Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε άσχετους να φτιάχνουν «φαρμακαποθήκες» που δεν έχουν καμία σχέση με το ρόλο που πρέπει να επιτελέσουν σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μία ακόμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το φλέγον και χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων και απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει πλέον μία διάθεση να τεθούν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα σε μία προσπάθεια μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο να βρεθούν οι κατά το δυνατό καλύτερες λύσεις.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι και οι Γενικοί Γραμματείς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Απόστολος Βαλτάς και Σεραφείμ Ζήκας, της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ.κ. Σταύρος Μπελώνης και Λευτέρης Μαρίνος και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ.κ. Ειρήνη Μαρκάκη και Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Προέδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτριος Φιλίππου και η διευθύντρια Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων κ. Παντελία Γκούρα.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν στο τραπέζι ορισμένοι προβληματισμοί.

Ένας από αυτούς έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή φαρμακαποθήκες οι οποίες, όπως είπε ο κ. Βαλτάς «δημιουργούνται ακόμη και σ’ ένα χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις μιας φαρμακοποθήκης που κανονικά πρέπει να λειτουργεί για να εξυπηρετεί φαρμακεία και όχι άλλες φαρμακαποθήκες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μικρές φαρμακαποθήκες που έχουν ένα ελάχιστο πελατολόγιο που αφορά στην ουσία μεταπώληση φαρμάκων σε άλλη φαρμακαποθήκη. Ο κύκλος εργασιών τους έχει να κάνει με συγκεκριμένα φάρμακα που είναι αποκλειστικά ελλειπτικά και τίποτε άλλο. Το 100% του τζίρου τους έχει να κάνει όχι με πωλήσεις προς τα φαρμακεία αλλά με πωλήσεις προς άλλες φαρμακαποθήκες».

Και ο πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Γιατί να μην υπάρχει διαφάνεια και να αναρτάται κάθε μήνα το τι αγοράζουν οι φαρμακαποθήκες από τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ξέρει ο κάθε φαρμακοποιός και έχοντας στο μυαλό του τις ποσότητες που πήρε από τη φαρμακαποθήκη που συνεργάζεται να προβληματιστεί για το που διατέθηκαν τα φάρμακα που η πήρε η φαρμακαποθήκη του;»

Η διαφάνεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να πετύχει η όποια προσπάθεια. Στην κατεύθυνση της όσο το δυνατόν καλύτερης παρακολούθησης της κατάστασης με τα ελλειπτικά φάρμακα άλλωστε έχει προταθεί ήδη και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης –ο ΠΦΣ είναι έτοιμος, μένει η διασύνδεση του συστήματος με τον ΕΟΦ- μίας εφαρμογής που θα δίνει τη δυνατότητα με τη βοήθεια των Φαρμακευτικών Συλλόγων να συλλέγονται τα στοιχεία ανά Περιφέρεια και ανά περιοχή ώστε να καταγράφεται το όποιο πρόβλημα έλλειψης ανά μήνα. «Έτσι για πρώτη φορά ο ΕΟΦ θα έχει μία ενημέρωση, σημειώνει ο κ. Βαλτάς για τις ελλείψεις όχι με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι εταιρείες αλλά με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας μέσω των φαρμακευτικών συλλόγων. Στόχος είναι μέσα από το αρχείο αυτό να ενημερώνεται η ΗΔΙΚΑ για το ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά ή υπό περιορισμό και να μπορεί με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός να βλέπει το πρόβλημα που υπάρχει με τα συγκεκριμένα κάθε φορά φάρμακα να μην τα συνταγοφραφεί». Αυτή τη στιγμή μάλιστα ο κ. Βαλτάς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία αυτής της εφαρμογής προγραμματίζει να κάνει μία τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων για να συζητηθούν κάποια θέματα μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο. «Θα τους ζητήσω στήριξη για να μπορέσει να προχωρήσει το σύστημα το οποίο θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει πολύ».

Όμως είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα παράλογα του σημερινού συστήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία επιτροπή αποτελούμενη από τους προέδρους και τους Γενικούς Γραμματείς των τριών φορέων που συμμετείχαν και στην συνεδρίαση της Τρίτης η οποία να καταλήξει σύντομα σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις προς τον υπουργό προκειμένου να υπάρξουν εκείνες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να αλλάξει το σημερινό τοπίο.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον πρόεδρο του ΠΦΣ είναι, όπως προαναφέρθηκε, να διασφαλιστεί η διαφάνεια από πλευράς των φαρμακαποθηκών για τις αγορές που κάνουν ώστε και οι φαρμακοποιοί που συνεργάζονται μαζί τους να ξέρουν τι συμβαίνει.

Ο κ. Βαλτάς τόνισε επίσης ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μία πλήρης απελευθέρωση των ποσοτήτων φαρμάκων που μία αποθήκη φαρμάκων μπορεί να διαθέσει σε μία άλλη φαρμακαποθήκη. Μιλάμε για “τριγωνική πώληση” και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε. Εκεί λοιπόν συζητιέται ότι θα πρέπει να τεθεί ως όριο ένα ποσοστό του τζίρου ανά κωδικό, να διατίθεται σε άλλη αποθήκη. Γιατί αυτό; Ας πούμε ότι εγώ είμαι μία αποθήκη που διακινώ μόνο ελλειπτικά. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορώ να το κάνω εάν μόνο το 10% του τζίρου μου μπορεί να δικαιολογηθεί στο ότι έδιωξα φάρμακα σε άλλη φαρμακαποθήκη προκειμένου αυτή να τα πάρει και να τα διώξει στο εξωτερικό. Εκεί θα εξαφανιστούν όλες οι “αποθήκες” που δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να ασχολούνται με το άθλημα να δίνουν ελλειπτικά φάρμακα σε άλλες φαρμακαποθήκες για να τα εξάγουν. Θα πρέπει να λειτουργούν μόνο φαρμακαποθήκες που πραγματικά διαθέτουν τα φάρμακά τους στους φαρμακοποιούς».

Μία άλλη προϋπόθεση που θα πρέπει να τεθεί κατά την άποψη του προέδρου του ΠΦΣ και η οποία θα δυσκολέψει τη ζωή όσων επιδίδονται στο σπορ της τριγωνικής πώλησης είναι ότι για να λειτουργήσει μία φαρμακαποθήκη θα πρέπει να έχει ένα μίνιμουμ αριθμό κωδικών αρκετά μεγάλο, τουλάχιστον 5.000 και όχι 50 κωδικούς ενώ σημαντικό είναι να τεθεί κι ένα ελάχιστο πελατολόγιο, τουλάχιστον 50 φαρμακείων την ημέρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φαρμακαποθήκες που σε όλο το μήνα διακινούν φάρμακα σε τέσσερις πελάτες, που δεν είναι φαρμακοποιοί αλλά άλλες φαρμακαποθήκες!».

Πέρα από τα παραπάνω ο κ. Βαλτάς θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει πρόταση προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για αύξηση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών κατά 0.7% που θα τους δώσει μία ρευστότητα ώστε να τελειώσει η δικαιολογία που ακούγεται από την πλευρά τους ότι δεν αντέχουν με το μειωμένο ποσοστό κέρδους που έχουν και για να μην κλείσουν προβαίνουν σε εξαγωγές.

Η συγκεκριμένη αγορά σήμερα έχει τεράστιο πρόβλημα όταν υπάρχουν μέσα σε αυτήν όλοι αυτοί οι οποίοι δεν είναι φαρμακαποθηκάριοι επί της ουσίας καθώς ο βασικός ρόλος των φαρμακαποθηκών είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες των φαρμακείων, όχι τις ανάγκες άλλων φαρμακαποθηκών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έγινε αναφορά και στο φαινόμενο της «σκούπας», όπου κάποιες φαρμακαποθήκες στέλνουν ανθρώπους τους από φαρμακείο σε φαρμακείο για να μαζέψουν ελλειπτικά φάρμακα και να τα στείλουν στο εξωτερικό. Η άποψη που διατύπωσε ο κ. Βαλτάς είναι ότι ναι μεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο ωστόσο η έκταση της εμπλοκής των φαρμακοποιών σε αυτό δεν έχει σχέση με τα όσα ακούγονται. «Έχω μία ένσταση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θεωρώ ότι δεν είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με όλα τα άλλα που δημιουργούν το πρόβλημα».

Όπως είπε καταλήγοντας ο κ. Βαλτάς, το θέμα των ελλείψεων και η αντιμετώπισή του είναι βασικότατη προτεραιότητα για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, θα ασχοληθούμε πολύ έντονα με αυτό και δεν θα αφήσουμε τίποτα να μείνει έτσι όπως είναι εάν δεν λυθεί ως ζήτημα. Σκοπός είναι να γίνουν προτάσεις προς τον Υπουργό για να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, έτσι όπως το είπε και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου, που τουλάχιστον θα μειώσουν το πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ φάνηκε ικανοποιημένος από τα όσα ακούστηκαν στη συνάντηση. Άλλωστε, σημείωσε ότι για εκείνον ένα υγιές όργανο των ελληνικών φαρμακαποθηκών θα πρέπει να αποβάλλει από το σύστημα τους παρανομούντες, αυτούς που είναι κηφήνες στο σύστημα, διότι μία σωστή φαρμακαποθήκη πρώτα ενδιαφέρεται να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της που είναι τα φαρμακεία και μετά, ό,τι περισσέψει, να το εξάγει νομίμως. Και σίγουρα όχι σε βάρος του Έλληνα ασφαλισμένου και του Έλληνα φαρμακοποιού ξεκαθαρίζοντας ότι «εγώ δεν είμαι εναντίον των εξαγωγών. Με μία προϋπόθεση. Ότι προηγουμένως όμως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα σε κανένα φάρμακο για να μπορώ να εξυπηρετήσω σωστά τον κόσμο και να μην ταλαιπωρείται ο φαρμακοποιός που ξυπνά το πρωί και το μόνο που απασχολεί το μυαλό του είναι το πως θα βρει το ελλειπτικό φάρμακο για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων που μπαίνουν στο φαρμακείο του».

Share.
Exit mobile version