Το διάστημα των 15 μηνών που διαρκεί η πανδημία, τα ογκολογικά περιστατικά καλύπτονται από το σύστημα υγείας με πολλά εμπόδια στη χώρα μας, κυρίως λόγω της αυτοπροφύλαξης των ασθενών, που απέφευγαν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία, για να μην κολλήσουν κορονοϊό, ενώ υπήρξαν χαρακτηριστικές καθυστερήσεις και αναβολές χειρουργείων, καθώς πολλά νοσοκομεία υποδέχονταν μόνο περιστατικά Covid.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Η περίοδος αυτή, ιδιαίτερα για τους ογκολογικούς ασθενείς, ήταν πάρα πολύ δύσκολη, καθώς υπήρξαν σοβαρά εμπόδια πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας και στις κατάλληλες γι’ αυτούς θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις», δηλώνει στο DailyPharmaNews, η Προέδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ, κα Καίτη Αποστολίδου, και προσθέτει: «Σημαντικά προβλήματα αναδείχθηκαν, από την ανάγκη μετακίνησης και εύρεσης στέγης των ασθενών που έπρεπε να μεταβούν σε άλλη πόλη για τη θεραπεία τους, μέχρι και την πλήρη αδυναμία πρόσβασης σε κάποιες δομές υγείας».

 

Νοσοκομεία αποκλειστικά για περιστατικά Covid

«Η μετατροπή πολλών νοσοκομείων σε μονάδες Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στις προγραμματισμένες θεραπείες όσο και στα χειρουργεία, ενώ η αραίωση των ραντεβού για λόγους ασφαλείας, επιβάρυνε σημαντικά και τις αναμονές για ακτινοθεραπεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με καρκίνο, λόγω μετακινήσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε κλινικές και νοσοκομεία Covid-19 ή άλλων λόγων που συνέβαλαν στη μείωση του δυναμικού των κλινικών, ταλαιπωρήθηκαν πολύ καθώς δεν ελάμβαναν την απαιτούμενη φροντίδα, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη απαγόρευση εισόδου στους φροντιστές τους, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο για την κάλυψη των αναγκών αυτών προσωπικό. Οι δε εξωτερικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, δεν είχαν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γιατρούς τους για μεγάλο διάστημα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε τους 8 και 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ενώ ακόμη και σήμερα η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί.

Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα εντοπίστηκε και στις διαγνώσεις νέων περιστατικών, οι οποίες κατά το 2020, ήταν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μία μεγάλη μερίδα ασθενών αναγκάστηκε να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα για να λάβει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που επέφερε σημαντική οικονομική επιβάρυνση στην οικογένειά τους. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ανέκυψαν και εργασιακά θέματα, τα οποία σχετίζονται με την μη αναγνώριση μεγάλης κατηγορίας ασθενών με καρκίνο, ως ανηκόντων στις ευπαθείς ομάδες πολιτών, δεδομένου ότι οι ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας, περιποίησης και αποκατάστασης, που έχουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν μέσα από τους αριθμούς και τους πίνακες ποσοστών αναπηρίας».

  • Πώς αντιμετωπίζετε όλο αυτό το διάστημα των 15 μηνών τις προκλήσεις της πανδημίας;

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, όλο αυτό το διάστημα, έγινε αποδέκτης πολλών ερωτήσεων, παραπόνων, προβλημάτων και προκλήσεων με σημείο αναφοράς την πανδημία και ευχαριστεί τους ασθενείς και τα μέλη της, και τους πολίτες για την εμπιστοσύνη και την βοήθεια που της έδωσαν με τις μαρτυρίες τους. Όλα αυτά τα προβλήματα αποτέλεσαν τον πυρήνα της δράσης που αναπτύξαμε όλο αυτό διάστημα, με στόχο αφενός να καλύψουμε τα κενά που εντοπίζαμε και αφετέρου να λυθούν τα προβλήματα όπου και όσο ήταν αυτό δυνατό, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ατομικά ή συλλογικά. Επενδύσαμε σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, δημιουργήσαμε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αναπτύξαμε νέες μορφές επικοινωνίας με τα μέλη μας, δώσαμε έμφαση στην εκπαίδευση και εστιάσαμε την παροχή ορθής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης για την Covid-19 και τη σχέση της με τον καρκίνο».  

  • Τι συνιστούν οι θεράποντες ιατροί για την αποφυγή της μόλυνσης από το SARSCOV-2 και τον εμβολιασμό;

«Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να ενεργεί ανάλογα. Η ΕΛΛΟΚ, ήδη από το Φεβρουάριο, με δύο επιστολές της προς Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών και να ληφθεί μέριμνα για τον εμβολιασμό ασθενών που δεν δύνανται να μετακινηθούν για λόγους υγείας. Πιστεύω ότι οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατ’ οίκο και στις δομές φιλοξενίας, θα μπορούσαν να έχουν κινηθεί πολύ γρηγορότερα, καθώς αφορούν κυρίως ασθενείς της τρίτης ηλικίας και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

  • Τι θα έπρεπε να έχει κάνει η Πολιτεία για να συνδράμει τις ευάλωτες ομάδες ασθενών;

Η πολιτεία όφειλε, κατά την άποψή μου, να δώσει περισσότερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με καλύτερη αξιοποίηση και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την παροχή φροντίδας στην κοινότητα με την ενεργοποίηση των σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων. Η πρώτη φάση της πανδημίας μας βρήκε απροετοίμαστους, όπως όλο τον κόσμο. Ωστόσο δεν διδαχθήκαμε και δεν ενεργήσαμε κατάλληλα ώστε να προετοιμαστούμε ικανοποιητικά για το 2ο & 3ο κύμα. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από την πρόσβαση στις δομές υγείας επί σειράν μηνών ασθενείς, με καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας τους και να επισκεφθούν το γιατρό τους, αντίθετα με αυτά που προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται επιλογή χειρουργείων με όρους επείγοντος, όταν ο καρκίνος είναι εξ ορισμού επείγον περιστατικό από την ώρα της διάγνωσης! Πρακτικά, μία μεγάλη μερίδα των ασθενών με καρκίνο, αφέθηκε στη μοίρα της για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό δεν είναι αποδεκτό για κανένα λόγο!».

  • Ποιες συμβουλές πρόληψης και αυτοπροστασίας θα δίνατε στους συνασθενείς σας;

«Οι ασθενείς με καρκίνο είναι, τις περισσότερες φορές, άτομα συνειδητοποιημένα, ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους και προσέχουν τον εαυτό τους. Ωστόσο οι συνθήκες της πανδημίας είναι τελείως πρωτόγνωρες και η επιστημονική γνώση ακόμη μικρή για τις επιπτώσεις της λοίμωξης covid19 σε ασθενείς με καρκίνο. Επιβάλλεται την περίοδο αυτή, η επικοινωνία των ασθενών με το γιατρό τους πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για την εκτέλεση της κάθε ιατρικής πράξης, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού.

Επίσης, τους προτρέπω να αναζητούν και μόνοι τους πληροφορίες και ενημέρωση μέσα από έγκυρες επιστημονικές πηγές για το πρόβλημα της υγείας τους και την αντιμετώπισή του και παράλληλα να προσέχουν τους τσαρλατάνους και κάθε αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας πρακτικές που απέχουν από τα επιστημονικώς παραδεκτά». 

 

Share.
Exit mobile version