Listen to this article

Καθώς το φθινόπωρο προχωρά και οι ιώσεις κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους σε σχολεία, γραφεία και νοικοκυριά, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα κύμα λοιμώξεων από γρίπη, RSV και νέα παραλλαγή της Covid-19. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε φυσικά το ανοσοποιητικό μας με τη βοήθεια συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο δρ Donald Grant, γενικός γιατρός και σύμβουλος της The Independent Pharmacy, δήλωσε στη Daily Mail ότι «τα σωστά συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη προστασία απέναντι στα συνηθισμένα φθινοπωρινά και χειμερινά νοσήματα, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη ή ο νοροϊός».

Ωστόσο, σχετικά με τα συμπληρώματα, παρότι πολλοί γνωρίζουν τη σημασία τους δεν τα λαμβάνουν τακτικά. Για παράδειγμα η  βιταμίνης D, όπου λιγότεροι από ένας στους τρεις την λαμβάνουν τακτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Health And Food Supplements Information Service (HSIS). Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ελλείψεις σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ (Β9), ασβέστιο, σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα 5 συμπληρώματα που συνιστούν οι ειδικοί

1.Βιταμίνη C

Απαραίτητη για την άμυνα του οργανισμού, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα όταν το σώμα καταπολεμά ιούς. Αν και μπορεί να προσληφθεί από τη διατροφή (εσπεριδοειδή, μούρα, πιπεριές), ο δρ Grant τονίζει ότι τα συμπληρώματα εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη τους μήνες που αυξάνονται οι ιώσεις.

2. Ψευδάργυρος (Zinc)

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά στην επούλωση των ιστών. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι η λήψη ψευδαργύρου με την έναρξη ενός κρυολογήματος «μπορεί να μειώσει τη διάρκειά του και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων».

3. Μαγνήσιο

Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 λειτουργίες του οργανισμού. Εκτός από τη συμβολή του στην ανοσολογική άμυνα, το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και της διάθεσης — στοιχεία που συχνά επηρεάζονται από τη μικρότερη διάρκεια ημέρας το φθινόπωρο. Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα πράσινα λαχανικά είναι φυσικές πηγές του.

4. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Προέρχονται κυρίως από λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες) και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού. Η δρ Derbyshire προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις ωμέγα-3 είναι «ανησυχητικά συχνές», επισημαίνοντας επίσης ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών και στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας.

5. Προβιοτικά

Τα «καλά» βακτήρια που διατηρούν ισορροπημένο το μικροβίωμα του εντέρου — το οποίο, όπως δείχνουν οι έρευνες, συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ζυμωμένων τροφών (όπως γιαούρτι ή κεφίρ) ή τη χρήση συμπληρωμάτων προβιοτικών.

ΠΗΓΗ: DailyMail

Share.
Exit mobile version