NEA

Ο Bill Gates προειδοποιεί για επιδείνωση της παγκόσμιας υγείας και της φτώχειας στον πλανήτη εάν εφαρμοστούν οι περικοπές Trump

Ο Bill Gates προειδοποιεί για επιδείνωση της παγκόσμιας υγείας και της φτώχειας στον πλανήτη εάν εφαρμοστούν οι περικοπές Trump

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας και των ασθενειών και να οδηγήσουν σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους από το AIDS μόνο, προειδοποίησε με σημερινή του δήλωση ο συνιδρυτής της Microsoft Corporation, Bill Gates, και ιδρυτής του  Bill and Melinda Gates Foundation, το οποίο είναι από τους σημαντικότερους χρηματοδότες έργων που συντελούν στην παγκόσμια υγεία και την ανάπτυξη.

 Μια σχετική έκθεση, που αφορά την παγκόσμια υγεία και εκπονήθηκε από το ίδρυμα Gates και το Ινστιτούτο Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ανέλυσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχέση με ασθένειες όπως η ελονοσία, το HIV / AIDS και η φυματίωση. Παρακολούθησε, επίσης, τα ποσοστά φτώχειας, τη μητρική και βρεφική θνησιμότητα, την πρόσβαση στην αντισύλληψη, τις συνθήκες που αφορούν τη δημόσια υγεία, ιδίως την παροχή καθαρού πόσιμου νερού και άλλα θέματα υποδομών και ανάπτυξης. Μέσα από προβλέψεις θετικές και αρνητικές για το μέλλον, η κύρια διαπίστωση είναι ότι εκατομμύρια ζωές να εξαρτώνται από μία πολύ λεπτή ισορροπία.

 Σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις της έκθεσης, ο Bill Gates επεσήμανε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και το γεγονός ότι οι μεταβαλλόμενες προτεραιότητες, η αστάθεια και οι πιθανές περικοπές του προϋπολογισμού θα ήταν ένα πισωγύρισμα που θα θέσει σε κίνδυνο τα μέχρι τώρα κέρδη.

 Ο ιός HIV, ο οποίος προσβάλλει σήμερα περίπου 37 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελεί ένα παράδειγμα, δήλωσε ο Bill Gates, τονίζοντας ότι ο κόσμος σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο στον αγώνα κατά του συγκεκριμένου ιού, καθώς οι ετήσιοι θάνατοι από AIDS έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά του 2005.

 Η έκθεση, που ονομάζεται "Goalkeepers report ", προβλέπει ότι η μείωση κατά 10% της παγκόσμιας χρηματοδότησης, για τη χορήγηση θεραπειών κατά του HIV, θα μπορούσε να σημαίνει πάνω από 5 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους έως το 2030.

 Σύμφωνα με προτάσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump για τον προϋπολογισμό που δημοσιεύθηκαν το Μάιο του 2017, η χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών για προγράμματα παγκόσμιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών για το HIV / AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία, θα μειωθεί κατά 24%, στα 6,5 δισ. δολάρια, για το 2018.

 

Ωστόσο, η παράταξη των Δημοκρατικών και πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν απορρίψει το σχέδιο του Trump, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσουν, καθώς το Κογκρέσο είναι εκείνο που ελέγχει τις δαπάνες των ΗΠΑ.

 Ο Bill Gates κατέληξε τονίζοντας ότι το ίδρυμά του ασκεί σκληρές πιέσεις για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης για την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πως διατηρεί την ελπίδα ότι οι προτεινόμενες περικοπές δε θα εγκριθούν.