Listen to this article

Τα αβγά, που είχαν κατηγορηθεί επί χρόνια για την αύξηση της χοληστερόλης, τελικά δικαιώνονται. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποδεικνύει ότι, παρά την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, τα αβγά δεν είναι οι διατροφικοί «ένοχοι» που πιστεύαμε. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχουν τρόφιμα όπως το μπέικον και το λουκάνικο είναι αυτοί που αυξάνουν τα επικίνδυνα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Στη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η κατανάλωση δύο αβγών την ημέρα, σε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, ανατρέποντας τις παλιές οδηγίες και προτείνοντας νέα, καρδιολογικά οφέλη για τους λάτρεις του πρωινού.

Ο καθηγητής Jon Buckley, επικεφαλής της μελέτης, τονίζει ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη φήμη των αβγών. «Τα αβγά υπήρξαν αδικημένα από ξεπερασμένες διατροφικές συμβουλές», λέει. «Είναι μοναδικά – περιέχουν χοληστερόλη, αλλά είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά. Στη μελέτη μας, ξεχωρίσαμε τις επιπτώσεις της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών, και διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση αβγών σε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά δεν αυξάνει την κακή χοληστερόλη.»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην έρευνα:

Sharayah Carter, Alison M Hill, Catherine Yandell, Lisa Wood, Alison M Coates, Jonathan D Buckley. Impact of dietary cholesterol from eggs and saturated fat on LDL cholesterol levels: a randomized cross-over study. The American Journal of Clinical Nutrition, 2025; 122 (1): 83 DOI: 10.1016/j.ajcnut.2025.05.001

Share.
Exit mobile version