ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οργή ΣΦΕΕ για το νέο αιφνιδιαστικό πλήγμα του υπουργείου στον κλάδο του φαρμάκου

Οργή ΣΦΕΕ για το νέο αιφνιδιαστικό πλήγμα του υπουργείου στον κλάδο του φαρμάκου

Η μη αναμενόμενη κατάθεση τροπολογίας του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, η οποία αναμενόταν να  ψηφιστεί στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, αιφνιδίασε το φαρμακευτικό κλάδο, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση.

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το «πλήγμα» για τον κλάδο του φαρμάκου από τη νέα τροπολογία, αφορά την επιβολή τέλους εισόδου 25% σε όλα τα νέα φάρμακα που εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν στη θετική λίστα αποζημίωσης  μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και όχι αυτά που εντάχθηκαν μετά τη δημοσίευση του νόμου 4486/2017 (Α’ 115,) τον περασμένο Μάιο, όπως οριζόταν στο άρθρο 97. Το 25% του τέλους εισόδου των νέων φαρμάκων μεταφράζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες του χρόνου και έχουν ήδη κλείσει οι ισολογισμοί του πρώτου εξαμήνου, ανατρέπονται για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις τα οικονομικά τους δεδομένα και θα κληθούν να καταβάλλουν αναδρομικά σημαντικά ποσά αλλά και να τροποποιήσουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό έως το τέλος του έτους.

 Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος  του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 19 Σεπτεμβρίου, σε συνέδριο για τις Πολιτικές του Καρκίνου, δήλωσε ότι «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας, η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται».

 Η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας και η άμεση ψήφισή της δεν αφήνει χρονικά περιθώρια στους εκπροσώπους του φαρμάκου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η πρόσκληση του υπουργείου για συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης με τους εκπροσώπους του κλάδου μόνο τυπική χαρακτηρίζεται από στελέχη της αγοράς χωρίς ουσιαστική σημασία.

 «Το υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Αποστολίδης.

 

Οι συνέπειες για τον Έλληνα ασθενή

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι οι ασθενείς, πλέον, μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Παράλληλα, η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιριών αυξάνεται συνεχώς: 1 στα 3 φάρμακα προσφέρεται δωρεάν, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση, τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αποστολίδης, για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων όπως:

  • η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ),
  • η πλήρης λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης,
  • η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών,
  • η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και
  • ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.