Πολλοί οργανισμοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, μεταξύ αυτών νοσοκομεία και ιατρεία, βρέθηκαν την Παρασκευή στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, ακυρώσεις ραντεβού, ανακοίνωσε το NHS.

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όπως και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ λάμβαναν συνεχώς ενημέρωση από αξιωματούχους, ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, αλλά και για τη διαμόρφωση της όλης κατάστασης, τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν.

 «Ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανισμών ανέφερε ότι επλήγη από τις κυβερνοεπιθέσεις» διευκρίνιζε η ανακοίνωση του NHS, τονίζοντας ότι «έρευνα έχει ξεκινήσει», ωστόσο ο ιός που φαίνεται να έπληξε τα συστήματα είναι ο Wanna Decryptor.

Αυτός ο ιός κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη του να του καταβληθεί ένα ποσό ως αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.

«Σε αυτό το στάδιο, δε διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών» διευκρίνισε το NHS.

Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερς, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία κατήγγειλαν προβλήματα στα τηλεφωνικά συστήματα, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και τα συστήματα εισαγωγής ασθενών, ενώ αντικαρκινικές θεραπείες χρειάστηκε να ακυρωθούν. Ασθενοφόρα χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία προς άλλα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι ζήτησαν από ασθενείς να φύγουν και ραντεβού ακυρώθηκαν μετά την κυβερνοεπίθεση, ενώ στους εργαζόμενους σε βρετανικά νοσοκομεία ζητήθηκε να κλείσουν τους υπολογιστές τους και το σύστημα wifi των τηλεφώνων τους.

Υπήρξε δήλωση από τις βρετανικές Αρχές ότι η συγκεκριμένη επίθεση «δεν εξαπολύθηκε ειδικά εναντίον του NHS κι επηρεάζει και άλλους τομείς». Πραγματικά, τις επόμενες ώρες έγινε γνωστό ότι πληροφοριακά συστήματα διεθνώς, σε περισσότερες από 150 χώρες, κατέρρευσαν, όπως στις ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία και Φιλιππίνες, ενώ μεταξύ των πληγέντων ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Λόγω των παρωχημένων λογισμικών τους, εύκολος στόχος έγιναν ρωσικοί κρατικοί φορείς, όπως το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο η Μόσχα επισήμως δίνει στη δημοσιότητα μια διαφορετική εκδοχή. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τους κρατικούς υπολογιστές στο εθνικό λειτουργικό σύστημα. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μετακίνηση, υπάρχουν κίνδυνοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαδικτύου και σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Γκερμάν Κλιμένκο.

Η Microsoft, η παραγωγός του λειτουργικού συστήματος Windows, επισήμανε ότι έχει εκδώσει ενημέρωση ασφαλείας για την αντιμετώπιση της απειλής.

Ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει. Ερευνητές της υπόθεσης αποδίδουν την επίθεση σε κακόβουλο λογισμικό με το όνομα ransomware. Το εργαλείο hacking που χρησιμοποιήθηκε, είχε διαρρεύσει από μία ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται «Shadow Brokers», η οποία από πέρυσι δημοσιοποιεί εργαλεία hacking, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, υποκλάπηκαν από την NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

Η Europol επεσήμανε πως για τον εντοπισμό των δραστών απαιτείται μια περίπλοκη διεθνής έρευνα.

 

 

Share.
Exit mobile version