Το Daily Pharma News καταγράφει, αναλύει, ακούει και δημοσιεύει τις απόψεις των φορέων αλλά και των ασθενών για το σημαντικό θέμα της Δημόσιας Φαρμακευτική Δαπάνης στη χώρα μας. Σήμερα στο Dailpharmanews παρουσιάζουμε την άποψη του ΣΦΕΕ.
Γράφει η Μ.Τ.
Από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στον οποίο είναι μέλη ελληνικές και ξένες εταιρίες με πολυεθνικό χαρακτήρα, επισημαίνουν από την αρχή της κρίσης ότι είναι λάθος να συνδέουμε το ΑΕΠ με την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε μια χώρα με καταρρέουσα οικονομία. Επίσης, έχουν επισημάνει ότι ο έλεγχος του όγκου και της συνταγογράφησης είναι η λύση για την δαπάνη αυτή και όχι η μείωση των τιμών, οι οποίες έχουν φτάσει σε σημεία εξευτελιστικά παρασύροντας και τις τιμές σε άλλες χώρες. Αυτά, μαζί με την συνεχή αύξηση στην συμμετοχή των ασθενών με άμεσους ή έμμεσους τρόπους (ασφαλιστική τιμή κλπ) έχουν οδηγήσει τον φτωχοποιημένο Έλληνα ασθενή σε απόγνωση και τις φαρμακευτικές εταιρίες σε βαθιά κρίση…
Πασχάλης Αποστολίδης
«Η εφαρμογή των νέων προτεινόμενων μέτρων του Υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική θα έχουν ολέθριες συνέπειες που αγγίζουν την ανθρωπιστική και κοινωνική απειλή».
Μιλώντας αποκλειστικά στο Daily Pharma News ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, αναλύει το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε ασθενείς και εταιρίες.
Η διασύνδεση των δαπανών με ένα ραγδαία συρρικνούμενο ΑΕΠ, η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η υπολειτουργία της Δευτεροβάθμιας επιβαρύνει τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας λόγω αυξημένης ζήτησης κι έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της πρόσβασης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα της οικονομίας, είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας.
Αυτές οι δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις είναι απόρροια της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που υλοποιήθηκε πρακτικά μέσω της μετάθεσης του χρηματοδοτικού βάρους στους ασθενείς και στις φαρμακευτικές εταιρίες, οδηγώντας παράλληλα σε φαρμακευτική «φτωχοποίηση» των Ελλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες. Δηλαδή, το κράτος διαθέτει ολοένα και λιγότερους πόρους για τη φαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να έχει μειωθεί περισσότερο από 60% σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης, ενώ παράλληλα αυξάνει τη συμμετοχή των ασθενών, καθώς και τα ποσοστά των αυτόματων επιστροφών από τις φαρμακευτικές εταιρίες (clawback και rebates).
Στην ήδη βεβαρημένη «κλινική εικόνα» των δημοσίων δαπανών για την υγεία στη χώρα – η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο –έρχονται να προστεθούν και τα νέα προτεινόμενα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική. Η τυχόν εφαρμογή τους συνεπάγεται ολέθριες διαστάσεις, που αγγίζουν την ανθρωπιστική και κοινωνική απειλή. Οι Έλληνες ασθενείς χάνουν με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στην ελπίδα που η εξέλιξη της επιστήμης προσφέρει σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, δικαίωμα που δεν είχε χαθεί μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής βάζουν «κόφτη» στην ελπίδα των Ελλήνων ασθενών, καθώς:
α) Παρεμποδίζουν την πρόσβαση των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, επιβραδύνοντας, έως και πάνω από 4 χρόνια, την είσοδο νέων και σημαντικών φαρμάκων στη χώρα. Αυτό γιατί θα εισέρχονται στην αγορά εφόσον αποζημιώνονται σε 14 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων οι 7 θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-HTA). Έως πέντε χρόνια καθυστέρησης για ασθενείς, που μια καινοτόμος θεραπεία μπορεί να είναι και η μοναδική τους ελπίδα, είναι καταδίκη. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου.
β) Τιμωρούν τα νέα φάρμακα με 25 % επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate). Αυτό το μέτρο αποθαρρύνει την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αντίστοιχο μέτρο είχε θεσμοθετηθεί στην Κύπρο με 8% επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate) και για δύο (2) χρόνια που ίσχυε το μέτρο είκοσι (22) νέα φάρμακα ΔΕΝ κυκλοφόρησαν στην Κυπριακή αγορά. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το λάθος της απέσυρε πρόσφατα το μέτρο αυτό. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταλάβει το λάθος αυτό πριν θεσμοθετήσει, γιατί ο μόνος χαμένος θα είναι ο Έλληνας ασθενής.
Η Πολιτεία οφείλει πρώτα και πάνω από όλα να αποφασίσει τι επιπέδου σύστημα Υγείας θέλει για τη χώρα, για τους Έλληνες πολίτες και τους ασθενείς. Θέλει να χαθούν όσα η ελληνική κοινωνία πέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες στο επίπεδο της υγείας; Θέλει η Ελλάδα να συγκρίνεται με χώρες που γεωγραφικά δεν ανήκουν στην Ευρώπη; Η Ελλάδα της κρίσης θέλει να στηρίξει έναν κλάδο που αποδεδειγμένα στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της; Η Κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει άμεσα συνεργατικά και ορθολογικά για το καλό των Ελλήνων ασθενών και της οικονομίας, αλλά και να αποτιμήσει έγκαιρα και ρεαλιστικά τις πραγματικές συνέπειες των επιλογών της.