσοστά περικοπών. Από τους 154 φαρμακοποιοί – μέλη του Συλλόγου οι μισοί περίπου έχουν υποβάλει ένσταση. Αυτό σημαίνει ότι στο 99,9% των πληρωμών του Ιανουαρίου το 50% είναι εν τέλει απλήρωτο λόγω ενστάσεων, καθώς όποιος προχώρησε σε ένσταση πάγωσε ο ολόκληρος ο λογαριασμός του. Προκειμένου να σταματήσουν τη ροή ενστάσεων πάγωσαν τους λογαριασμούς όλων αυτών που έκαναν ένσταση έστω και για ένα ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο».

Το δε χειρότερο για τον κ. Ζαρογουλίδη είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το θέμα των ενστάσεων. «Ενώ αρχικά μας είχαν πει ότι οι ενστάσεις θα εκκαθαριστούν εντός δωδεκαημέρου, ουδεμία ημερομηνία στο ορίζοντα υπάρχει και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το πότε θα εκκαθαριστούν αυτά τα ποσά».

Τα πράγματα πάντως είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές Φεβρουαρίου, όπου έχει ενταλματοποιηθεί το 50% των πληρωμών, οι ταχύτητες εκκαθάρισης είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του Φ.Σ. Πέλλας «γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ νυχθημερόν. Δυστυχώς πέραν του προσωπικού που φαντάζομαι ότι όντως είναι ένα πρόβλημα για τον Οργανισμό, από την άλλη πλευρά είναι και οι άδειες γιατί άνθρωποι είναι και αυτοί και σαφέσταστα έχουν κάνει έναν προγραμματισμό. Δεν περίμεναν τον ΕΟΠΥΥ για να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. είναι κάτι που δικαιούνται».

Είναι προφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ πλέον βρίσκεται σε μία διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης. Η ανάγκη αποφυγής της ταλαιπωρίας των πολιτών αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους φαρμακοποιούς απαιτεί εκ μέρους της διοίκησης του Οργανισμού αναγνώριση των λαθών που έγιναν εκ μέρους του και ευελιξία για να ρυθμιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα εκείνα που είναι εφικτό να ρυθμιστούν.  

Σε ό,τι αφορά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο κ. Ζαρογουλίδης θεωρεί ότι θα πρέπει να βοηθήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης αλλά και να στείλει ένα μήνυμα πως «οι φαρμακοποιοί δεν είναι ενάντια στους ελέγχους αλλά είναι ενάντια στη θυματοποίησή τους».

Η παρέμβαση του ΠΦΣ είναι χρήσιμη καθώς «από την πρώτη κιόλας συνάντηση του διαπαραταξιακού με τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις πληρωμές για τον Φεβρουάριο, ήδη φάνηκε να υπάρχει σημαντικό όφελος. Θα σας πω μόνο ότι οι ενστάσεις από 80% αρχικά έπεσαν στο 50% για τον Ιανουάριο μετά τη πρώτη συνάντηση. Για δε τον Φεβρουάριο μετά τη ενεργοποίηση πλέον της διαδικασίας προσκόμισης των παρασταστικών ομαλοποιήθηκε πολύ η διαδικασία και οι ενστάσεις ελαχιστοποιήθηκαν, έπεσαν κατά 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο».