Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Μια ομάδα ερευνητών στο Νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης παρουσίασε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI), το οποίο υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά δισεκατομμύρια λίρες στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), συμβάλλοντας στην έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του πνεύμονα, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα υγείας θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη δωρεάν πλατφόρμα ήδη από το καλοκαίρι του 2018.
Σήμερα, οι καρδιολόγοι είναι σε θέση να διαγνώσουν καρδιακά προβλήματα με σάρωση και παρακολούθηση του ρυθμού των καρδιακών παλμών, αλλά αυτή η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί ανακριβής σε ένα εκτιμώμενο 20% των περιπτώσεων, οδηγώντας σε μεταγενέστερες καρδιακές προσβολές ή περιττές επεμβάσεις. Αυτό το ποσοστό αφορά 12.000 λανθασμένες διαγνώσεις από τα 60.000 καρδιακά scanning κάθε χρόνο, καταγράφοντας κόστος 600 εκατομμυρίων λιρών για το βρετανικό σύστημα Υγείας για περιττές επεμβάσεις και θεραπείες ασθενών που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ελεύθεροι θεραπείας.
Το Ultromics, όπως είναι γνωστό το σύστημα, παρέχει μια πολύ πιο ακριβή μορφή σάρωσης, λαμβάνοντας λεπτομέρειες που στους γιατρούς είναι πιθανότατο να ξεφύγουν και στη συνέχεια δίνει μια σύσταση βασισμένη στην εκτίμησή του για κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος. Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές σε έξι μονάδες καρδιολογίας, που εκπαιδεύτηκαν μέσω της ανάλυσης 1000 σαρώσεων ασθενών, με αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στο έτος. Πιστεύεται ότι η χρήση του θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 300 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για το βρετανικό σύστημα Υγείας, ετησίως.
«Η τεχνολογία μας εξάγει περισσότερα από 80.000 στοιχεία δεδομένων από μία εικόνα ηχοκαρδιογραφήματος για να ξεπεραστεί η υποκειμενικότητα και να αυξηθεί η διαγνωστική ακρίβεια», σχολιάζουν ερευνητές της ομάδας.
Παράλληλα με το Ultromics υπάρχει άλλο ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης επικεντρωμένο στην ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα. Οι κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι με το σύστημα μπορεί να αποφευχθούν περιττές σαρώσεις ασθενών, καθορίζοντας ποιες περιπτώσεις είναι αβλαβείς και αποκλείοντας τις, αλλά ταυτόχρονα, επιτυγχάνοντας και διάγνωση της ασθένειας νωρίτερα. Η τεχνολογία διατίθεται στο εμπόριο από την start-up εταιρεία Optellum. Ο Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας, Dr Timor Kadir, ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα μπορούσε να επιτύχει περισσότερες από 4.000 έγκαιρες διαγνώσεις καρκίνου το χρόνο και ενδεχομένως να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια λίρες, εάν εγκριθεί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.