Αν και τα θέματα δεν είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκαν με τον επικεφαλής του τομέα υγείας των θεσμών Τζιουζέπε Καρόνε, φαίνεται πως αυτή η συνάντηση ήταν κρίσιμη λόγω και της επικείμενης τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και του προϋπολογισμού που δείχνει να μην βγαίνει…
Μία κρίσιμη συνάντηση για την πορεία του φαρμάκου στην Ελλάδα, είχαν εχθές Τετάρτη τα προεδρεία του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, με τον επικεφαλής του τομέα υγείας των θεσμών, Τζιουζέπε Καρόνε.
Η τιμολόγηση αλλά και η αποζημίωση των φαρμάκων, ήταν τα κυρίαρχα θέματα στην χθεσινή συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών τόνισαν τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική μείωση των τιμών για την κάλυψη των ασθενών αλλά και για την φαρμακοβιομηχανία την ίδια, αφού οι πολύ χαμηλές τιμές που προβλέπονται με τη νέα τιμολόγηση, καθιστούν έως και αδύνατη την συνέχιση της κυκλοφορίας αρκετών φαρμάκων και κυρίως γεονοσήμων. Παρόλο ότι το θέμα της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά είναι κάτι που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια, ως μία από τις λύσεις για την μείωση της δαπάνης, τα γενόσημα δεν έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο αγοράς και πολλά απειλούνται έντονα με διακοπή παραγωγής λόγω κόστους. Η περαιτέρω μειώσεις όχι μόνο δεν θα κάνουν προσβάσιμες πιο φθηνές θεραπείες στους ασθενείς, αλλά κάνουν απαγορευτική και την παραγωγή αρκετών φαρμάκων οδηγώντας σε κλείσιμο πολλές Ελληνικές εταιρείες και τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Άλλο ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στην χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στα clawback και rebates που καθιστούν μη βιώσιμες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη χώρα.
Πρόταση των φορέων ήταν η αύξηση της δαπάνης στα 2,3 δις ευρώ από 1,95 που είναι σήμερα, προτείνοντας- κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά μέχρι σήμερα-την εξαίρεση των εμβολίων από τον προϋπολογισμό, ως μέτρο πρόληψης και όχι θεραπείας, την εξαίρεση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, τις αυξητικές ορμόνες και τα παράγωγα αίματος. Το κόστος των συγκεκριμένων φαρμάκων υπολογίζεται σε 280 εκ. ευρώ. Να τονίσουμε εδώ ότι αυτά τα μέτρα βρίσκουν σύμφωνη σε αρκετά σημεία και την κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την εφαρμογή τους από το 2018.
Εν τω μεταξύ έχουν ήδη αναρτηθεί από εχθές στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, προτεινόμενες τιμές για περίπου 8.000 φάρμακα. Σε συζήτηση πλέον είναι οι ενστάσεις των φαρμακευτικών αλλά και οι οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε σκευάσματα που οι εταιρείες φοβούνται ότι θα λάβουν τιμές πώλησης κοντά η κάτω από το κόστος παραγωγής.
Η τελική απόφαση από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων αναμένεται να ληφθεί αύριο και να υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.