Νιφάδες θαλασσινού αλατιού, ροζ ορυκτό αλάτι, fleur de sel… Χάρη σε μια γενιά τηλεοπτικών σεφ που πασπαλίζουν με χάρη τα πιάτα με γκουρμέ αρωματικά αλάτια, έχουμε μάθει να θεωρούμε αυτονόητο ότι αυτές οι φυσικές, premium εκδοχές του χλωριούχου νατρίου είναι κατά κάποιο τρόπο πιο υγιεινές από το ταπεινό επιτραπέζιο αλάτι.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες προωθούν τα προϊόντα τους ακριβώς έτσι, υποστηρίζοντας ότι η μειωμένη επεξεργασία και τα υψηλότερα επίπεδα μετάλλων όπως το κάλιο και το μαγνήσιο τα καθιστούν ανώτερη επιλογή.
Ωστόσο, η Sonia Pombo, εγγεγραμμένη διατροφολόγος και υπεύθυνη έρευνας στην οργάνωση Action on Salt, τονίζει ότι ανεξάρτητα από τον τύπο αλατιού, τα επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν την υψηλή κατανάλωση αλατιού με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, όποιου είδους, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, οστεοπόρωση και προβλήματα στα νεφρά. «Κάποιες εταιρείες προωθούν τα φυσικά αλάτια ως πιο υγιεινά», επισημαίνει, «όμως οι ποσότητες μαγνησίου ή καλίου που περιέχουν είναι αμελητέες, οπότε αν θέλετε μικροθρεπτικά, καλύτερα να φάτε ένα κομμάτι φρούτου.»
Στη Βρετανία, οι ενήλικες συνιστάται να μην ξεπερνούν τα έξι γραμμάρια αλατιού ημερησίως.
Τα οφέλη των ηλεκτρολυτών συχνά υπερεκτιμώνται, συνεχίζει. Τα διαλύματα άλατος μπορεί να βοηθούν αν αναρρώνετε από γαστρεντερίτιδα ή αν αθλείστε πολύ έντονα ακολουθώντας αυστηρή δίαιτα με περιορισμένο αλάτι. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς; «Δεν είναι απαραίτητα – ήδη καταναλώνουμε πολύ αλάτι.»
Στη Βρετανία, όπως είπαμε, η συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη είναι έξι γραμμάρια ημερησίως. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι καταναλώνουμε 40% παραπάνω από αυτό το όριο – αλλά ακόμα και τα έξι γραμμάρια δεν είναι ένα πραγματικό στόχος, λέει η Pombo. «Μπορούμε να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε με μόλις ένα γραμμάριο την ημέρα.»
Αν ανησυχείτε για την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε, το μόνο «καλύτερο» αλάτι είναι το αλάτι με μειωμένο νάτριο. Η πραγματική λύση είναι να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωση – αργά, ώστε να μη νιώσετε τη διαφορά. Μαγειρέψτε πιο συχνά στο σπίτι και προσέξτε τα κρυμμένα άλατα σε προϊόντα όπως το ψωμί και οι σάλτσες.
ΠΗΓΗ: Guardian
