ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκστρατεία υπευθυνότητας από τους φαρμακοποιούς

Εκστρατεία υπευθυνότητας από τους φαρμακοποιούς

Του Ηλία Χαλιγιάννη, μέλους του Δ.Σ. του ΠΦΣ

 

Η αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα, αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) όσο και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών, θέτει σε κίνδυνο τη χρησιμότητα των φαρμάκων που είναι πραγματικά ουσιώδη και χρήσιμα, εξαλείφοντας την αποτελεσματικότητά τους για να αντιμετωπίσουν απειλητικές για τη ζωή μικροβιακές λοιμώξεις.

            Η αρχή της φθινοπωρινής περιόδου του 2016, αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη μίας Πανελλαδικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατά της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών με κεντρικό τίτλο «Τα αντιβιοτικά έχουν τους κανόνες τους. Δεν παίζουμε μαζί τους». Η μη συνετή χρήση των αντιβιοτικών παραμένει και φέτος μία από τις πιο ανησυχητικές και κρίσιμες απειλές για τη δημόσια υγεία, καθώς τυχόν μη αντιμετωπίσιμη και μη ελεγχόμενη διασπορά ανθεκτικών βακτηριακών πληθυσμών στη χώρας μας λόγω της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, θα μπορούσε να εκτοξεύσει τους επιδημιολογικούς δείκτες σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

            Όπως πέρσι, έτσι και φέτος -σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΕ- η Ελλάδα έχει τα ηνία όσον αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,  με δεύτερη τη Ρουμανία σε ποσοστό 20% και 16% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η Κύπρος, η Λετονία και η Βουλγαρία.

            Δυστυχώς, εκτός της άγνοιας και της ελλιπούς ενημέρωσης, η «μόδα» μίας ανυπόστατης και επικίνδυνης παράλληλα έννοιας που ονομάζεται «αυτοθεραπεία», την οποία συστρατευμένα και τεκμηριωμένα προσπαθούμε να αντικρούσουμε και να απομυθοποιήσουμε τα τελευταία χρόνια ως επιστημονικά υπεύθυνος κλάδος για τη σωστή χρήση των φαρμάκων, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη όξυνση στο υπάρχον πρόβλημα, καθώς οι ασθενείς πλέον, ασκούν πίεση τόσο στο φαρμακοποιό όσο και στο γιατρό για να προμηθευτούν αντιβιώσεις με ή χωρίς συνταγή.

            Η ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, η ανάπτυξη εργαλείων για την επιτήρηση και αξιολόγηση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου αλλά και η εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με όλες τις πτυχές της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά θα πρέπει να προχωρήσει εντατικά καθώς οι τρέχουσες προσπάθειες δεν επαρκούν.

            Ο συμβουλευτικός και καθοδηγητικός ρόλος του Έλληνα φαρμακοποιού κατά της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητος όσο ποτέ συμβάλλοντας καταλυτικά στην οικοδόμηση μίας νοοτροπίας που θα αποτρέπει την ευρεία και άσκοπη χρήσης τους. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα διοίκηση του κλάδου θα εμπλουτίσει με περαιτέρω ενέργειες και δράσεις την εκστρατεία που ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού και απειλητικού φαινομένου για τη δημόσια υγεία.

            Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι τα αντιβιοτικά:

 

            ΔΕΝ θεραπεύουν τις ιώσεις

            ΔΕΝ μας προστατεύουν από το να μην αρρωστήσουμε από αυτές

            ΔΕΝ μας βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα

            Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες