Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στα ευρωπαϊκά δεδομένα για τις πολιτικές που ακολουθούνται στο θέμα της αντιμετώπισης ων ελλείψεων φαρμάκων.

Ο κ. Βαλτάς επικαλούμενος έκθεση της PGEU που περιλαμβάνει τα διδάγματα που προέκυψαν για τους φαρμακοποιούς από την πανδημία, τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, τις ελλείψεις φαρμάκων, την ψηφιακή υγεία, εστιάζοντας στο θέμα των ελλείψεων ανέφερε ότι σε έξι ευρωπαϊκές χώρες οι φαρμακοποιοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, κάτι που, όπως τόνισε, στη χώρα μας δεν συμβαίνει.

Επίσης τόνισε το γεγονός ότι σε 4 ευρωπαϊκές χώρες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη για να εξετάσουν την αξία της ανταλλαγής παρόμοιας πληροφορίας για τις ελλείψεις το οποίο κατέδειξε ότι η αυτόματη και σε πραγματικό χρόνο κοινοποίηση των ελλείψεων από τους φαρμακοποιούς είναι βασικής σημασίας για να αντιληφθούν οι αρχές την πραγματική διαθεσιμότητα των φαρμάκων σε επίπεδο ασθενών και τη δυνατότητα ανάπτυξης έγκαιρου εντοπισμού των ελλείψεων, για την αποφυγή ή τη μετρίαση των προβλημάτων εφοδιασμού. Και ο κ. Βαλτάς τόνισε το συγκεκριμένο γεγονός περισσότερο για να αναδείξει την σημασία της πρότασης που έχει κάνει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και που υποτίθεται ότι θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή -αλλά καθυστερεί λόγω ΕΟΦ- για τη συλλογή σε real time δεδομένων από τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς και τους ΦΣ ανά περιοχή. Η λογική της πρότασης είναι ότι αυτά τα δεδομένα θα διασταυρώνονται σε ένα δείγμα αντιπροσωπευτικών ελλείψεων σε πανελλαδικό επίπεδο με το δείγμα αυτό να αποστέλλεται στην εφαρμογή του ΕΟΦ με σκοπό να δημιουργείται μια επικαιροποιημένη λίστα που θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ, ώστε ο ιατρός να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο, ότι το φάρμακο που συνταγογραφεί είναι πιθανώς ελλειπτικό.

«Εκεί λοιπόν το σύστημά τους ενημερώνει, τις αρχές, τον γιατρό, τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τα ελλειπτικά. Είναι αυτό που ζητήσαμε και δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς. 

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα ευρωπαϊκά δεδομένα ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της PGEU «6,3 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο ασχολείται το προσωπικό του φαρμακείου με θέματα που αφορούν τις ελλείψεις φαρμάκων». Θέλοντας μάλιστα να δείξει πόσο σοβαρό ζήτημα είναι το συγκεκριμένο ζήτημα για τον Έλληνα φαρμακοποιό σχολίασε ότι «σε εμάς είναι 6,3 ώρες την ημέρα! Και πραγματικά δεν υπερβάλλω. Κάθε φαρμακείο από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί να βρει ελλειπτικό φάρμακο για να καλύψει τον ασθενή του διότι ο ασθενής διακόπτει τη θεραπεία του, είναι δυνατόν να αλλάξει τη θεραπεία του που δεν το θέλει, υπάρχει επιμονή γιατρών “ψάξε βρες το, γύρνα φαρμακείο – φαρμακείο για να το βρεις”, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι τέτοια που πρέπει να βρεθεί λύση».

Και συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με την PGEU λύσεις που μπορούν νόμιμα να προσφερθούν από φαρμακοποιούς σε περίπτωση έλλειψης (% των 27 χωρών που απάντησαν) είναι:

  • 80,77% υποκατάσταση γενοσήμων
  • 50% εισάγουν φάρμακο από άλλη χώρα
  • 15% ψάχνουν το ίδιο φάρμακο από άλλη εγκεκριμένη πηγή
  • 42,31 παρασκευάζουν γαληνικό σκεύασμα
  • 34,61% αλλάζουν με το ίδιο φάρμακο σε άλλη περιεκτικότητα
  • 23,08% θεραπευτική υποκατάσταση

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο φυλλάδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βαλτάς σημειώνεται ότι η κρίση της COVID -19 δοκίμασε τις αντοχές της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων όπως ποτέ άλλοτε και έθεσε την πρόσβαση στα φάρμακα και στον ιατρικό εξοπλισμό ως προτεραιότητα της Ε.Ε. στην ατζέντα των πολιτικών υγείας, κάτι που προφανώς έχει τη σημασία του και για την πίεση που ασκούν και οι Έλληνες φαρμακοποιοί, αφού βλέπουν ότι υπάρχει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για ένα χρόνιο πρόβλημα που τους απασχολεί, κάνει δύσκολη την καθημερινότητά τους και συντελεί στην ελάττωση του χρόνου ποιοτικής ενασχόλησής τους με την εξυπηρέτηση των ασθενών και την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας.

Ίσως χρειαστούν μέτρα λόγω Ουκρανίας

Ειδικά τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς ότι ενδεχομένως  μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση του προβλήματος των ελλείψεων.

Σε σχετική ερώτηση του DailyPharmaNews o κ. Βαλτάς απάντησε ότι «μας απασχολεί πολύ το θέμα αυτό. υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στην αγορά». Μάλιστα, όπως είπε υπάρχει προσεχώς μία σύσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί και το θέμα αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας προβληματισμός για το θέμα της τροφοδοσίας των φαρμακείων με φάρμακα ωστόσο συνέστησε το θέμα να μην πάρει διαστάσεις για να μην πανικοβληθεί (σ.σ. ίσως και άδικα) ο κόσμος. Προς το παρόν δεν βλέπει κάποιον κίνδυνο, ίσως αργότερα. «Τότε, όπως είπε, το κράτος, η πολιτεία, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρουν μέτρα»

Share.
Exit mobile version