Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE που διεξήχθη χθες στην Αθήνα, τοποθετήθηκαν παρουσιάζοντας τις παθογένειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας, ένας οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και μία Ελληνίδα επιστήμονας διοίκησης υγείας και συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, η κ. Δήμητρα Παντελή. Η τελευταία έδωσε και 3 διαφορετικά είδη υπηρεσιών ΗΤΑ που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων…
Όπως επισήμανε ο κ. Gaetan Lafortune, Senior Economist, Principal Administrator at the Health Division, OECD (ΟΟΣΑ), “πολλοί Έλληνες αναφέρουν δυσκολίες πρόσβασης σε γιατρούς ή Κέντρα Υγείας, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και λόγω της απόστασης, καθώς και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν για να οριστεί ένα ραντεβού”. Τόνισε δε ότι αποτελεί εθνική υπόθεση η οργάνωση και χρηματοδότηση των Συστημάτων Υγείας, αλλά παράλληλα θα γίνονται συζητήσεις για πανευρωπαϊκές προσπάθειες.
«Εμείς ως ΟΟΣΑ προσπαθούμε να παρέχουμε μια συγκριτική βάση. Για παράδειγμα. τι συμβαίνει στις διαφορετικές χώρες σχετικά με τη χρήση καπνικών προϊόντων ή την άνοδο του προσδόκιμου επιβίωσης. Γιατί, π.χ. υπάρχει διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης ανάμεσα στους λαούς;
Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι κάποια σύγκλιση μεταξύ των χωρών με τις μεγάλες και τις μικρές επιδόσεις. Κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού και λειτουργίας των νοσοκομείων» επισήμανε.
Επίσης, σχετικά με τις προκλήσεις στην Ελλάδα, σημείωσε την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης που θα προσθέτει επιπλέον πιέσεις στο Σύστημα Υγείας, επεσήμανε ότι υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες λόγω της κρίσης, ενώ εξετάζοντας το μέλλον, ανέφερε ότι η καθολική και αρκετά ολοκληρωμένη κάλυψη Υγείας μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη μείωση των σπαταλών στην Υγεία και ότι η βάση εσόδων για τη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία εξακολουθεί να διευρύνεται.
Αθηνά Λινού
Από την πλευρά της η δρ Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis είπε:
“Υπάρχουν 500.000 οικογένειες με παιδιά σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν τα παιδιά παχύσαρκα. Το ποσοστό των χρόνιων ασθενειών σε περίπου 20-30 χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Με βάση τα στοιχεία από το Diatrofi School Feeding Programme, περίπου 261.300 παιδιά ζήτησαν τρόφιμα από το 2012 μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχει τουλάχιστον ένα σχολείο σε κάθε περιοχή της Ελλάδα με μαθητές που πεινούν“.
Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανισότητες στον τομέα της Υγείας, που αφορούν στην εργασία, το περιβάλλον, το εισόδημα και τη φύση επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων. Επίσης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί των Ρομά είναι ενθαρρυντικό γεγονός, όμως η περίθαλψη αυτών των πληθυσμών είναι πολύπλοκο ζήτημα.
Δήμητρα Παντελή
Τέλος, η κ. Δήμητρα Παντελή, Department of Health Care Management, Berlin University of Technology, WHO Collaborating Centre for Health Systems Research and Management, European Observatory on Health Systems and Policies Research Hub επισήμανε:
Υπάρχει ανάγκη για αξιολόγηση μέσω των Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) και επίσης ανάγκη να δημιουργηθούν εξατομικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης. Να συλλέγονται δηλαδή δεδομένα και από κει και πέρα να εξετάζεται τι θα αξιολογηθεί.
Περιέγραψε επίσης τρία σημεία της πολιτικής προς την αξιολόγηση Τεχνολογίας:
-Να είναι μια μορφή έρευνας που να εξετάζει συστηματικά τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της εφαρμογής μιας Τεχνολογίας Υγείας.
-Να εξασφαλίζεται μια διεπιστημονική διαδικασία που να συνοψίζει πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά και δεοντολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση μιας Τεχνολογίας Υγείας με συστηματικό, διαφανή, αμερόληπτο και σοβαρό τρόπο.
-Να επικεντρώνεται στο στόχο για την ενημέρωση για τη διαμόρφωση ασφαλών και αποτελεσματικών πολιτικών Υγείας, που επικεντρώνονται στον ασθενή και επιδιώκουν την επίτευξη της καλύτερης αξίας.
Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν διαφορές στον κανονισμό καθώς η Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) έχει υιοθετηθεί διαφορετικά στην εκάστοτε χώρα.
Μ.Τ.