Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, με αίσθημα ευθύνης και εκπροσωπώντας τη μεγάλη κοινότητα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία ευπαθών ομάδων πολύ υψηλού κινδύνου, αφού επικοινώνησε με όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες στο χώρο της ογκολογίας, (ΕΟΠΕ, ΕΑΕ, ΕΕΑΟ, ΕΕΧΟ, ΕΕΠΑ) απέστειλε υπόμνημα προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, με το οποίο επισημαίνει ορισμένα κρίσιμα για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού σημεία, τα οποία χρήζουν άμεσης προσοχής και ενέργειας, καθώς με μηδενικό ή πολύ μικρό κόστος μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότητα της συνολικής προσπάθειας της πολιτείας.

Αρχικά, η Ομοσπονδία συγχαίρει το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και όλους τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς για τη μέχρι σήμερα συντονισμένη και έγκαιρη ανάληψη δράσης, ενώ παράλληλα, τονίζει τη μεγάλη σημασία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες που γίνονται.

Έχοντας δεχθεί μεγάλο αριθμό αγωνιωδών τηλεφωνημάτων από ασθενείς και τις οικογένειές τους, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της άμεσης λειτουργικής προσαρμογής των δομών υγείας, με προτεραιότητα στις ογκολογικές κλινικές και τα αντικαρκινικά νοσοκομεία, όπου ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών είναι πολύ μεγάλος.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία στο υπόμνημα προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, περιλαμβάνουν τις παρακάτω παρεμβάσεις :

  1. Περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές και τηλεφωνητές που να μπορούν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο τηλεφωνημάτων.
  2. Αύξηση των κέντρων αναφοράς νόσου Covid19 και χώρων νοσηλείας με κατάλληλη διαμόρφωση και στελέχωση των νομαρχιακών νοσοκομείων, θέση σε λειτουργία μη χρησιμοποιούμενων ορόφων/πτερύγων μικρότερων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.
  3. Διευκρινίσεις όσον αφορά τις «ευπαθείς ομάδες» στον καρκίνο. Λόγω των πολλών μορφών καρκίνου και θεραπειών χρειάζεται να γίνει γνωστό στους πολίτες ποια ακριβώς άτομα με εμπειρία καρκίνου ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  4. Εργαζόμενοι ασθενείς με καρκίνο. Η πολιτεία θα πρέπει να βρει τους κατάλληλους τρόπους στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας.
  5. Καθορισμός δικαιολογητικών για την άδεια ή την τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι ασθενείς με καρκίνο και οι ασθενείς υπό παρακολούθηση για να λάβουν άδεια από την εργασία τους η για να είναι σε καθεστώς τηλεργασίας χρειάζεται να μπορούν να την ζητήσουν χωρίς μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών.
  6. Προσωρινή ή μόνιμη μεταφορά των γραφείων συνταγογράφησης σε άλλο χώρο των νοσοκομείων,  εκτός των ορόφων νοσηλείας.
  7. Επανάληψη και εκτέλεση τρίμηνων ή εξάμηνων συνταγών και ενδιάμεσων διαγνωστικών εξετάσεων μέσω ιντερνέτ.
  8. Ατομική φιάλη με απολυμαντικό χεριών για κάθε ασθενή σε όλα τα νοσοκομεία.
  9. Καθημερινή καθαριότητα θαλάμων με πλύσιμο/απολύμανση επιφανειών (τραπεζάκια, καρέκλες, κομοδίνα), κάγκελα κρεβατιών, ράφια, κουμπιά κλήσης νοσηλευτού, τηλεφώνου, κ.ά.) που σήμερα γίνεται μόνον όταν πάρει εξιτήριο ένας ασθενής και εφόσον δεν έχει εφημερία το νοσοκομείο.
  10. Απομάκρυνση του άχρηστου εξοπλισμού που αποθηκεύεται στους χώρους υγιεινής,  καθαρισμός των χώρων, επισκευή χαλασμένων βρυσών και εξοπλισμός χώρων υγιεινής των νοσοκομείων με ζεστό νερό, σαπούνι και χαρτοπετσέτες.
  11. Δεν υπάρχει κανόνας για το ποιοι, που και πότε πρέπει να φέρουν χειρουργική μάσκα.
  12. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων χρειάζεται να δημιουργήσουν ή να αναζητήσουν, αν δεν υπάρχουν, πρωτόκολλα καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων, να βελτιώσουν τους χώρους αναμονής ώστε να μην  υπάρχει συνωστισμός, να μειώσουν το χρόνο αναμονής των ασθενών, να φροντίσουν την απολύμανση των χώρων.
  13. Μερίδα του υγειονομικού προσωπικού πολλές φορές, αμελεί να πλένει τα χέρια του πριν και μετά την εξέταση του ασθενούς και να αλλάζει το χάρτινο κάλυμμα της εξεταστικής κλίνης.
  14. Παρόμοια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν και στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ασθενών, συνοδών και φροντιστών. Χρειάζεται τα γκισέ όπου ακουμπούν πολλοί άνθρωποι να απολυμαίνονται τακτικά στη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, να επιτρέπεται η είσοδος μόνον τόσων ατόμων όσων επιτρέπει ο χώρος χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.
  15. Δεδομένου του φόρτου των νοσοκομείων που είναι κέντρα αναφοράς, η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων που έχουν την δυνατότητα να εξετάζουν ασθενείς και να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο για τον Covid19 θα βοηθήσει την ταχύτερη διεκπεραίωση της διάγνωσης. Όμως τα ιδιωτικά νοσοκομεία χρεώνουν την εν λόγω εξέταση, η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

 Τέλος, η ΕΛΛΟΚ τονίζει ότι για να καλυφθούν οι ιδιαιτερότητες και οι υψηλές απαιτήσεις που παρουσιάζει η ογκολογική περίθαλψη, απαιτείται στρατηγική αντιμετώπιση από την πολιτεία και όχι αποσπασματικές κατά περίπτωση ενέργειες, κάτι το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη στα πρόσφατα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΔΥ και τη Δημόσια Υγεία.

 

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version