ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σ. Ζήκας στη ΓΣ του ΠΦΣ: Η μη υπογραφή της σύμβασης για τα ιατροτεχνολογικά θα ήταν λάθος

 Σ. Ζήκας στη ΓΣ του ΠΦΣ: Η μη υπογραφή της σύμβασης για τα ιατροτεχνολογικά θα ήταν λάθος

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σ’ ένα καλό γενικότερα κλίμα χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η οποία κράτησε περίπου έξι ώρες, με τη νέα διοίκηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους την επιθυμία της να παράγει έργο για το καλό όλων των φαρμακοποιών και να μην ασχοληθεί με χειρισμούς του παρελθόντος που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε άλλο παρά να δημιουργούν ένα κλίμα εσωστρέφειας στον κλάδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διάθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν το ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας στην εισήγησή του δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι τελικά η υπογραφή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα από την προηγούμενη διοίκηση ήταν μία σωστή κίνηση και ότι η μη υπογραφή της «θα είχε τεράστια μειονεκτήματα και απρόβλεπτες συνέπειες για τον κλάδο». Το λάθος ήταν ότι ασκήθηκε πίεση για το θέμα των πληρωμών χωρίς να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στο ζήτημα του ελέγχου για την εκκαθάριση των συνταγών. «Ήταν σαν να βάζαμε το κάρο πριν από το άλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζήκας εξηγώντας ότι μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα ρυθμίστηκαν μία σειρά από ζητήματα που αφορούσαν το θέμα των ελέγχων κάτι που βοήθησε να υπάρξει ομαλοποίηση των πληρωμών.

Πάντως η προσπάθεια του νέου προεδρείου να κινητοποιήσει τους τοπικούς συλλόγους μέσω του ερωτηματολογίου που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα για την καταγραφή των οικονομικών αλλά και των άλλων οργανωτικών προβλημάτων –ιδιαίτερα των μικρότερων συλλόγων- σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews δεν έχει τύχει -προς το παρόν τουλάχιστον- μεγάλης ανταπόκρισης, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση του ΠΦΣ καθώς θεωρεί πολύτιμη τη συνεργασία των συλλόγων στο σχεδιασμό της πολιτικής που έχει εξαγγείλει. 

Άλλα δύο ζητήματα στα οποία το προεδρείο του ΠΦΣ προσπάθησε να δείξει ότι κινείται στη λογική της συναίνεσης και όχι της όξυνσης των αντιπαραθέσεων ήταν η απόφαση για την τοποθέτηση  ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο των οικονομικών του ΠΦΣ με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών που ήταν και αυτή μία άλλη δέσμευση για τη νέα διοίκηση αλλά και το ζήτημα της εκπροσώπησης του κλάδου στην Ευρώπη, ένα θέμα το οποίο έχει αναδείξει το DailyPharmaNews.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα τόσο ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης όσο και ο β’ Αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Παπαθανάσης τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση οι ορκωτοί λογιστές δεν τοποθετούνται για να ελέγξουν την προηγούμενη διοίκηση αλλά για να βοηθήσουν από εδώ και στο εξής τη νέα διοίκηση διασφαλίζοντάς την από πιθανά λάθη. Άλλωστε και ο νέος Ταμίας του ΠΦΣ κ. Γιάννης Παπαπούλιος ευχαρίστησε τον προκάτοχό του κ. Ηλία Χαλιγιάννη για την ενημέρωση που του παρείχε χαρακτηρίζοντας άριστη τη συνεργασία τους.

Στο ζήτημα της εκπροσώπησης στην Ευρώπη ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και ότι υπάρχει σεβασμός στην προσπάθεια όλων όσων εκπροσώπησαν τα τελευταία χρόνια τον Σύλλογο στην Ευρώπη.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπήρξαν αξιόλογοι άνθρωποι που βοήθησαν, βοηθούν και θα συνεχίσουν να βοηθούν και στο μέλλον καθώς ο στόχος είναι ενιαίος, «να πετύχουμε πράματα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων». Σε αυτό δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας ότι και η προηγούμενη διοίκηση πέτυχε σημαντικά πράγματα και η νέα διοίκηση μπορεί να ανοίξει ακόμη μεγαλύτερους και περισσότερους δρόμους.

Βεβαίως και στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων πολλές φορές οι προσπάθειες προσέγγισης μοιάζουν καταδικασμένες και ο καλός λόγος προς τον αντίπαλο δεν επικροτείται από όλους. Ωστόσο ο κλάδος με τα όσα έχει πάθει τα τελευταία χρόνια δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να αναλώνεται σε μάχες εντυπώσεων καθώς περαιτέρω απώλειες εν τέλει θα είναι καταδικαστικές για όλους τους φαρμακοποιούς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΓΣ του ΠΦΣ τέθηκαν πολλά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο ενώ στο τέλος υπήρξε ψήφισμα με το οποίο εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο για:

  1. Επαναδιαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τα σημεία που θα επισημάνει το Δ.Σ. και οι προτάσεις των εκλεκτόρων
  2. Ανάκληση του νομοθετικού πλαισίου περί ελέγχου συνταγών φαρμάκων από τις ΠΕΔΙ
  3. Επιτάχυνση της διαδικασίας πληρωμών των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων ενώ
  4. Δίνεται διορία ενός μήνα στον ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση των υποσχεθέντων προς τον ΠΦΣ (πληρωμές εντός των συμβατικών υποχρεώσεων, διόρθωση των τιμών στα προϊόντα που οι τιμές αγοράς είναι υψηλότερες των τιμών πωλήσεων και ταυτόχρονη πληρωμή όλων των φαρμακοποιών και όλων των συλλόγων) ενώ ταυτόχρονα οι Γενικές  Συνελεύσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων που θα λάβουν αποφάσεις για την πορεία της υλοποίησης και θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις σε νέα ΓΣ του ΠΦΣ.