Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού  Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Κατά την ενημέρωση τονίστηκε η σημαντικότητα του εμβολιασμού για την προφύλαξη από τον ιό της γρίπης, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη.

Η χώρα έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

 Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μίλησε για την ανάγκη του εμβολιασμού και είπε ότι «θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό», ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να «συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη».

Το δικό της μήνυμα για την ασφάλεια των εμβολίων έστειλε η Αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μ. Γκάγκα λέγοντας μιλώντας ταυτόχρονα για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών σε μικρούς και μεγάλους. «Οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι», τόνισε η κ. Γκάγκα.

Από την πλευρά της η κ. Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού, κάτι που ακόμα εξετάζεται από τους επιστήμονες, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις κατηγορίες πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όπως τα άτομα άνω των 60 ετών αλλά και τα παιδιά άνω των 6 μηνών, ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα κλπ.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα εμβόλιο δοκιμασμένο πάνω από 75 χρόνια χρησιμοποιείται με διάφορες μορφές. Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και μαζί με το δίκτυο της επιδημιολογικής και εργαστηριακής επιτήρησης, υπάρχει και η φαρμακοεπαγρύπνηση.

Πέρσι, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η κυκλοφορία του ιού της γρίπης στη χώρα ήταν σχεδόν μηδενική. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. «Η γρίπη είναι μία λοίμωξη απρόβλεπτη και μάλιστα υπάρχουν και ειδικοί οι οποίοι αξιολογούν το γεγονός ότι πέρυσι το ανοσιακό μας σύστημα δεν δέχθηκε το ερέθισμα της γρίπης για να αποκτηθούν  αντισώματα και άρα ότι μπορούμε να είμαστε πιο ευάλωτοι στη φετινή γρίπη, όποτε έρθει. Διότι ούτε αυτό το γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα ίσως η πορεία της γρίπης να είναι πιο σοβαρή. Επομένως, μαζί με τα εμβόλια τα άλλα, τα οποία ο καθένας γνωρίζει ότι οφείλει να κάνει, να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τον εμβολιασμό για τη γρίπη».

Ο κ. Βαλτάς αναφερόμενος στην περσινή χρονιά μίλησε για τα καλά ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη που είχαμε πέρσι σε σχέση με παλαιότερα αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει τόσο ο εμβολιασμός για την covid αλλά και για τη γρίπη. Σημαντικό είναι ότι φέτος έχουμε από νωρίς τα εμβόλια στη χώρα ώστε να μην προκύψουν ελλείψεις.

Η κ. Μαστοράκου αναφέρθηκε στην καμπάνια που υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού που διενεργείται κάθε χρόνο από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας ενώ μιλώντας για τα οφέλη του εμβολιασμού είπε χαρακτηριστικά ότι

«στον εμβολιασμένο άνθρωπο υπάρχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο, μια πανοπλία με έτοιμα αντισώματα, με «στρατιώτες» ετοιμοπόλεμους και εξειδικευμένους να εξολοθρεύσουν τον ιό, τον όποιο ιό, πριν αυτός προλάβει να δράσει».

 

Share.
Exit mobile version