Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου
Μπορεί ακόμη κάποιοι να μην το πιστεύουν, αλλά η ΠΦΥ φαίνεται πως αρχίζει και αποκτά το ρόλο που της αξίζει. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε σε ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2020, ο ΓΓ ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τις τελευταίες 40 μέρες οι μισοί έλεγχοι που γίνονται σε δημόσιες δομές για το νέο κορωνοϊό γίνονται σε δομές ΠΦΥ. Και μάλιστα αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε εβδομάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας. «Αυτή τη στιγμή σε 235 Κέντρα Υγείας και 43 περιφερειακά ιατρεία σε όλη τη χώρα, εξετάζονται συμπτωματικοί ασθενείς με covid 19. Και είναι εντυπωσιακά τα νούμερα, καθότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα στις δομές της ΠΦΥ εξετάζονται περισσότερα άτομα απ΄ ότι στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι δομές της ΠΦΥ θα συμμετέχουν και σε τυχαιοποιημένους ελέγχους testing σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα μπορούν να κατευθύνουν και τις ΚΟΜΥ».
Προσλήψεις σε ΤΟΜΥ -Προς υλοποίηση προγράμματα τηλεϊατρικής και κατ’ οίκον φροντίδας
Και οι εξαγγελίες δεν σταματούν εδώ. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα γίνουν άμεσα προσλήψεις, προκειμένου να πληρωθούν οι κενές θέσεις στα ΤΟΜΥ . Επεσήμανε μάλιστα ότι πρόκειται για την τρίτη προκήρυξη. Παράλληλα εξήγγειλε την υλοποίηση δύο προγραμμάτων: τηλεϊατρικής και κατ’ οίκον φροντίδας. « Τις αμέσως επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα τηλεϊατρικής που θα αφορά γιατρούς ΚΥ αλλά και συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς επίσης θα αναπτυχθεί πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας, το οποίο έχει ήδη θεσπιστεί από προηγούμενη ΠΝΠ και πλέον είμαστε στα τελικά στάδια να το εφαρμόσουμε.
Σοβαρά προβλήματα με την αποθήκευση και διανομή των εμβολίων
Όσον αφορά τον εμβολιασμό τον χαρακτήρισε από τις μεγαλύτερες υγειονομικές δράσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια από την ΠΦΥ. Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στην αποθήκευση και την διανομή των εμβολίων. Η πρωτοβάθμια είναι αυτή που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας. «Όπως είναι γνωστό θα αναπτυχθούν 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας, όπου η μέγιστη δυνατότητα αυτού του συστήματος είναι περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες τον μήνα. Ωστόσο θα εμβολιάσουμε στα νοσοκομεία ξεχωριστά τους υγειονομικούς, που αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή της προτεραιοποίησης που θα δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Επίσης από δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας, κινητές ομάδες θα «κουμπώσουν» με ένα Κέντρο Υγείας και από κει θα επισκέπτονται οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε σε διάστημα δέκα ημερών αυτές τις πολύ ευπαθείς ομάδες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και διάφορους άλλους τρόπους για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, για να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο εμβολιασμός αυτός είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά πιστεύω ότι θα το φέρουμε με επιτυχία σε πέρας και στους επόμενους 6-7 μήνες θα καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το απαραίτητο τμήμα του πληθυσμού, για να μην έχουμε πρόβλημα από την πανδημία».