Για την τροποποίηση ή τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη που έχει μεταφερθεί η εργατική Πρωτομαγιά, ρωτήθηκαν τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για να διευκρινίσουν πόσες δόσεις δε θα πραγματοποιηθούν αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα ακολουθήσει τις επίσημες αργίες.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Ποιες αργίες; Ποιες αργίες; Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αργίες 15 μήνες τώρα», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υπουργού Υγείας, σχολιάζοντας σε υψηλούς τόνους ό,τι πιθανόν οι αργίες των υγειονομικών θα προκαλέσουν καθυστέρηση στους εμβολιασμούς…

 

«Οι ανάγκες είναι πάντα, καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Δεν γνωρίζουν αργίες, δεν γνωρίζουν καθημερινές, δεν γνωρίζουν Σαββατοκύριακα.

Οι υγειονομικοί μας παλεύουν 15 μήνες. Για τις ιερές ημέρες του Πάσχα, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα, έχουν διαχυθεί τα ραντεβού σε όλο το μήνα. Άρα, πρώτον εμβολιασμοί δε χάνονται.

Δεύτερον, επαναλαμβάνω, υπάρχει κανείς ο οποίος θα ήθελε να αντιπαραβάλλει την προσπάθεια την οποία κάνουν οι υγειονομικοί μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών που είναι από τις αρχές του Μάρτη για αυτό τον μήνα και τις ημέρες του Πάσχα;

Επίσης, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα. Όχι για τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα δουλεύουν κανονικά και θα εμβολιάζουν κανονικά.

Άρα, λοιπόν, παρακαλώ πάρα πολύ για μία ακόμη φορά θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να υπάρχει γνώση εσωτερική, πρώτον, του τι συμβαίνει καθημερινά, εκτίμηση της προσπάθειας όλων αυτών των ανθρώπων και νομίζω ότι το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει καθόλου.

Επαναλαμβάνω, υπάρχει κάποιος άλλος Έλληνας που έξι μήνες δεν έχει σταματήσει καθόλου; Χωρίς ρεπό και χωρίς άδειες; Ποιους ανθρώπους θα είχαμε εκεί να εμβολιάζουν και ποιοι θα έρχονταν την Κυριακή του Πάσχα και το Μεγάλο Σάββατο να εμβολιαστούν;», αναρωτήθηκε ξανά ο κ. Κικίλιας.

 

Τι θα ισχύσει για τον εμβολιασμό τις ημέρες των αργιών του Πάσχα

 

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι υπάρχει στο πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού πρόβλεψη διάχυσης αυτών των τριών, τεσσάρων ημερών σε ημερομηνίες έτσι ώστε ο εμβολιασμός να λειτουργεί κανονικά.

 

Μ. Θεμιστοκλέους: «Επιλέξαμε το υγειονομικό προσωπικό της χώρας να μην εργαστεί τις μέρες του Πάσχα

 

Για το θέμα, διευκρινίσεις έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξηγώντας για τις αργίες ότι πρόκειται για:

«μία μέρα τον Απρίλιο και δύο μέρες το Μάιο. Το πότε γίνονται εμβολιασμοί και πού θα γίνουν εμβολιασμοί, με μικροβελτιώσεις ή διορθώσεις στο σύστημα, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ποιες μέρες θα εμβολιάσουμε τον Σεπτέμβριο.

Άρα δεν υπάρχει ούτε ξαφνική αλλαγή του σχεδίου ή οτιδήποτε άλλο. Όταν βγαίνει ο μήνας, και αυτό το έχουμε αποδείξει παρά τις οποιεσδήποτε αντίθετες διατυπώσεις που υπήρχαν, ειδικά στην αρχή, ότι τη δυναμικότητα του συστήματος τη ρυθμίζουμε ανάλογα με τα εμβόλια.

Αν έχουμε το Μάιο 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς να κάνουμε, θα τους διαιρέσουμε με τις μέρες που θα χρειαστεί να εργαστούμε, έτσι ώστε να γίνουν αυτοί οι εμβολιασμοί. Το ίδιο θα κάνουμε το Μάιο, τον Ιούνιο, είναι το ίδιο που έχουμε κάνει τους προηγούμενους μήνες.

Είχαμε 10.000 την ημέρα το Γενάρη και αυτή την στιγμή ξεπερνάμε τις 50.000. Άρα,  για τους εμβολιασμούς της μίας μέρας του Απριλίου, αυξήσαμε την δυναμικότητα των εμβολιαστικών κέντρων και έχουν γίνει τις προηγούμενες μέρες.

Το ίδιο θα γίνει και για τις δυο μέρες του Μαΐου όπου αυτοί οι εμβολιασμοί θα γίνουν και έχουν κατανεμηθεί έτσι ώστε να απορροφηθούν τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

 

Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Εμείς επιλέξαμε ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, όπως ανέφερε ο Υπουργός, δεν θα εργαστεί αυτές τις μέρες του Πάσχα».

 

«Γνωρίζουν όλοι το πόσο έχει κουραστεί το υγειονομικό προσωπικό»

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι σε καθημερινή βάση δουλεύουν περίπου 5.000 άτομα, τις μέρες του Πάσχα. Είναι περίπου 3.000 από το σύστημα Υγείας και άλλα 2.000 άτομα από τους υπόλοιπους φορείς.

Επιλέξαμε τον σχεδιασμό, όπως και στον Μάιο έχουμε αυτή τη στιγμή τις αργίες που υπάρχουν τον Ιούνιο και θα χρειαστεί να πάμε και σε επταήμερη λειτουργία και να εργαστούμε τις αργίες για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτούς τους εμβολιασμούς.

Άρα ο σχεδιασμός ούτε έχει αλλάξει την τελευταία στιγμή, ευθύς εξ’ αρχής ήταν και δεν επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας». 

 

Share.
Exit mobile version