Από τη συνάντηση των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων στη Λάρισα

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων σε Πανθεσσαλικό επίπεδο προχωρούν οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να πιέσουν την πολιτεία να μην αφήσει το θέμα να «ξεφουσκώσει».

Έχοντας εμπειρία του τρόπου διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων από την πολιτεία οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης, Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης και Τρικάλων κ. Τρικάλων κ. Δημήτρης Αναστασίου συναντήθηκαν το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στη Λάρισα με σκοπό να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επανάληψη μίας κατάστασης που έχει οδηγήσει στο να είναι οι ελλείψεις φαρμάκων ένα τεράστιο χρόνιο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς που κατά διαστήματα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει, όταν βγαίνει στη δημοσιότητα το εν λόγω ζήτημα είναι να γίνεται κάποια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ή στον ΕΟΦ, να λαμβάνονται αποφάσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων μένουν στα χαρτιά ή εφαρμόζονται για κάποιο μικρό χρονικό διάσημα και μετά και πάλι τα ίδια.

Οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να κινηθούν με συστηματικό τρόπο ώστε να ξέρουν ανά πάσα στιγμή το τι συμβαίνει στα φαρμακεία της περιοχής τους και να χτυπούν άμεσα το καμπανάκι, προς τους υπευθύνους, όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό που πιο συγκεκριμένα αποφάσισαν οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας είναι η «δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων σε Πανθεσσαλικό επίπεδο και συνεργασία για τη βελτίωση της επάρκειας φαρμάκων».

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν «αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ.(σ.σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), αλλά θα παραμένουμε σε εγρήγορση μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την εξασφάλιση της επάρκειας, με αύξηση των ελέγχων από την πλευρά του Ε.Ο.Φ., κυρίως όσον αφορά την ύπαρξη ελάχιστου στοκ στις φαρμακευτικές εταιρείες, η παρακολούθηση της πορείας των φαρμάκων στην αγορά ανά ξεχωριστή συσκευασία, η απόλυτη εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία, καθώς και η άμεση και έγκυρη ενημέρωση του Ε.Ο.Φ., είτε από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, είτε από την ΗΔΙΚΑ, είναι μέτρα που μπορεί, αν εφαρμοστούν, να φέρουν αισθητά αποτελέσματα. Πρώτη αιτία των ελλείψεων παραμένει η ανεξέλεγκτη εξαγωγή σκευασμάτων, τα οποία δεν παράγονται στη χώρα μας, λόγω της τεράστιας διαφοράς τιμής με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επάρκεια φαρμάκων στην αγορά αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, η οποία οφείλει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή».

 Οι τέσσερεις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ενισχύουν συνεχώς τη συνεργασία τους, δεν έμειναν μόνο στο θέμα των ελλείψεων αλλά προχώρησαν και σε άλλες αποφάσεις.

Το πνεύμα αυτής της συνεργασίας είναι αποτυπωμένο στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σύσκεψή τους: «Οι τέσσερις πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας οραματιζόμαστε μια νέα εποχή ειλικρινούς συνεργασίας για μια σειρά από ζητήματα. Είμαστε πεπεισμένοι πως η κοινή δράση μπορεί να δημιουργήσει πιο αισιόδοξες προοπτικές για τα φαρμακεία της περιοχής μας και να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική προσέγγιση του κλάδου με τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό».

Πρόσθεσαν δε ότι «σαν κλάδος μπορούμε και πρέπει να γίνουμε περισσότερο διεκδικητικοί απέναντι σε μια Πολιτεία, η οποία τα χρόνια της κρίσης έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της με αποφάσεις, που έπληξαν σοβαρά ολόκληρη την κατώτερη και μεσαία τάξη και το επάγγελμά μας ειδικότερα. Ζητούμε από τα μέλη των Συλλόγων μας να βρίσκονται πάντα δίπλα στα θεσμικά όργανα με ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και με ενεργητικότητα, που θα είναι απαραίτητη, στον δύσκολο αγώνα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε για το μέλλον του κλάδου, πιστοί σε αξίες συνυφασμένες με το Δημόσιο αγαθό της Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η Ίδρυση Συντονιστικού Οργάνου Θεσσαλίας, στο οποίο μέλη θα είναι οι τέσσερις Πρόεδροι και το οποίο θα συνέρχεται σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις για συντονισμό κοινών δράσεων που αφορούν κλαδικά ή τοπικά θέματα

Αποφασίστηκε ακόμη η δημιουργία επιστημονικής ομάδας από φαρμακοποιούς των τεσσάρων Συλλόγων, η οποία «σε στενή συνεργασία με το Συντονιστικό των Συλλόγων, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με θέματα υγείας, συμβουλευτικά στα κοινά προγράμματα επιμόρφωσης, στην εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών προς τους συναδέλφους φαρμακοποιούς και στην εκ νέου ενεργοποίηση της συμμετοχής συναδέλφων, με παρουσιάσεις, στα προσεχή Πανθεσσαλικά Συνέδρια. Το 6ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο διοργανώνεται αυτό το Νοέμβριο στη Λάρισα».

Μία ακόμη απόφαση ήταν η έναρξη κοινής εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την υγεία και ανάλογα με την εποχικότητα. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για προώθηση μηνυμάτων μέσω των τοπικών ΜΜΕ, εκτύπωση αφισών και φυλλαδίων.

«Η ανάπτυξη επίκαιρων προγραμμάτων επιμόρφωσης, αναφέρουν οι τέσσερεις πρόεδροι, καθώς και η πιο αποτελεσματική λειτουργία των Συλλόγων μας είναι σοβαρά θέματα, τα οποία μας απασχολούν. Δεν πρέπει, βέβαια, να αφήνουμε σαν κλάδος στην άκρη τα πολύ σημαντικά θεσμικά ζητήματα, που αφορούν αυτή καθαυτή την εξέλιξη του επαγγέλματός μας και την επιβίωσή του φαρμακείου στο δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Οι τέσσερις Σύλλογοι μαζί, θα βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την ανάδειξη όλων αυτών των ζητημάτων και για την αναζήτηση ξεκαθαρων λύσεων.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Ζητούμε από τα μέλη των Συλλόγων μας να βρίσκονται πάντα δίπλα στα θεσμικά όργανα με ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και με ενεργητικότητα, που θα είναι απαραίτητη, στο δύσκολο αγώνα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε για το μέλλον του κλάδου, πιστοί σε αξίες συνυφασμένες με το Δημόσιο αγαθό της Υγείας».

 

Share.
Exit mobile version