Χειμαρρώδης όπως πάντα ήταν ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη Μαρία Τσιλιμιγκάκη και το DailyPharmaNews.gr, τόνισε ότι θα έπρεπε οι φαρμακοβιομηχανίες να εισάγουν περισσότερα φάρμακα, οι φαρμακαποθήκες να μην ανέχονται στον κλάδο τους λίγους που “σκουπίζουν” φάρμακα από την αγορά, και οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε να μην πωλούν φάρμακα σε όποιον μπει στο φαρμακείο τους και ζητεί να του δώσουν μία λίστα χωρίς συνταγή γιατρού.

Όπως τόνισε,  στην Ελλάδα οι παράλληλες εξαγωγές όχι μόνο είναι καθόλα νόμιμες αλλά και αναγκαίες για την στήριξη της αγοράς, καθώς όταν υπάρχει ρευστότητα στην φαρμακαποθήκη, μπορεί να στηρίζει και το φαρμακείο και τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή όλους όσους έχουν ανάγκη από ρευστότητα εδώ και τώρα.

Επισήμανε δε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακαποθηκών είναι  θεσπισμένο στο 4,67% αλλά χωρίς σε αυτό να έχουν αφαιρεθεί τα λειτουργικά έξοδα ή οι φόροι. Έτσι, υπολογίζεται ότι το καθαρό κέρδος δεν ξεπερνά το 0,8% που όμως αυξάνει με την πώληση διαφόρων άλλων υλικών, καλλυντικών και βέβαια μέσω των παράλληλων εξαγωγών.

Για τις ελλείψεις, τόνισε ότι πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι, ψύχραιμα, όλοι όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα του φαρμάκου και να συμφωνήσουν να πράξει ο καθένας αυτό που του αναλογεί ώστε να μην υπάρχουν στο εξής προβλήματα. Ο κ. Σκυλακάκης είπε επίσης ότι με το να βγαίνουν κάποιοι στα κανάλια κάθε τόσο και να λένε ότι λείπουν συγκεκριμένα φάρμακα, απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά καθώς αρκετοί ασθενείς πανικοβάλλονται και σπεύδουν να πάρουν τρία αντί για ένα κουτί από το φάρμακο που χρειάζονται.

Τελικά ποιος φταίει για τις ελλείψεις κατά τον κ. Σκυλακάκη; Βασικά φταίνε οι αποκαλούμενες «σκούπες» που πάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο και αγοράζουν σκευάσματα τα οποία εξάγουν παράνομα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φταίνε όμως και όσες βιομηχανίες εισάγουν με το σταγονόμετρο αλλά και όσοι φαρμακοποιοί δίνουν πολλά σκευάσματα στις «σκούπες» χωρίς να λάβουν υπόψη ότι θα υπάρξει τελικά έλλειψη.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στον κλάδο του (να αναφέρουμε εδώ ότι στην χώρα λειτουργούν 144 φαρμακαποθήκες που απασχολούν 3000 εργαζόμενους) όπου ορισμένες φαρμακαποθήκες βγάζουν στα φαρμακεία «σκούπες» ώστε μετά να κάνουν παράνομες εξαγωγές. Για αυτούς υπάρχει μηδενική ανοχή ανέφερε και πρέπει να κλείσουν.

 

Share.
Exit mobile version