Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Την άποψη ότι τα όσα ακούγονται για το θέμα της Novartis δικαιώνουν τους φαρμακοποιούς που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι κακώς η πολιτεία στην προσπάθεια να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη τους έβαλε σε πρώτο πλάνο στοχοποιώντας τους χωρίς να έχει βρει λύσεις για την αντιμετώπιση των πραγματικών κύριων αιτιών αύξησης της δαπάνης διατύπωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στον Alpha 96.5
«Για μας τους φαρμακοποιούς είναι μία δικαίωση η εξέλιξη της ιστορίας αυτής, όπως περιγράφεται τουλάχιστον, γιατί δείχνει ότι όλος ο πόλεμος τον οποίο δεχθήκαμε από το 2010-2011 και που άρχισε να κορυφώνεται από το 2012 και συνεχίστηκε και συνεχίζεται ακόμη για τη φαρμακευτική δαπάνη περί διόγκωσης της λόγω του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και της υπερκατανάλωσης τελικά, όπως το φωνάζαμε και εμείς από τότε δεν ήταν αλήθεια. Δεν έφταιγαν οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία για τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά κάποιες πρακτικές οι οποίες πραγματικά διόγκωναν τις τιμές των φαρμάκων σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι αισθανόμαστε και εμείς μία δικαίωση και θα ήθελα να το σημειώσω αυτό γιατί πράγματα τα οποία εμείς τα φωνάζαμε τότε και δεν μας πίστευε κανένας, τελικά από τις εξελίξεις δικαιωνόμαστε».
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και που πιστώνεται ως επίτευγμα της πολιτικής των υπουργών Υγείας και των πολιτικών που ακολούθησαν ο κ. Ευγενίδης επισήμανε πως «η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται συνέχεια και μειώνεται γιατί οι τιμές των περισσοτέρων φαρμάκων μειώνονται και επίσης εκείνο το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη βαρύτητα στη μείωση αυτή είναι ότι μειώνονται οι τιμές τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα φάρμακα με συνέπεια ο κόσμος να πληρώνει πολύ μεγαλύτερες συμμετοχές για την αγορά των φαρμάκων απ’ ό,τι παλιότερα. Κάποτε υπήρχε μία συμμετοχή 10% ή 25%. Τώρα εκτός από αυτή τη συμμετοχή υπάρχει τουλάχιστον και μία άλλη τόση ή και μεγαλύτερη ποσοστιαία επιβάρυνση του κάθε ασφαλισμένου για την αγορά του φαρμάκου».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ακριβών φαρμάκων σημείωσε πως αυτά διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και δεν περνούν μέσα από τα φαρμακεία της γειτονιάς
Ο κ. Ευγενίδης τέλος συμφώνησε με την άποψη του προέδρου του ΦΣ. Αττικής κ. Κώστα Λουράντου, ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες, όπως εικάζεται για την περίπτωση της Novartis, που έχουν ακολουθήσει αθέμιτες πρακτικές στην προώθηση των φαρμάκων τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι η περίπτωση αυτή είναι μοναδική. Νομίζω ότι μ’ αυτόν τον τρόπο περίπου, πάνω – κάτω, λειτουργούν και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σκοπό το κέρδος γιατί είναι πολυεθνικές και οι μέτοχοί τους επενδύουν μόνο και μόνο για να κερδίσουν και είναι λογικό αυτό μέχρι ένα σημείο. Βεβαίως επειδή μιλάμε πάντα για το φάρμακο και την υγεία θα έπρεπε να υπεισέρχονται εκεί και άλλα κριτήρια και τα άλλα κριτήρια προσπαθούμε να κρατήσουμε εμείς εδώ στη χώρα μας – και όχι μόνο ως χώρα, σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό- στο χώρο του φαρμακείου. Τουλάχιστον ο φαρμακοποιός τα κριτήρια του να είναι πραγματικά περισσότερο επιστημονικά και λιγότερο εμπορικά. Γι’ αυτό φωνάζουμε για την απελευθέρωση του επαγγέλματος σε σχέση με τους ιδιώτες, να μην πάει σε ιδιώτες όπου εκεί τα κριτήρια θα είναι αμιγώς κερδοφορίας και όχι επιστημονικότητας».
Τέλος ερωτηθείς ο κ. Ευγενίδης για το εάν είναι δυνατό να χειραγωγηθούν οι τιμές των φαρμάκων μόνο με τη δωροδοκία γιατρών και χωρίς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αφού ξεκαθάρισε ότι σε όλο αυτό ο ιδιώτης φαρμακοποιός δεν εμπλέκεται πουθενά, εξέφρασε την άποψη πως για να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες (σ.σ. τιμολογήσεις), ασφαλώς και περνάνε από κάποιες επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Το τι γίνεται εκεί πέρα το ξέρουνε οι εμπλεκόμενοι».