Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους καταναλωτές ότι απαγορεύει τη διακίνηση και διάθεση της παρτίδας 0624 του συμπληρώματος διατροφής GELMIGON 400MG, 39 caps προέλευσης Ρωσίας, μετά από ενημέρωση ότι έχει υποστεί επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία χωρίς αυτό να δηλώνεται στην επισήμανσή του.

Η επιχείρηση που έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν υποχρεούνται για την εφαρμογή της παρούσης και την ενημέρωση του ΕΟΦ.

Η παρούσα απόφαση του ΕΟΦ αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Τι είναι η ακτινοβόληση τροφίμων

Η ακτινοβόληση τροφίμων, δηλαδή η εφαρμογή ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα, είναι μια τεχνολογία που βελτιώνει την ασφάλεια και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων μειώνοντας ή εξαλείφοντας τους μικροοργανισμούς και τα έντομα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μέθοδο επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, με στόχο να:

• Καταστρέψει μικροοργανισμούς, ιούς, βακτήρια και έντομα.

• Επιβραδύνει την ωρίμανση και τη γήρανση φρούτων και λαχανικών.

• Παρατείνει τη διάρκεια ζωής και μειώνει τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών σε κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

Η ακτινοβόληση δεν καθιστά τα τρόφιμα ραδιενεργά, δεν θέτει σε κίνδυνο τη θρεπτική τους ποιότητα ούτε αλλάζει αισθητά τη γεύση, την υφή ή την εμφάνιση των τροφίμων.

Η ασφάλεια των ακτινοβολημένων τροφίμων έχει επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, όλα τα τρόφιμα και τα προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία πρέπει να φέρουν το ειδικό διεθνές σήμα «Radura» και σχετική δήλωση που να αναφέρει ότι έχουν υποστεί ακτινοβόλο επεξεργασία.

Share.
Exit mobile version